Súkromie za plotom

Výsadou rodinného domu je najmä súkromie. Výrazne k nemu prispieva aj úprava vonkajšieho prostredia a predovšetkým plot. Ako si vybrať vhodný typ?

17.05.2021 06:00
BZV6 Foto:
debata

K najdôležitejším kritériám pri rozhodovaní patrí bezpečnosť a vzhľad. "Estetickú vonkajšiu bariéru a vytvorenie súkromia vnútri spĺňa plot z betónových tvárnic,“ vraví odborník Marko Szőcs zo spoločnosti Austria Beton Werk. "Ak chcete, aby plot dobre vyzeral a slúžil vám roky, poraďte sa s odborníkom. Vyškolený realizátor presne vie, čo a ako treba urobiť, je to záruka kvality, v opačnom prípade bude plot na pohľad neestetický.“

renovacia zahradneho nabytku Čítajte aj Nekupujte, renovujte! Ako vynoviť drevený záhradný nábytok?

Každý je jedinečný

Prevedenie plota môže mať charakteristický štýl, ktorý dokonale harmonizuje s exteriérovou dlažbou alebo s celkovou architektúrou domu i záhrady. „Ploty z betónových tvárnic sa výborne kombinujú s priľahlou dlažbou a plotové prvky môžete využiť aj na doplnenie záhrady drobnou architektúrou, napríklad fontánkami,“ hovorí architekt Borislav Benedek.

„Plot z betónových tvárnic drží krok aj s dizajnom, dnes je dostupný v rôznych štýloch. Pre rodinné domy je vhodný napríklad štiepaný. Každý plot z betónových tvárnic je iný, jedinečný. Vplyvom poveternostných podmienok mení svoju vizuálnu podobu – zreje, a dostáva náležitý charakter a výnimočnosť,“ dopĺňa M. Szocs. Pre plot z betónových tvárnic dokonca neodporúča ani impregnáciu.

thumbnail var18-spargla jahody-4x Čítajte aj Špargľa a jahody – výborná kombinácia

Dodržiavajte postupy

Stavba plota má jasne dané postupy, ktoré sa nemajú urýchľovať ani zjednodušovať. „Najčastejšími chybami sú krivé základy, nevyhovujúca výstuž či zle odizolovaný základ. Výsledkom je nedostatočná pevnosť, zlá stabilita a najmä – plot je krivý, pretože medzi tvárnicami vzniknú veľké škáry. Ak sa použije nevhodná základová izolácia, plot je stále navlhnutý, čo podporuje tvorbu vápenných výkvetov – bielych fľakov,“ upozorňuje M. Szocs.

Čo musíte vedieť:

# Najprv úrady

Stavbu plota musíte oznámiť na príslušnom stavebnom úrade, netýka sa vás to, ak ho len rekonštruujete. Ak plánujete postaviť plot vyšší ako dva metre, úrad môže rozhodnúť, že budete potrebovať stavebné povolenie. Preto sa oplatí oznámiť stavbu skôr, než si kúpite potrebný materiál a začnete so zemnými prácami.

Ak je pozemok jednoznačne vytýčený, geodeta nemusíte volať, určite ho však oslovte, ak bude plot stáť na svahu. Geodet s teodolitom presne zameria výšky, vďaka čomu sa dá spracovať presný nákres plota. V opačnom prípade môže byť krivý a dispozične nesprávne riešený, čo pokazí celkový výsledok.

Základy plota by mali byť podľa normy v hĺbke 80 cm, no môže to byť aj viac, ak má byť vysoký a ťažký, alebo ak je zem ílovitá. K stavbe by sa mal vyjadriť aj statik, ktorý rozhoduje o spôsobe samotnej realizácie a použitých materiáloch.

2 Aká bude brána

Pri stavbe plota majitelia nehnuteľnosti, ktorá má byť novým plotom oddelená od okolitého sveta, často nemajú vopred vybranú bránu. Jej výška, šírka a najmä spôsob uchytenia v betónových tvárniciach ovplyvňujú výber materiálu, aj stavebné postupy. Ak ide o samonosnú konštrukciu, problémom sa vyhnete.

3 Čo je to diletácia

Aby bol plot naozaj stabilný a funkčný, treba dať pozor na diletáciu – oddelenie jednotlivých častí plotu v pravidelných úsekoch, aby sa tak zabránilo popraskaniu vplyvom rozťažnosti betónu, štandardne každých 4–6 metrov. Dôležitý je aj druh výstuže, ktorý sa pri stavbe plota použije, stabilita podkladu, pôda pod plotom, aké veľké a hlavne aké ťažké brány na ňom budú, akým spôsobom sa budú otvárať.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #plot #oplotenie #záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december