Európsky pôvod majú lesné jahody. V súčasnosti existuje viac než 1000 odrôd jahôd, ktoré umožňujú ich pestovanie v rozličných klimatických pásmach.
Jahody sú skutočnou vitamínovou bombou, už 150 g pokryje dennú dávku vitamínu C. Až 90 percent tvorí voda a 100 g má len 32 kcal, takže si ich môžete dopriať bez toho, aby ste pribrali.

Zaujímavé je, že vitamíny nestrácajú ani rýchlym zmrazením. Čo ale stratia, je aróma. Jahody patria, žiaľ, medzi veľmi citlivé ovocie. So stopkou a neumyté vydržia v chladničke bez ujmy dva dni. Najlepšie je, keď nie sú v miske, ale napríklad na tanieri poukladané vedľa seba.
Ak ste už jahody očistili a umyli, ale nepoužili, je dobré ich pocukrovať, vydržia o niečo dlhšie. Ale všeobecne platí – zjesť alebo použiť ich čo najskôr, lebo rýchlo strácajú arómu.
Čaro stopky

Keď jahody pred použitím alebo jedením umývame, treba to robiť len jemným prúdom vody – a nemali by sme ich predtým odstopkovať. To zabráni tomu, aby stratili pri umývanú šťavu, vitamíny a minerálne látky. Okrem toho odstopkované viac nasávajú vodu.

Ak chcete jahody zmraziť, existuje tiež niekoľko tipov, ako to urobiť najlepšie. Mali by sa mraziť čo najrýchlejšie, preto je dobré robiť to v malých dávkach. Ak chcete, aby sa od seba ľahko oddeľovali, treba ich zmraziť rozložené na plechu alebo tácke a až potom dať do vrecka.
Možno vás prekvapí, ale najlepšie si arómu uchovajú nie jahody zmrazené vcelku, ale roztlačené.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Nepečený tvarohový dezert na Varecha.sk