Rebarbora: Ovocie či zelenina?

Vyzerá ako veľký lopúch, ale nie je. Na jednom mieste bez presádzania rastie 15 až 20 rokov.

26.05.2021 06:00
rebarbora, zelenina Foto:
debata (1)

Niekedy si ju ľudia zamieňajú s ovocím, najmä pre jej kyslú ovocnú chuť a preto, že sa používa na prípravu dezertov. Dnes ju nájdete najmä v záhradách, ale do druhej svetovej vojny ju pestovali na poliach ako zeleninu.

Starostlivosť o rebarboru nie je vôbec zložitá. Uprednostňuje hlbokú humóznu pôdu. Vzdialenosť medzi rastlinami by mala byť minimálne 1,2 až 2 × 1,2 až 2 m.

fresh ripe Berries photographed closeup isolated on a white background. Čítajte aj Prvé ovocie a zelenina: Hrášok, jahody, čerešne

Zbierame ju v druhom roku pestovania až do polovice júna. Neskôr ju už nezbierajte, stopky obsahujú viac kyseliny šťaveľovej, ktorá nášmu telu neprospieva.

Čo je na nej jedlé? Jej dužinaté listové stopky, najlepšie sú celkom mladé. Tmavočervené až bordové sú sladšie, zelené a žlté kyslejšie.

Prečo ju konzumovať

  • Pri varení nikdy nepoužívame hliníkové riady, pretože reaguje so šťavou z rebarbory.
  • Najprv musíme z rebarbory stiahnuť šupku, nakrájať na kúsky a krátko povariť s cukrom a škoricou.
  • Na koláče môžeme použiť rebarboru aj bez predvarenia, len pokrájanú.
  • Túto zeleninu používame podobne ako ovocie, pripravujeme z nej dezerty, ovocné polievky, kompóty, zaváraniny či koláče.
  • Obsahuje veľa jablčnej a citrónovej kyseliny, ale málo vitamínu C. Je ale výborným zdrojom vitamínov skupiny B.
  • Má veľa niacínu prospešného pre krvný obeh a energiu buniek.
  • Vysoký obsah kyseliny pantotenovej prospieva pokožke a vlasom.
  • Kyselina listová podporuje krvotvorbu a posilňuje nervovú sústavu, je dôležitá pre správny vývoj plodu.
  • Je tiež bohatá na vápnik, nevyhnutný pre stavbu kostí a dôležitý pre ženy v menopauze.
  • Obsahuje mangán a draslík, ktorý podporuje vylučovanie vody z tela a plní aj mnoho ďalších dôležitých funkcií.
  • Nachádza sa v nej aj veľa vlákniny, ktorá zbavuje organizmus jedov a odstraňuje zápchu.
ZAH-kalendar4x Čítajte aj Ktorá zelenina by nemala v záhrade chýbať?

Croissant s jahodovo-rebarborovým džemom

Foto: lidl.sk
Lidl Rebarborovy dzem

Počet porcií: 12

Potrebujeme: zaváraninové fľaše, mixér s miesiacim hákom, potravinovú fóliu, papier na pečenie, valček, plech na pečenie, pierko na potieranie

Suroviny: Croissant – 100 ml mlieka, 25 g droždia, 200 ml vlažnej vody, 500 g hladkej múky Castello, 65 g kryštálového cukru, 8 g soli, 250 g zmäknutého masla Na potretie – 1 vajíčko, 1 žĺtok, štipka soli Džem – 600 g jahôd, 600 g rebarbory, 500 g kryštálového cukru, šťava z 2 citrónov, kôra z 1 citróna

Postup – Croissant

V mlieku rozmiešame droždie, pridáme vodu, lyžicu múky, lyžicu cukru, premiešame a necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku, cukor, soľ a 20 g masla vymiešame na mrveničku. Prilejeme kvások a vymiesime elastické cesto, ktoré sa odlepuje od misky. Cesto zabalíme do fólie, nie natesno, aby mohlo kysnúť, a odložíme do chladničky na 2 hodiny.

Medzitým zvyšné maslo rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik s hrúbkou približne 3 mm. Odložíme ho do chladničky.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik, aby sme do neho mohli zabaliť maslový plát. Cesto s maslom rozvaľkáme a zložíme na 4-krát ako knihu. Cesto opäť zabalíme do fólie, nie natesno, a necháme v chladničke 1 hodinu podkysnúť.

Potom cesto v smere spoja rozvaľkáme na dĺžku valčeka a zložíme na 3-krát ako list. Opäť zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom postup zopakujeme ešte raz.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Nakrájame na trojuholníky dlhé asi 10 cm, najkratšiu stranu narežeme a cesto zrolujeme. Konce zahneme, aby sme vytvorili špecifický mesiacovitý tvar croissantu.

Croissanty necháme 1 až 2 hodiny podkysnúť, aby zdvojnásobili svoj objem. Podkysnuté croissanty potrieme vajíčkom rozšľahaným so žĺtkom a štipkou soli. Pečieme ich do chrumkava v rúre vyhriatej na 200 °C.

Džem Prípravu džemu začneme deň vopred.

Ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame – jahody na väčšie kúsky, rebarboru na malé. Premiešame s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou a necháme pri izbovej teplote odstáť do druhého dňa. Na druhý deň ovocie za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia. Džem nalejeme do zaváraninových fliaš a sterilizujeme alebo stačí zabaliť do deky a nechať vychladnúť.

Servírovanie

Croissanty servírujeme rozkrojené a potreté domácim rebarborovo-jahodovým džemom.

Chutná kytica z rebarborových cupcakes

Foto: lidl.sk
Lidl Rebarborova kytica

Počet porcií: 12 porcií****

Potrebujeme: kastról, sitko, metličku na šľahanie, plech na cupcakes, papierové košíčky na cupcakes, ručný mixér, cukrárske vrecká, rôzne ozdobné špičky, polystyrén, črepník, špajdle, zelené listy

Suroviny: Cesto – 300 g rebarbory, 175 g kryštálového cukru, 3 pomaranče, 125 g hladkej múky Castello, 80 g mandlí, stipka soli, 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva, 125 g kyslej smotany (18 %), 3 vajcia, 150 g masla

Krém – 250 g masla, 120 g práškového cukru, 300 g nátierky z čerstvého syra Goldessa Classic, kôra z 1 pomaranča, kôra z 1 citróna, červené potravinárske farbivo, fialové potravinárske farbivo

Postup – Cesto

Stonky rebarbory ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Preložíme do kastróla, zasypeme 50 g kryštálového cukru a pridáme šťavu a kôru z pomarančov. Uvaríme do mäkka. Potom scedíme a necháme vychladnúť. Medzitým v miske zmiešame múku, zvyšný cukor, pomleté mandle, soľ a prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame smotanu, vajíčka a vlažné rozpustené maslo. Mokré ingrediencie prilejeme k suchým a pár ťahmi spojíme. Vmiešame aj vychladnutú rebarboru.

Plech na cupcakes vystelieme papierovými košíčkami a naplníme cestom do 2/3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Upečené cupcakes necháme vychladnúť.

Krém

Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Po častiach zašľaháme nátierku z čerstvého syra. Na záver pridáme pomarančovú a citrónovú kôru. Krém rozdelíme na tri časti. Jednu časť zafarbíme červenou potravinárskou farbou, druhú fialovou a tretiu necháme bielu. Krémy naplníme do cukrárskych vreciek s ozdobnými špičkami. Na ružové ruže použijeme veľkú špičku s dlhými zúbkami, na fialový orgován malú špičku s ostrými zúbkami, na bielu chryzantému hladkú špičku na tvorbu lupeňov.

Servírovanie

Upečené a vychladnuté cupcakes napichujeme na špajdle do polystyrénu v črepníku a zdobíme krémom. Aby bola kytica dokonalá, medzery vyplníme listami. Na záver môžeme previazať mašľou.

Zdroj: kuchynalidla.sk

Video
Koláč z rebarbory
1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #záhrada #recepty #rebarbora #pestovanie #presádzanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december