Európsky pôvod majú lesné jahody. V súčasnosti existuje viac než 1000 odrôd jahôd, ktoré umožňujú ich pestovanie v rozličných klimatických pásmach.
Jahody sú skutočnou vitamínovou bombou, už 150 g pokryje dennú dávku vitamínu C. Až 90 percent tvorí voda a 100 g má len 32 kcal, takže si ich môžete dopriať bez toho, aby ste pribrali.
Čítajte aj Prvé ovocie a zelenina: Hrášok, jahody, čerešneZaujímavé je, že vitamíny nestrácajú ani rýchlym zmrazením. Čo ale stratia, je aróma. Jahody patria, žiaľ, medzi veľmi citlivé ovocie. So stopkou a neumyté vydržia v chladničke bez ujmy dva dni. Najlepšie je, keď nie sú v miske, ale napríklad na tanieri poukladané vedľa seba.
Ak ste už jahody očistili a umyli, ale nepoužili, je dobré ich pocukrovať, vydržia o niečo dlhšie. Ale všeobecne platí – zjesť alebo použiť ich čo najskôr, lebo rýchlo strácajú arómu.
Čaro stopky
Keď jahody pred použitím alebo jedením umývame, treba to robiť len jemným prúdom vody – a nemali by sme ich predtým odstopkovať. To zabráni tomu, aby stratili pri umývanú šťavu, vitamíny a minerálne látky. Okrem toho odstopkované viac nasávajú vodu.
Čítajte aj Čerešne: Na rýchle zjedenieAk chcete jahody zmraziť, existuje tiež niekoľko tipov, ako to urobiť najlepšie. Mali by sa mraziť čo najrýchlejšie, preto je dobré robiť to v malých dávkach. Ak chcete, aby sa od seba ľahko oddeľovali, treba ich zmraziť rozložené na plechu alebo tácke a až potom dať do vrecka.
Možno vás prekvapí, ale najlepšie si arómu uchovajú nie jahody zmrazené vcelku, ale roztlačené.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Nepečený tvarohový dezert na Varecha.sk