7 tipov na ohraničenie záhona alebo trávnika

Ohraničenie trávnika alebo záhonu má nielen estetickú, ale aj praktickú funkciu. Môžete ho použiť ako v susedstve chodníkov a ciest, tak aj medzi trávnikom a kvetinovým záhonom.

01.06.2021 06:00
Man laying grass turf rolls for new garden lawn Foto:
debata

1. Posekané okraje trávnika: Najjednoduchším spôsobom ako oddeliť záhon od trávnikovej plochy sú posekané okraje trávnika. Nazývajú sa aj ukončovací trávnikový kameň alebo pomôcka pre kosenie trávnika.

2. Lávový mulč: Vyrába sa z vulkanických hornín a radí sa k tuhnúcim kameňom. Predstavuje minerálnu alternatívu k bežným záhonovým pokrývkam. Vysoký podiel minerálov navyše zaisťuje zlepšenie pôdnej štruktúry a pôda ostáva dlhšie vlhká. Zrnitá štruktúra lávového mulču udržiava záhon odolný proti pošliapaniu a znižuje riziko napadnutia slimákmi. Lávový mulč je úplne bez zápachu a nehnije.

terasax Čítajte aj K domu patrí ukážková terasa či balkón

3. Mulčovacia kôra: Prostredníctvom nej sa na mieste usídľujú najdrobnejšie živočíchy, ktoré zvyšujú úrodnosť pôdy. Pri výbere vhodnej pokrývky treba myslieť na to, že mulčovacia kôra zo stromov začne po určitom čase hniť. To má za následok odčerpávanie dusíka z pôdy. Pre zaistenie rovnováhy treba substrát najprv zmiešať so zrohovatenými pilinami.

4. Štrk: Používa sa prevažne ako pokrývka záhonov s výraznými efektmi. Tvorba záhrady pomocou dekoratívneho štrku je v stále väčšej obľube, pretože je na pohľad esteticky príjemná. Vybrať si môžete z viacerých farebných prevedení a jeho údržba je minimálna.

Pokladka zamkove dlazby Čítajte aj Kladieme vonkajšiu dlažbu v súlade s prírodou

5. Kamene: Ide o pravé prírodné kamene. K tým patria predovšetkým väčšie tvary ako lomové kamene, skaly, bludné balvany, pramenné kamene alebo dosky a dlažba z prírodného kameňa. V obchodoch sa bežne predávajú kamene a kamienky s prírodne alebo umelo zaoblenými tvarmi. Vybrať si môžete aj z rôznych farieb.

6. Palisády: Ak sa rozhodnete ohraničiť záhon palisádami, určite neurobíte krok vedľa. Palisády vizuálne vyčlenia záhon z okolitého priestoru, čím ešte viac podčiarknu ich krásu. Vybrať si môžete z viacerých typov – plastové, drevené alebo kamenné.

Biodiverzita Čítajte aj Záhrada by mala byť živá. Ako v nej zachovať rovnováhu?

7. Gabióny: Sú drôtené koše alebo klietky, ktoré ponúkajú praktickú a cenovo zaujímavú možnosť oplotenia objektov alebo rafinované zariadenie záhrady. Spájajú sa niekoľkými úchytmi bez nutnosti použiť náradie. Ich univerzálnosť a veľký priestor pre aranžovanie oceňuje stále viac záhradkárov.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #cesty #chodníky #trávnik #estetika #záhon #kvetinový záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december