Je možné vyhrať nekonečný boj so slizniakmi? Tipy, ktoré pomôžu

V nekonečnom boji so slimákmi a slizniakmi sa záhradkári uchyľujú k rôznym metódam.

11.06.2021 06:00
slizniak Foto:
debata (13)

Aj spôsob polievania môže týmto neželaným návštevníkom znepríjemniť pobyt v záhrade. Najlepší čas na zavlažovanie je ráno. Slimáky sú nočné tvory a keď budete polievať ráno, pôda stihne do večera obschnúť a pohyb nebude pre ne taký ľahký. Sťažíme im ho aj tak, že budeme polievať ku koreňom, teda nie celú plochu.

vedeli ste, že…

V boji proti slimákom záhradkári s obľubou používajú pivné pasce. My však tento spôsob neodporúčame, pretože ním do svojej záhrady prilákate slimáky z celého okolia.

Ak radi grilujete, popol nevyhadzujte, je v boji proti slizniakom účinný. Nasypte ho na záhon okolo rastliniek, ktoré chcete ochrániť.

jar, jazierko, skalničky, záhrada Čítajte aj Jazierko príjemne oživí každú záhradu. Urobte si ho sami

Kávová usadenina je ďalším prírodným prostriedkom, z ktorej nemajú slizniaky radosť. Sú citlivé na kofeín, ak ho ochutnajú, uhynú.

Ďalšou možnosťou je ručný zber. Vyzbierané slizniaky môžete potom vyhodiť niekam do prírody alebo ak máte doma sliepky alebo kačky, budú pre ne pochúťkou.

Ako ničiť škodce bez chémie

Žiadny záhradkár netúži po tom, aby mu záhradu zaplavila škodlivá háveď. No ako ochrániť rastliny tak, aby sme ich nemuseli pumpovať chémiou? Pomôže nám výsadba bohatá na druhy. Veľa kvitnúcich rastlín pritiahne do naše záhrady užitočný hmyz a ten nám potom pomáha s likvidáciou škodcov. Výbornými pomocníkmi sú kôpor, trebuľka, rôzne kry, nevädza a divoká mrkva.

13 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pivo #záhrada #polievanie #slimák #slizniak #záhrakár
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december