Ktorá zelenina by nemala v záhrade chýbať?

Máj je mesiac, v ktorom už každý pestovateľ vie, čo kde bude v jeho záhrade rásť.

14.05.2021 06:00
ZAH-kalendar4x Foto:
debata

Obdobie marca a apríla sme využili na predpestovanie priesad kvetín a zelenín, ktoré práve v období po tzv. zmrznutých, teda po 15. máji môžeme vysádzať na vonkajšie pestovateľské plochy.

Čo robiť v záhrade v májiísť na Kalendár záhradkára

Na začiatku mája vysádzame hlúboviny – kaleráb, kel, kapustu, dokončíme výsevy mrkvy, petržlenu, fazule, cvikly. S výsevom teplomilnejších druhov, ako sú tekvice, cukety, patizóny, uhorky či melóny, radšej počkáme. Uhorky aj cukety si môžeme predpestovať v črepníkoch, výsadbu budeme robiť až vtedy, keď pominie riziko neskorých jarných mrazíkov.

thumbnail var18-spargla jahody-4x Čítajte aj Špargľa a jahody – výborná kombinácia

Priesady teplomilných druhov zelenín ako paprika, rajčiak, baklažán vysádzame na vonkajšie pestovateľské plochy až v druhej polovici mája. Sú to rastliny citlivé na pokles teplôt pod 10 °C, keď sa u nich zastavuje rast a ťažšie sa potom rozbiehajú. Vysadiť alebo vysiať na záhony k zelenine môžeme aj niektoré druhy letničiek alebo byliniek, ktoré sa môžu spolu pozitívne ovplyvňovať.

Napríklad k rajčiakom môžeme vysadiť bazalku, aksamietnica bude odpudzovať pôdnych škodcov.

ZAH-zahon Čítajte aj Vysádzate vyvýšený záhon? Kombinujte rastliny správne

Sortiment jednotlivých druhov zelenín je veľmi rozmanitý. V záhradných centrách vám poradia, ktoré kultivary sú vhodné do konkrétnych podmienok pestovateľa, odporučia starostlivosť, výživu a hnojenie pestovaných rastlín.

V každej záhrade by mali byť nielen základné druhy zelenín a bylinky, ale aj kvitnúce rastliny, ktoré prilákajú užitočný hmyz – motýle, samotárske včely, aby sme mali nielen úžitok, ale aj estetický zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #kvety #pestovanie #priesady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december