Jazierko príjemne oživí každú záhradu. Urobte si ho sami

Nazeráte cez plot na susedovo krásne jazierko každučké leto a túžite po niečom podobnom, len ste sa ešte neodhodlali? Odrádza vás kopa práce a vysoké náklady? Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že ide o dosť náročný úkon, nie je to celkom pravda. Okrasné záhradné jazierko si môžete postaviť naozaj aj za jeden víkend.

07.06.2021 06:00
jar, jazierko, skalničky, záhrada Foto:
debata (1)

Základom je, aby ste mali všetko dobre premyslené, aby boli pripravené potrebné materiály a nástroje a aby vám prialo počasie.

Typ, tvar a veľkosť je vhodné určiť si podľa toho, na akej ploche leží vaša záhrada, a takisto podľa samotného umiestnenia jazierka. Vybudovať ho však môžete takmer kdekoľvek, kde vám to trávnatý povrch záhrady dovoľuje. Po výbere umiestnenia môžete skúšať, aký tvar jazierka by vašej záhrade najviac pristal. Netreba na to nič viac než špagát, prípadne piesok, ktorým sa tiež dá vyznačiť obrys na trávniku. Zároveň si naplánujte, v akom rozmedzí bude v jazierku najhlbšia voda (napr. 60 až 150 cm), plytká voda (20 až 40 cm) a močiar (hĺbka do 10 cm).

počasie, muškáty Čítajte aj Letničkové kompozície: Čo s čím kombinovať

Teraz sa môžete pustiť do modelovania dna. Na najhlbšom mieste špecialistka zo spoločnosti Sika Slovensko Eva Rippelová odporúča vyhĺbiť dno jazierka o ďalších cca 25 cm. Ak by niekedy bolo potrebné jazierko vyprázdniť, môžete do tejto priehlbiny umiestniť sací kôš čerpadla. Okolo obrysu jazierka vybudujte min. 20 cm hlbokú priekopu, do ktorej zakotvíte – zasypete fóliu s geotextíliou (ak je potrebná – závisí od podložia), ktorá bude zabraňovať skĺznutiu fólie do jazierka. Jamu dôkladne vyčistite od kameňov a koreňov, ktoré by mohli fóliu poškodiť. Na jej väčšiu ochranu na dno jamy utlačte vrstvu piesku s hrúbkou aspoň 10 cm.

Jazierko môžete vystlať špeciálnou textíliou položenou na pieskovej vrstve. Samotnú fóliu do jazierka vložte tak, aby jej okraje presahovali kraj jazierka zhruba o pol metra. Vďaka kvalitným fóliám sa dá vytvoriť záhradné jazierko, ktoré bude pôsobiť skutočne prírodným dojmom. Na to sú však potrebné špeciálne fólie, ktoré vyhovujú všetkým požiadavkám kvalitnej vodnej záhradky. Na tento účel rozhodne nie je vhodné používať stavebné fólie, ale radšej tie z trvalo elastického PVC. Sú nepriehľadné a odolné voči slnečnému žiareniu aj teplotným výkyvom. Pre vodné rastliny je takáto fólia ideálna aj preto, lebo neuvoľňuje žiadne škodlivé látky.

pestovanie balkon Čítajte aj Záhradka na balkóne? Pestovať môžete ovocie aj zeleninu

Fóliu v jazierku je takisto nutné ochrániť proti ostrým predmetom, napríklad kameňom, ktoré na ňu môžu pôsobiť pri tlaku vody.

„Často stačí na dne jazierka utlačiť dostatočne silnú vrstvu piesku, ktorá fóliu zospodu ochráni pred rôznymi predmetmi, ktoré sa ešte môžu nachádzať v zemine,“ vysvetľuje Rippelová.

Dno jazierka zakryte vrstvou jemného štrku a napusťte vodu do jeho najhlbšej časti, aby sa tu fólia postupne usadila, a potom sa môžete pustiť do skrášľovania. Vyberte vhodné miesta a na ne umiestnite vodné rastliny vložené do košíkov alebo kvetináčov s otvormi. Potom už môžete jazierko úplne naplniť vodou. Je však potrebné počítať s tým, že fólia sa bude ešte niekoľko dní prispôsobovať tvarom dna, kým sa usadí. Venovať pozornosť sa oplatí aj okrajom fólie, predovšetkým kvôli estetike, ale taktiež so zreteľom na únik vody do zeme cez jej okraj.

ZAH-tip4-3x Čítajte aj Oleandre na slnečnú terasu

Na zakrytie výborne poslúžia kamene a previsnuté rastliny. Medzi osvedčené metódy proti úniku vody z jazierka patrí vhodné rozloženie okruhliakov či využitie močariny s rastlinami na brehu. Pri krajoch poslúži na prirodzený prechod trávnatá plocha. Dôležité je aj skrášlenie jazierka rastlinami, ktoré pôsobia nielen esteticky, ale v prípade chovu rýb v jazierku zaisťujú aj okysličovanie vody.

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #jazierko #okrasné jazierko #lekná
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december