Obsahujú veľa vitamínu C, B a minerálov. Sú trochu kalorickejšie ako jahody, 100 g obsahuje 80 percent vody a 63 kcal, resp. 53 kcal (višne). Žiaľ, varením a pečením sa tieto látky ničia, preto je najlepšie ich jesť v surovom stave.

Čerešne a višne sú podobne ako jahody citlivé na vonkajšie vplyvy, treba ich rýchlo zjesť, alebo použiť – v priebehu 2–3 dní. Lepšie vydržia, ak ich máte v chladničke aj so stopkami. Tak isto ako jahody, sú vhodné na zmrazenie, zmrazené vydržia asi rok.

Na koláče sa lepšie ako čerešne hodia višne, pretože tým, že sú kyslejšie majú výraznejšiu chuť – a tiež obsahujú menej cukru. Nevýhodou práce s týmto ovocím je odkôstkovanie. V súčasnosti sa dajú kúpiť pomôcky na odkôstkovanie višní a čerešní a pomôcť môže aj malý trik: dajte ich na chvíľu do mrazničky, dužina bude pevnejšia a kôstka pôjde od nej lepšie.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Studená čerešňová polievka na Varecha.sk