Vyvýšené záhony: Praktický a efektný doplnok záhrady

Bolí vás chrbát a kĺby? Uvažujete nad vyvýšenými záhonmi, ktoré by vás oslobodili od večného zohýbania sa? "Vyvýšené záhony sú čoraz populárnejším prvkom, ktorý sa využíva najmä v záhradách, ale aj na terasách či balkónoch. Ide o efektívnejší spôsob pestovania ovocia, zeleniny, byliniek či kvetín,“ hovorí záhradný architekt Róbert Šiller zo Šillers prírodné záhrady.

19.05.2021 06:00
ZAH-kalendar4x Foto:
debata (1)

Hlavnou výhodou vyvýšených záhonov je, že sa pri práci, respektíve starostlivosti o rastliny v záhone nemusíme veľmi zohýbať. Výška samotného záhona sa pohybuje zvyčajne medzi 40 až 80 centimetrami, pričom platí, že čím je záhon vyšší, tým pevnejšia musí byť jeho konštrukcia.

Najmä pre starších ľudí je vhodnejšie, ak je záhon čo najvyšší. Jeho ďalšou výhodou je to, že vo vyvýšenom záhone je pôda úrodnejšia a priepustnejšia ako bežná záhradná. Výber a zloženie pôdy prispôsobíme zvoleným rastlinám, ktoré chceme pestovať.

Aby pôda príliš rýchlo nepresychala, musíme na to myslieť už pri zakladaní záhona. Ako to docieliť?

  • Na spodok záhona naukladáme najskôr hrubšie, potom tenšie konáre, ktoré musia byť narezané na malé kúsky, aby v pôde nevznikli veľké vzduchové medzery. Tie by časom spôsobili, že pôda v záhone klesne.
  • Hnijúce drevo (zo spomínaných konárov) funguje ako špongia, dobre zadržiava vodu a postupne ju uvoľňuje do pôdy.
  • Na konáre môžeme uložiť aj vrstvu lístia alebo drevenej štiepky.
  • Vrchnú vrstvu tvorí zemina, ktorú pre zvýšenie úrodnosti môžeme obohatiť o kompost alebo vyzretý hnoj.

Po vysadení rastlín v záhone treba povrch pôdy nastlať, teda pokryť mulčovacou vrstvou – môže to byť slama, drevná štiepka (radšej z listnatých drevín, aby neprekysľovali pôdu). Vďaka tomu bude pôda lepšie zadržiavať vlahu a zároveň tým obmedzíme rast burín.

Čo pestovať v záhone

Vyvýšené záhony sa využívajú predovšetkým na pestovanie zeleniny, byliniek či drobného ovocia, ale čoraz obľúbenejšie sú aj na balkóne či na terase. Ak chceme priestor balkónu či terasy oživiť, môžeme do záhonov nasadiť aj kvety – trvalky, cibuľoviny alebo trávy. Môžete tu dokonca pestovať aj bonsaje.

ZAH-zahon Čítajte aj Vysádzate vyvýšený záhon? Kombinujte rastliny správne

Z akého dreva môže byť záhon

Smrek, borovica – ide o lacnejší materiál, ale s kratšou životnosťou (cca 5 až 8 rokov pri dobrej starostlivosti o drevo).

Sibírsky smrekovec – jeho životnosť je minimálne 10 rokov, pri dobrej starostlivosti aj oveľa dlhšie.

Dub – najdrahší, ale aj najtrvácnejší druh dreva (ak neberieme do úvahy exotické dreviny – tie sú však na výrobu dreveného záhona zbytočným luxusom).

Povrchová úprava dreva:

  • Najmä pri záhonoch vyrobených zo smreka a borovice je dôležitá kvalitná povrchová úprava, ktorá výrazne predĺži ich životnosť. Platí to aj pre sibírsky smrekovec, ten je však oveľa trvácnejší aj bez náteru.
  • Ako prvú vrstvu použite olejovú impregnáciu, druhá vrstva môže byť olejová lazúra alebo terasový olej. Použitiu laku sa radšej vyhnite, pretože náter bude praskať a olupovať sa.
  • Vnútro záhona treba vystlať nopovou fóliou, ktorá chráni drevo pred vlhkosťou z pôdy/substrátu a umožní mu dýchať.

Rozmery a cena

  • Obľúbený rozmer vyvýšeného záhona je 2 × 1 meter, samozrejme sa môže líšiť podľa vašich potrieb, rozmerov pozemku, resp. terasy alebo balkóna. Napríklad na menší balkón sa môže hodiť užší záhon s hĺbkou okolo 0,5 metra (na obrázku).
  • Výška záhona je bežne 40 až 80 cm a platí pravidlo, že šírka záhona by mala byť maximálne do 1,4 metra, aby ste do stredu záhona pohodlne dosiahli z oboch strán záhona.
  • Ak si dáte vyvýšený záhon vyrobiť na mieru, jeho cena závisí najmä od zvoleného materiálu a jeho povrchovej úpravy. Napríklad cena za záhon 2 × 1 meter s výškou 50 centimetrov sa môže pohybovať okolo 120 eur (smrek) alebo 250 eur (sibírsky smrekovec).
  • Alternatívne materiály využiteľné pri stavbe záhonov v záhrade môžu byť aj kameň, palety či staré tehly.
renovacia zahradneho nabytku Čítajte aj Nekupujte, renovujte! Ako vynoviť drevený záhradný nábytok?

Zavlažovanie

Tak ako v záhrade, aj na terase či na balkóne môže byť zavlažovanie rastlín v záhone zabezpečené automatickým zavlažovacím systémom. Jeho cena sa môže pohybovať od 300 eur na balkóne či terase až po tisíce eur, ak by šlo o súčasť zavlažovacieho systému celej záhrady.

Zmajstrujte si záhon sami doma

(rozmer záhona 2 × 1 × 0,45 m)

POTREBUJEME:

Materiál:

Druh dreva – ak vám to rozpočet dovolí, použite tvrdšie drevo: smrekovec alebo sibírsky smrekovec, gaštan, dub alebo agát (zvykne však praskať a krútiť sa). Buk na použitie v exteriéri nie je vhodný, i keď je tvrdý.

  • hobľované dosky (široké 14 cm, hrubé 2,5 cm): dlhé 2 m – 6 ks, dlhé 1 m – 6 ks
  • hobľované hranoly (prierez aspoň 4,5 × 4,5 cm): dĺžka 0,45 m – 8 ks
  • vruty do dreva (napr. 5 × 50 mm): 72 ks
  • nopová fólia: 6 × 0,5 m
  • lepenkové klince (s veľkou hlavičkou, dĺžka max. 2 cm)
  • náter: terasový olej alebo olejová lazúra, klasický lak či lazúru radšej nepoužívajte

Náradie:

  • píla – okružná (tzv. kocúr) alebo pokosová
  • AKU-skrutkovač, príp. poslúži aj vŕtačka
  • tesársky uholník
  • vodováha
  • dištančné podložky (4 alebo 5 mm)
  • svorky, zapúšťací vrták, hrúbka 4,5 mm
  • štetec alebo valček

POSTUP:

  1. Najskôr si vyrobíme dlhé steny záhona. Na vodorovnú podložku poukladáme 4 hranoly a na ne rozmiestnime 2-metrové dosky tak, aby boli hranoly položené 2,5 cm od okraja dosiek smerom dovnútra. Ďalšie dva stredové hranoly môžu byť umiestnené cca 60 cm od okrajov dosiek tak, aby boli všetky štyri hranoly rozmiestnené na dlhej steny záhona približne rovnako.
  2. Na doskách si predvŕtame diery na vopred vymeraných miestach. Na každom spoji doska – hranol urobíme 2 diery.
  3. Steny budú tvoriť tri dosky nad sebou a pri ich montáži používame dištančné podložky. Vďaka nim medzi doskami vytvoríme malé medzery, ktoré umožnia rozťahovanie dreva vplyvom tepla, vlhkosti. Dosky stiahneme svorkami a priskrutkujeme ich o hranoly. Potom dištančné podložky vytiahneme. Takto si skompletizujeme obe dlhé steny záhona.
  4. Dlhé steny záhona navzájom spojíme pomocou dvoch meter dlhých dosiek. Uholníkom kontrolujeme vzájomnú kolmosť stien, aby bol záhon pravouhlý. Takto záhon začína dostávať svoj tvar, spodný rad dosiek je kompletný.
  5. Pred montážou druhého radu metrových dosiek opäť použijeme dištančné podložky a svorky, ktorými dosky silno prichytíme o hranoly umiestnené v rohoch záhona. Priskrutkujeme a rovnakým spôsobom upevníme tretí rad. Vyvýšený záhon je hotový.
  6. Hotový záhon natrieme z vnútornej aj vonkajšej strany dvoma vrstvami náteru.
  7. Po zaschnutí náteru pripevníme dovnútra záhona nopovú fóliu – pozor na orientáciu „pupáčikmi“ smerom k drevu (takto sa bude drevo zvnútra dobre prevetrávať). Prichytíme nopovú fóliu lepenkovými klincami tak, aby čo najlepšie kopírovala vnútro záhona. Malý presah fólie smerom nadol je v poriadku.
  8. Hotový záhon osadíme na vybrané miesto, pričom pod jeho rohy umiestnime napríklad dlaždice, dlažobné kocky a podobne. Použijeme vodováhu, aby bol záhon osadený rovno.
Foto: SHUTTERSTOCK
raised bed, vegetables
1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chrbát #záhrada #záhrady #urob si sám #záhon #vyvýšené záhony #remeselník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december