Čo možno neviete o prvom ovocí

Záhradné jahody ako ich poznáme nepochádzajú z Európy, ale z Ameriky a sú výsledkom mnohých krížení.

29.05.2021 06:00
Strawberries with leaves. Isolated on a white... Foto:
debata (1)

Európsky pôvod majú lesné jahody. V súčasnosti existuje viac než 1000 odrôd jahôd, ktoré umožňujú ich pestovanie v rozličných klimatických pásmach.

Jahody sú skutočnou vitamínovou bombou, už 150 g pokryje dennú dávku vitamínu C. Až 90 percent tvorí voda a 100 g má len 32 kcal, takže si ich môžete dopriať bez toho, aby ste pribrali.

fresh ripe Berries photographed closeup isolated on a white background. Čítajte aj Prvé ovocie a zelenina: Hrášok, jahody, čerešne

Zaujímavé je, že vitamíny nestrácajú ani rýchlym zmrazením. Čo ale stratia, je aróma. Jahody patria, žiaľ, medzi veľmi citlivé ovocie. So stopkou a neumyté vydržia v chladničke bez ujmy dva dni. Najlepšie je, keď nie sú v miske, ale napríklad na tanieri poukladané vedľa seba.

Ak ste už jahody očistili a umyli, ale nepoužili, je dobré ich pocukrovať, vydržia o niečo dlhšie. Ale všeobecne platí – zjesť alebo použiť ich čo najskôr, lebo rýchlo strácajú arómu.

Čaro stopky

Foto: SHUTTERSTOCK
Ripe strawberries and cherry berries in bowls isolated on white

Keď jahody pred použitím alebo jedením umývame, treba to robiť len jemným prúdom vody – a nemali by sme ich predtým odstopkovať. To zabráni tomu, aby stratili pri umývanú šťavu, vitamíny a minerálne látky. Okrem toho odstopkované viac nasávajú vodu.

Ripe cherries hanging from a cherry tree branch. Water droplets on fruits, cherry orchard after the rain Čítajte aj Čerešne: Na rýchle zjedenie

Ak chcete jahody zmraziť, existuje tiež niekoľko tipov, ako to urobiť najlepšie. Mali by sa mraziť čo najrýchlejšie, preto je dobré robiť to v malých dávkach. Ak chcete, aby sa od seba ľahko oddeľovali, treba ich zmraziť rozložené na plechu alebo tácke a až potom dať do vrecka.

Možno vás prekvapí, ale najlepšie si arómu uchovajú nie jahody zmrazené vcelku, ale roztlačené.

Video
Veľmi jednoduchý a rýchly recept na zdravú maškrtu.
1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #záhrada #jahody #balkón #pestovanie #terasa #odrody #lesné jahody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december