Prvá úroda a čo robiť v zeleninovej záhrade?

V máji ešte stále vysievame a vysádzame zeleninu, no už sa aj tešíme z prvej čerstvej úrody zeleniny.

11.05.2021 06:00
ZAH-kalendar3x Foto:
debata

Zberáme šaláty, reďkovky aj špenát. Šaláty sú výborné ako predplodina, medziplodina aj následná plodina, pretože rastú rýchlo, a tak máme počas vegetácie niekoľko úrod.

Z hlávkového šalátu sú síce najchutnejšie svetlé chrumkavé lístky, ale najzdravšie sú tmavozelené.

Reďkovky takisto vyrastú rýchlo, od zasiatia po zber prejde len asi päť týždňov. Špenát je podobne ako šalát výbornou predplodinou. Začíname ho zberať vtedy, keď majú rastliny asi päť, šesť listov a pokračujeme, až kým nezačnú vybiehať do kvetu. Ani jedna skorá zelenina nie je vhodná na dlhé skladovanie, treba ju hneď skonzumovať.

Čo ešte robíme v zeleninovej záhrade

  • Vysievame ďalšiu mrkvu, kaleráb, hrach a šalát. V máji ešte môžeme zasiať paštrnák.
  • Vysievame tekvice, uhorky, melóny, kukuricu a fazuľu. Predpestované sadenice tekvicovitých rastlín vysádzame až vtedy, keď už nehrozia neskoré mrazíky.
  • Vysádzame cibuľu sadzačku.
  • Pokračujeme v sejbe červenej repy.
  • Vysádzame baklažán, rajčiny, papriky, uhorky a majorán, ale až keď pominie nebezpečenstvo jarných mrazov.
  • Okopávame zeleninové hriadky, jednotíme mrkvu a petržlen.
  • Zelerové sadenice vysádzame na záhon, keď majú rastlinky päť alebo šesť listov. Bežné odrody zeleru pestujeme v riadkoch, samobieliace odrody vysádzame do blokov, aby sa rastliny navzájom chránili pred svetlom.
  • Prihŕňame zemiaky, keď hrozia mrazy, prikryjeme aj listy rastlín. Skoré zemiaky raz do týždňa výdatne zalejeme. Vysádzame neskoré odrody.

Málo miesta? Šup s nimi do nádob!

Keď máte malú záhradku alebo balkón či terasu, no nechcete sa vzdať pestovania vlastnej zeleniny, siahnite po črepníkoch. Správny výber plodín vám umožní zberať vlastnú úrodu zeleniny aj na obmedzenom priestore. Výhodou pestovania v nádobách je znížené riziko výskytu škodcov a chorôb.

Všetky druhy zeleniny v nádobách treba pravidelne zalievať a hnojiť. Platí, že čím je nádoba väčšia, tým lepšie. Keď je miesta naozaj málo, založte si vertikálu záhradku a pestujte aj do výšky. Najmenší črepník na zeleninu by však mal mať priemer aspoň 24 centimetrov a drenážne otvory. Naplniť veľké nádoby substrátom ide trochu do peňazí, výhodnejšie sú pestovateľské vrecia. V nich môžete najskôr pestovať rajčiny a uhorky a neskôr druhú úrodu šalátov a reďkoviek.

thumbnail var18-spargla jahody-4x Čítajte aj Špargľa a jahody – výborná kombinácia

Vysoké druhy zeleniny potrebujú oporu, preto ich umiestnime k stene.

Zeleninu v nádobách môžeme vysádzať hustejšie ako na záhone, pretože budeme pravidelne dopĺňať živiny prihnojovaním a plody pozberáme skôr, než začnú súperiť o svetlo.

Niektoré druhy zeleniny nám na balkóne či... Foto: SHUTTERSTOCK
Gardener holding homegrown colorful mangold. Organic vegetables. Niektoré druhy zeleniny nám na balkóne či terase zároveň poslúžia ako dekorácia, keď budeme pestovať odrody s farebnými listami alebo stopkami, ako je napríklad mangold.

Pripravíme oporu pre fazuľu

V máji ďalej vysievame a vysádzame bôb. V teplejších oblastiach vysadíme na záhon dobre otužené kríčkové fazule vo vzdialenosti asi 15 centimetrov od seba.

Môžeme ich aj zasiať priamo na trvalé stanovište, a to vždy po dve semená 15 centimetrov od seba. Keď sa ujmú obidve, slabší semenáčik odstránime. Zakrpatené kríčkové fazule zväčša nepotrebujú oporu, ale môžeme ich viesť po drôte, aby struky neležali na zemi.

Urobíme to tak, že drôt natiahneme medzi dve tyčky. V chladnejších oblastiach sejeme začiatkom mája semená fazule iba do črepníkov v skleníku. Zatlčieme opory pre popínavú fazuľu.

V teplých oblastiach Slovenska sa oplatí... Foto: SHUTTERSTOCK
karfiol, zelenina, kapusta V teplých oblastiach Slovenska sa oplatí vyskúšať pestovanie zimných odrôd karfiolu. Vysievajú sa v máji, presádzajú o štyri až šesť týždňov neskôr a dozrievajú nasledujúci rok od marca do mája. Pokiaľ vysádzame rýchlorastúce plodiny ako hlávkový šalát alebo reďkovku na voľné miesta medzi pomaly rastúce zimné hlúboviny, v tom prípade hlúboviny rozmiestnime ďalej od seba a zalievame častejšie než zvyčajne, najmä za sucha.

Výber zeleru je otázka chuti

Foto: SHUTTERSTOCK
zeler, zelenina

Ktorý z dvoch druhov pestovať – v brázde alebo samovybieľujúci? Túto otázku si zvyknú klásť nádejní pestovatelia zeleru.

Odpoveď závisí od toho, koľko času a námahy chcete zeleru venovať a akú chuť uprednostňujete. Zeler pestovaný v brázde je náročnejší na starostlivosť, samovybieľujúce odrody nevyžadujú prihŕňanie zeminy a pestujú sa ľahšie. Vysádzajú sa na plochý záhon a netreba im vykopávať brázdy. Nie sú však otužilé a zberáme ich iba od augusta do októbra. Pestovaný v brázde je odolný, zberá sa od októbra do februára. Všetok zeler je náchylný na napadnutie vrtivkou zelerovou. Rastliny preto pravidelne kontrolujeme a keď objavíme tohto škodcu, napadnuté listy odstránime a rastliny postriekame.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december