Vraj zlá burina nevyhynie? Poradí si s ňou ocot

Burina je prirodzeným, aj keď neželaným návštevníkom v každej záhrade. Druhým, rovnako častým, spoločníkom je mach, ktorý je „zelenou“ okrasou viditeľnou na betóne, dreve, streche či trávniku.

02.05.2021 06:00
burina Foto:
debata (7)

Môže byť jednoducho všade. Záhradu, terasu aj chodníky preto musíme pravidelne udržiavať, len tak nebudú mať šancu. Ako na to?

Ak nechcete nárazovo odstraňovať veľké množstvá buriny či machu, platí staré známe: najúčinnejšia je prevencia. V ideálnom prípade treba z pôdy po odstránení buriny vybrať aj celý koreň, inak sa burina objaví opäť. Okrem trvácich sa v záhradách vyskytujú aj buriny jednoročné. Ich likvidácia nie je až taká zložitá, vždy ale treba zabrániť ich vykvitnutiu, dozretiu a rozšíreniu semien.

Účinní pomocníci

Nechemický postrek si pripravíte z bežne dostupných surovín v domácnosti. Stačí obyčajný alebo jablčný ocot, ktorý nalejte do nádoby s rozprašovačom a postriekate ním postihnuté časti záhrady. Ocot vysuší burinu, ale pozor, rovnako vysuší aj rastliny v okolí. Preto ho aplikujte veľmi opatrne a len priamo na burinu.

Komposter dreveny Čítajte aj Viete ako správne strihať, drviť a... kompostovať?

Ak chcete zvýšiť účinok po domácky vyrobeného postreku, do nádoby s ocom pridajte kuchynskú soľ. Pri tomto type postreku treba brať ohľad na počasie. V prípade dažďa alebo večernej búrky môže koncentrát octu a soli poškodiť úžitkové plodiny.

Mechanickým spôsobom odstraňovania buriny a zároveň prevenciou pred jej tvorbou je mulčovacia kôra, ktorá sa sype okolo rastlín. Kôra bráni prístupu slnka k pôde a tým zabraňuje rastu buriny. Kôru je vhodné raz do roka obmeniť. Pomôže aj prikrývanie pôdy svetlo neprepúšťajúcou fóliou proti burine, ktorá sa kladie pod mulčovaciu kôru.

Aby trávnik nerozkvitol

Hustý, zdravý a zelený trávnik do seba nevpustí malú burinu. Ale burina zvládne občas aj veľmi nepriaznivé podmienky na rast. Preto je dôležité kupovať len kvalitné semená, trávnik pravidelne hnojiť a kosiť. Iba tak bude mať burina menšiu šancu.

ligurcek Čítajte aj Ligurček: Vegeta starých mám

Ak sa v trávniku, predsa len objaví, najľahšie ju odstránite vytrhnutím aj s koreňom po daždi, keď je pôda mäkká.

Častým javom v trávniku sú aj machové ložiská, ktoré vznikajú aj z dôvodu prelievania a nadmernej vlhkosti. Prevzdušnenie pôdy a optimálna výška kosenia pomôžu tvorbu machu zredukovať.

Dlaždice a terasa

Krásna terasa a chodníky sú ozdobou každej záhrady. Ak máte terasu z dlažbových kociek, je viac ako isté, že sa vám v škárach bude objavovať burina. Rovnako je to aj s machom, ktorý si nájde cestu na schodoch, dlažbe aj parkovacom mieste, najmä ak sa nachádzajú v tieni.

žena, záhrada Čítajte aj Čo s čím pestovať? A, ktoré rastliny sa pri sebe, naopak, neznesú

Pomocníkom na rýchle odstránenie buriny a machu je akumulátorový odstraňovač buriny. Má špeciálne vyrovnané nylonové štetiny, ktoré sa postarajú o dôkladné odstránenie machu a buriny na plochách, v špárach i na hranách.

7 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #prevencia #záhrada #burina #chodník #terasa #mach
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december