Bylinky by v záhrade nemali chýbať. Prečo ich pestovať?

Pestovanie byliniek je čoraz atraktívnejšie. Môže za to aj súčasná pandémia, keď sme doma a radi by sme sa venovali činnosti, ktorá nám prinesie nielen zábavu, ale aj úžitok. O bylinkách a ich účinku na zdravie všetci vieme, ale prečo by sme ich mali aj pestovať? Čo by sme si mali pod pojmom bylinky predstaviť?

29.04.2021 06:00
bylinky a olej Foto:
debata (2)

Väčšinou nám napadne, že ide o rastliny, ktoré nájdeme v záhradách alebo voľne v prírode, ktoré je potrebné zbierať, sušiť a správne použiť podľa ich liečivých účinkov. Pre tých, ktorí majú rešpekt pri názve liečivé rastliny, treba dať do pozornosti bylinky, ktorými bežne dochucujeme jedlá, a ktoré môžeme nazvať domáce zelené korenie.

Žerucha Foto: SHUTTERSTOCK
Zázračná žerucha - jedzte ju a vráti vám mladosť Žerucha

Najmenej náročnou je žerucha siata, ktorú môžeme celoročne pestovať na kuchynskom okne v miske alebo na tanieriku, na navlhčených papierových kuchynských utierkach, prípadne buničine. Rovnako úspešne nám bude rásť vňaťový petržlen, pažítka, koriander, bazalka, tie by sme však mali vysiať do črepníka s vhodným substrátom.

Do nátierok aj polievok

Vyrastajúce zelené výhonky použijeme do nátierok, polievok a na dochutenie jedla – na zlepšenie arómy a trávenia. Obsahujú komplex látok ako napríklad silice, horčiny, triesloviny, minerálne látky, vitamíny, fytoncídy, enzýmy a iné. Aby sme boli pri pestovaní úspešní, treba zabezpečiť týmto rastlinkám dostatok svetla a primeranú vlahu.

Majorán. Foto: SHUTTERSTOCK
majorán Majorán.

S pribúdajúcim teplom a slniečkom môžeme rozšíriť svoju pestovateľskú záhradku o balkón, kde v rôznych nádobách môžeme pestovať ďalšie druhy bylín. Už spomínanú bazalku, listový šalát, kôpor, majorán, ale aj jedlé kvety, ktoré môžeme použiť na ozvláštnenie a dochutenie zelených šalátov aj letných nápojov. Môžeme pestovať drobnokveté fialky, aksamietnice, aj kvety pažítky a nechtíka lekárskeho.

Okrem jednoročných byliniek môžeme dopestúvať v nádobách v interiéri aj exteriéri trváce rastliny ako mätu, medovku, levanduľu, rozmarín, oregano, materinu dúšku aj pravý vavrín (bobkový list).

Bylinkové čaje: Osviežia, upokoja, liečia

Nápoj, ktorý naštartuje vaše telo. Mäta, rasca,... Foto: SHUTTERSTOCK
nápoj, mäta, zázvor, čaj Nápoj, ktorý naštartuje vaše telo. Mäta, rasca, zelený čaj a zázvor.

Čaj z čerstvej mäty nás osvieži, medovkový upokojí, z materinej dúšky zaženie kašeľ. Lístok z vavrínu, vetvičku rozmarínu a lístočky oregana určite pridáme do prípravy jedla zo strukovín, mäska či zemiakov. Zemiakové alebo cuketové placky s čerstvým majoránom vám budú závidieť všetci susedia, tak intenzívne budú voňať.

Benefitom pestovania čerstvých byliniek je, že ich máme hneď po ruke, plné sily a vône.

Foto: SHUTTERSTOCK
bylinky

Pri pestovaní rastlín v nádobách vždy dbáme na ich vhodnú veľkosť a pestovateľský substrát. V záhradných centrách nájdeme široký výber nádob rôznych veľkostí, tvaru aj materiálu, aj vhodný substrát na pestovanie jednotlivých druhov bylín. Tu si môžeme zakúpiť aj mladé rastlinky alebo osivo byliniek, ktoré by sme chceli pestovať.

Správna zálievka je dôležitá

Ak chceme, aby bol náš pestovateľský úspech zaručený, nesmieme zabudnúť na správnu zálievku, prihnojenie a sledovanie zdravotného stavu rastlín. Niekedy sa stane, že nás navštívia ja nepozvaní hostia, ako sú vošky, molice alebo plesne. Napadnuté časti odstránime zrezaním, vyhnime sa však použitiu chemických prípravkov, ktoré sú pri pestovaní byliniek nežiaduce.

Pestovanie byliniek nám prináša zázrak života v prírode. Môžeme pozorovať, ako semienka klíčia, objavujú sa prvé lístky, výhonky aj kvietky. Pozorujeme silu, vytrvalosť, ale aj krásu rastlín. O tieto chvíle sa môžeme podeliť so svojou rodinou – najmä s deťmi, pre ktoré je to fascinujúci zážitok.

Video
Pozrite si ako zdravo a chutne sa stravuje slovenská reprezentantka vo fitnes a Majsterka sveta vo fitnes Nikola Krčová.
2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zdravie #záhrada #bylinky #balkón #rozmarín #medovka #bazalka #levanduľa #mäta #tymian #materina dúška #oregano #bobkový list
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december