Hnojivo: Ako ho správne vybrať a v čom je rozdiel?

Hnojivá nadobúdajú svoje charakteristické vlastnosti rôznymi pomermi základných zložiek – NPK: N – dusík, P – fosfor a K - draslík. V hnojivách sa môžu nachádzať v rôznych pomeroch.

13.05.2021 06:00
Mineral fertilizer. Young seedling growing in... Foto:
debata

Každá zložka (dusík, fosfor a draslík) pôsobí na inú časť rastliny. Dusík napomáha rastu samotných rastlín, fosfor podporuje rast koreňov, plodov a kvetov rastlín a draslík zabezpečuje optimálne vstrebávanie vody, rast plodov a zelené listy.

„Výber hnojiva treba prispôsobiť druhu rastliny s ohľadom na prvky a výživné látky, ktoré potrebuje, ale aj ročnému obdobiu. Na jar sú vhodnejšie rýchlo pôsobiace hnojivá, na jeseň pomalšie organické hnojivá. Na obale si skontrolujte, či je hnojivo vhodné aplikovať len počas vegetatívneho obdobia, alebo počas celého roka. Aj v prípade hnojenia platí, že menej je viac,“ radí, ako vybrať správne hnojivo David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových predajniach Hornbach. „Dodržujte dávkovanie na obale, aby ste sa vyhli prehnojeniu, ktoré môže viesť až k úhynu rastlín,“ uvádza.

Typy hnojív

Výber formy hnojiva závisí od druhu rastlín, ale aj od dĺžky ich pôsobenia.

Granulové hnojivo sa rozpúšťa pomalšie, účinnosť má dva týždne až šesť mesiacov, podľa typu hnojiva. Uvoľňovanie výživných látok je teda postupné, znižuje sa riziko prehnojenia. Premiešava sa so substrátom.

Tekuté hnojivo sa pridáva do vody a účinkuje hneď. Po rozpustení sa aplikuje polievaním.

Kryštalické i práškové hnojivo sú tiež rozpustné vo vode a majú rovnaký účinok ako tekuté hnojivo.

ZAH-zahon Čítajte aj Vysádzate vyvýšený záhon? Kombinujte rastliny správne

Hnojivové tyčinky (podobne ako granulové hnojivo)postupne uvoľňujú výživné látky postupne. Pôsobia až pol roka.

Sprejové hnojivo sa aplikuje najmä na listy, no môže sa striekať aj priamo na substrát.

Živiny môžu listy získať aj utretím listov špeciálnymi vlhčenými obrúskami, ktoré rastlinu čiastočne vyživia, ale nie sú plnou náhradou základnej výživy. Vhodné sú najmä pre izbové rastliny a orchidey. Súčasne z listov odstraňujú aj vápenné škvrny a zabraňujú usádzaniu prachu. Môžu obsahovať aj včelí vosk, ktorý zvyšuje lesk listov a funguje aj ako prevencia proti škodcom.

Zložky v hnojivách

Zeolit je prírodná hornina, ktorá pomáha prevzdušňovať pôdu a viazať živiny, ktoré potom postupne uvoľňuje. Pokiaľ sú v zeolite obsiahnuté aromatické látky, môže pomáha odpudzovať krty. Zeolit potláča tiež výskyt machu.

Železo zabraňuje žltnutiu listov a napomáha dosiahnuť sýtozelenú farbu trávnika.

Horčík zvyšuje tvorbu chlorofylu a predchádza žltnutiu listov a ihličia.

Bór, molybdén, meď, železo, mangán a zinok sú rastlinnými vitamínmi.

Rohovina obsahuje vysoký obsah dusíka, dokáže postupne uvoľňovať živiny a mikroprvky, a preto nedochádza k prehnojeniu.

zelenina, diéta, zdravá strava Čítajte aj Nie všetky rastliny sa navzájom znesú: Čo s čím kombinovať

Guáno je trus morských vtákov, netopierov alebo tuleňov. Je bohatý na dusík a fosfor. Pôsobí ako prírodný fungicíd, ktorý pomáha ochrániť rastliny pred chorobami. Trus netopierov je viac výživný ako kravský alebo konský hnoj a nemá taký silný zápach. Mnohé hnojivá obsahujúce guáno sú doplnené o morské riasy, ktoré sú zdrojom minerálnych látok pre lepšie prekoreňovanie, rast a klíčenie.

Huminové a fulvinové kyseliny sú prírodné organické látky, ktoré vznikajú rozkladom rastlinných zbytkov. Obmedzujú únavu pôdy a jej vyčerpanie, vytvárajú podmienky na tvorbu humusu, sprístupňujú živiny pre rastliny.

Vermi kompost vzniká činnosťou kalifornských dážďoviek. Je zdrojom enzýmov a stimulačných látok, ktoré zjednodušujú (urýchľujú) transport živín z pôdy do rastlín i procesy v rastlinách, zlepšujú využitie živín z pôdy a pomáhajú zväčšovať koreňové plochy, následne i nadzemné časti rastlín.

Dusíkaté hnojivo je vhodné na prihnojovanie všetkých plodín a kultúr s výnimkou kyslomilných rastlín.

Dusíkaté vápno dezinfikuje pôdu a tým ničí zárodky chorôb, škodcov aj semená burín, rovnako aj znižuje kyslosť pôdy. Hnojivo odporúčame užívať najmä pri pestovaní hlúbovej zeleniny, pretože zabraňuje nádorovitosti tejto zeleniny.

Hnojivá podľa použitia

Trávnikové hnojivo

Trávnik sa odporúča hnojiť od apríla do septembra. Zálievku aplikujte k večeru alebo ráno. Na priamom slnku by sa mohol trávnik spáliť. Obsah horčíka a železa v hnojive dodá trávniku sýtu zelenú farbu, zeolit pomáha potlačiť výskyt machu a aromatickými látkami odplaší aj krtov.

Kokosový substrát dobre zadržuje vodu a podporuje klíčenie trávy. Pravidelne prihnojovaný trávnik má lepšiu schopnosť regenerovať, rýchlo obnovuje listovú plochu a zlepšuje jeho celkový vzhľad.

Hnojivo s vysokým obsahom dusíka môže naštartovať rýchly rast a regeneráciu po zime.

Hnojivo pre izbové rastliny

Často obsahuje aromatické látky, ktoré obmedzujú výskyt mušiek – smútiviek, ktoré napádajú izbové rastliny. Zelené listy zabezpečí hnojivo s vyšším obsahom draslíka. Izbové rastliny hnojte od marca do októbra.

Hnojivo pre balkónové rastliny

Pre balkónové rastliny s kvetmi zvoľte hnojivo so zvýšeným obsahom fosforu, ten podporuje rast kvetov a korenenie. Dôležitý je aj obsah organických látok, ktoré prispievajú k oživeniu činnosti pôdy a zlepšeniu jej štruktúry. Zvyšuje tiež úrodnosť a zabezpečuje bohaté kvitnutie rastlín.

Vyšší obsah železa zabraňuje chloróze – žltnutiu listov, ktoré môže nastať, z dôvodu nedostatku alebo nadbytku živín.Balkónové rastliny hnojte počas obdobia vegetácie.

Hnojivo pre orchidey

Pre podporu a predĺženie kvitnutia orchidey je vhodné používať hnojivo, ktoré sa aplikuje pomocou vlhčeného obrúsku, aby sa zbytočne nepremokrila pôda. Toto riešenie však nenahrádza klasické hnojivo. Listy nehnojte počas intenzívneho slnečného žiarenia.

Hnojivo pre zelené rastliny a palmy

Pre zelené rastliny a palmy odporúčame hnojivo, ktoré bude rastlinu dostatočne zásobovať vodou a živinami. Mikroprvky ako bór, molybdén, meď, železo, mangán a zinok podporujú fotosyntézu. Hnojivo pre ihličnany a okrasné dreviny.

Ihličnany majú radi horečnaté hnojivo, ktorého nedostatok sa prejavuje hnednutím a zvýšeným padaním ihličia. Okrasné dreviny ocenia aj prírodné hnojivo guáno s veľmi účinnou dusíkatou a fosforečnou zložkou, ktoré podporuje ich rast.

Hnojivo na zeleninu

Pestovatelia zeleniny ocenia hnojivo s obsahom horčíka, ktorý zaisťuje bohatšiu úrodu a krajšie zafarbenie plodov. Vyvarujte sa chlóru, plodová zelenina, rovnako aj kvety sú naň citlivé. Na zemiaky je vhodné hnojivo s prídavkom horčíka pre vyšší obsah škrobu.

Hnojivo pre paradajky a papriky by malo obsahovať sladové klíčky – bohatý zdroj fytohormónov pre podporu rastu koreňového systému.Zvýšený obsah draslíka a stopové prvky prispievajú k rastu plodov a k ich dozrievaniu. Hnojivo môže obsahovať aj rohovinu, ktorá je prírodným zdrojom dusíka, kokosové vlákna potom prevzdušňujú pôdu. Hnojte v apríli až septembri.

Hnojivo pre bylinky

Hnojivo pre bylinky môže obsahovať prírodné suroviny – melasu a melasové výpalky mletých fosfátov. Malo by obsahovať aj ľahko prijateľné živiny a stopové prvky v optimálnom pomere. Hnojte podľa potreby, bylinky si viete dopestovať počas zimy aj doma.

Zdroj: David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových predajniach Hornbach

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #záhrada #dusík #hnojenie #draslík #fosfor #rastliny #hnojivo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december