Kladieme vonkajšiu dlažbu v súlade s prírodou

Cestičky v tráve, medzi záhonmi alebo chodníky okolo domu – to všetko sú estetické a na prvý pohľad jednoduché úpravy, ale aby aj dobre fungovali (a to čo najdlhšie), vyžaduje si to precízne a perfektne naplánovanú realizáciu.

30.05.2021 06:00
Pokladka zamkove dlazby Foto:
debata

Vďaka chodníčkom v záhrade možno predísť prípadnému poškodeniu trávnikových a záhonových plôch, navyše môžu perfektne dotvoriť vizuálny celok záhrady. Variantov pre ich založenie je mnoho, od rôznych druhov dlažby až po nášľapné kamene. Čo však treba vedieť o príprave a samotnej realizácii?

Základom sú základy

Na začiatok je dôležité myslieť na to, ako bude plánovaný povrch zaťažovaný. „Pre cestičky v záhrade určené pre chôdzu postačí, keď pôjdete pod zem 25 až 35 cm. Podstatné je nezabudnúť tiež na jemnú podkladovú vrstvu, ktorá sa vkladá do rovných základov s výškou 10 až 15 cm. Pri tomto podklade by mala byť hrubosť približne 4 až 8 mm,“ upresňuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Biodiverzita Čítajte aj Záhrada by mala byť živá. Ako v nej zachovať rovnováhu?

Rámovanie

Teraz prichádza na rad osadenie obrubníkov na spevnenie okrajov chodníkov. „Ukladajú sa ideálne do zavlhnutého betónového lôžka zhruba do 1/3 ich výšky a potom sa pomocou povrázku a vodováhy vyrovnajú. Akonáhle betón stvrdne, nasypte medzi obrubníky ďalšiu vrstvu drviny s hrubosťou 4 až 8 mm. Aj keď tieto podkladové vrstvy nie sú vidieť, je veľmi dôležité, aby boli položené s čo najväčšou starostlivosťou. Akékoľvek pochybenia pri príprave sa veľmi rýchlo prejavia, napríklad prepadávaním dlažby. Aby ste docielili rovinu, nezaobídete sa bez niektorých pomôcok, napríklad dlhých drevených alebo oceľových latiek,“ hovorí David Benda.

Finále

Samotné kladenie zámkovej dlažby s minimálnou hrúbkou 60 mm je už tou jednoduchšou časťou. „Pri kladení dvakrát poklepte gumovou palicou od najnižšieho miesta dlaždice smerom k najvyššiemu. Spodnú vrstvu pod dlažbou pritom nesmiete nijako porušiť. Preto po nej nestúpajte,“ varuje odborník David Benda.

palety Čítajte aj Záhradný nábytok z paliet potrebuje správnu opateru

„Na záver je nutné dlaždice vyškárovať pomocou kremičitého piesku so zrnitosťou 0 až 4 mm. Zasypte ním všetky medzery. Práve tento typ piesku, na rozdiel od vápenného alebo hlinitého, nedovolí tráve a machu prerásť cez dlažbu.“

Ak sa vám však nechce proti vegetácií bojovať, ale naopak ju chcete využiť ako súčasť dlažby, môžete si rovno vybrať zatrávňovaciu dlažbu.

Dlažba: Ako ju správne naplánovať?

Vďaka chodníčkom v záhrade možno predísť prípadnému poškodeniu trávnikových a záhonových plôch, navyše môžu perfektne dotvoriť vizuálny celok záhrady.

Fotogaléria
+4

Zelená vpred

Klasická, vysoko ekologická betónová vonkajšia dlažba aj zatrávňovacia dlažba umožňujú riešiť súčasne spevnenie aj zatrávnenie plochy s veľkým podielom zelene.

„Zatrávňovacie tvárnice možno použiť aj na spevnenie svahov s miernym sklonom. Pomáhajú k rýchlejšiemu odvodneniu nadmerne vlhkých pozemkov, ktoré sú viac chránené pred eróziou. Vďaka špeciálnemu výrezu možno betónové tvarovky zasadiť úplne presne jednu vedľa druhej,“ dopĺňa David Benda.

Pri kladení dlažby zatrávňovacieho typu je celý postup rovnaký ako pri zámkovej dlažbe, až po fázu zapieskovania škár – u vegetačných dlažieb sa zatrávňovacie škáry a otvory zasypávajú zeminou či ozdobným kamenivom. „Ak sa rozhodnete pre zatrávnenie, jednoducho premiešajte zeminu s trávnym semenom v bežnej miešačke. Nezabudnite hlinu v škárach stlačiť o 2 cm nižšie, než je vrchná časť dlažby. Len tak dáte tráve možnosť vytvoriť kvalitný drn," radí David Benda.

ZAH-kalendar4x Čítajte aj Vyvýšené záhony: Praktický a efektný doplnok záhrady

Skvelú alternatívu pre spevnenie plochy predstavuje napríklad aj zatrávňovacia rohož. Zatrávňovacie pletivo spevní plochu pre chôdzu, a pritom zachová svieži a zelený trávnik. Tento ekologický variant s v podstate neobmedzenou životnosťou je odolný voči poveternostným vplyvom a ľahko možno po ňom prechádzať kosačkou na trávu.

Ďalšou možnosťou je kladenie nášľapných kameňov. „Rozmyslite si, ako kamene rozmiestniť, vyznačte si do trávnika ich obrys a trávnik vyrežte. Potom osaďte jednotlivé kusy dlažby. Mali by byť asi 1 cm nad úrovňou súčasného trávnika, aby vám do neho časom nezarástli. Samotné zaplnenie vegetačných otvorov prebieha rovnako,“ uzatvára odborník David Benda.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #záhrada #chodníky #Tráva #realizácia #cestičky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december