Obsahujú veľa vitamínu C, B a minerálov. Sú trochu kalorickejšie ako jahody, 100 g obsahuje 80 percent vody a 63 kcal, resp. 53 kcal (višne). Žiaľ, varením a pečením sa tieto látky ničia, preto je najlepšie ich jesť v surovom stave.
Čítajte aj Hitom v záhradách je muchovník: Úžasný plodiaci živý plotČerešne a višne sú podobne ako jahody citlivé na vonkajšie vplyvy, treba ich rýchlo zjesť, alebo použiť – v priebehu 2–3 dní. Lepšie vydržia, ak ich máte v chladničke aj so stopkami. Tak isto ako jahody, sú vhodné na zmrazenie, zmrazené vydržia asi rok.
Čítajte aj Prvé ovocie a zelenina: Hrášok, jahody, čerešneNa koláče sa lepšie ako čerešne hodia višne, pretože tým, že sú kyslejšie majú výraznejšiu chuť – a tiež obsahujú menej cukru. Nevýhodou práce s týmto ovocím je odkôstkovanie. V súčasnosti sa dajú kúpiť pomôcky na odkôstkovanie višní a čerešní a pomôcť môže aj malý trik: dajte ich na chvíľu do mrazničky, dužina bude pevnejšia a kôstka pôjde od nej lepšie.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Studená čerešňová polievka na Varecha.sk