Čerešne: Na rýchle zjedenie

Aj čerešní a višní existujú stovky druhov a podobne ako jahody sú vitamínovou bombou.

28.05.2021 06:00
Ripe cherries hanging from a cherry tree... Foto:
debata

Obsahujú veľa vitamínu C, B a minerálov. Sú trochu kalorickejšie ako jahody, 100 g obsahuje 80 percent vody a 63 kcal, resp. 53 kcal (višne). Žiaľ, varením a pečením sa tieto látky ničia, preto je najlepšie ich jesť v surovom stave.

Amelanchier or Saskatoon ( Amelanchier ). Berry brush on the background leaves Čítajte aj Hitom v záhradách je muchovník: Úžasný plodiaci živý plot

Čerešne a višne sú podobne ako jahody citlivé na vonkajšie vplyvy, treba ich rýchlo zjesť, alebo použiť – v priebehu 2–3 dní. Lepšie vydržia, ak ich máte v chladničke aj so stopkami. Tak isto ako jahody, sú vhodné na zmrazenie, zmrazené vydržia asi rok.

fresh ripe Berries photographed closeup isolated on a white background. Čítajte aj Prvé ovocie a zelenina: Hrášok, jahody, čerešne

Na koláče sa lepšie ako čerešne hodia višne, pretože tým, že sú kyslejšie majú výraznejšiu chuť – a tiež obsahujú menej cukru. Nevýhodou práce s týmto ovocím je odkôstkovanie. V súčasnosti sa dajú kúpiť pomôcky na odkôstkovanie višní a čerešní a pomôcť môže aj malý trik: dajte ich na chvíľu do mrazničky, dužina bude pevnejšia a kôstka pôjde od nej lepšie.

Video
Osviežujúca letná polievka z čerešní
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #záhrada #jedlo #vitamíny #čerešne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december