V júni zberáme sladkú úrodu, striháme, polievame, vyväzujeme

Tento mesiac nás už záhrada bohato odmení za naše pestovateľské úsilie a starostlivosť. Zberáme čerešne a jahody, koncom mesiaca začína dozrievať ďalšie ovocie. Máme aj prvú letnú zeleninu a okrasná záhrada je v plnom kvete.

14.06.2021 06:00
ZAH-tema1-6x Foto:
debata

Jún je prvý mesiac, keď sa už nemusíme obávať, že by prišiel mráz. Väčšinu ťažkej práce máme za sebou, ostáva rutina a radosť z výsledkov. Jún býva pomerne teplý mesiac, no nie sú nezvyčajné ani obdobia dažďov. Počasiu prispôsobíme zalievanie, ktoré je v suchých a teplých dňoch dôležité pre všetky časti záhrady aj balkónové porasty. V skleníkoch je potrebné vetranie a rastliny potrebujú zatienenie.

Boj so škodcami sa nikdy nekončí

Teplé suché počasie prináša aj rozmnožovanie škodcov, najmä vošiek, roztočov a molíc. Tu pomôže len okamžitý zásah po objavení prvých príznakov škodcov a chorôb. Biologická ochrana zmierni mnoho problémov, ale najefektívnejším spôsobom ostáva chemická ochrana.

Biologická ochrana je pomerne drahá a napríklad proti slimákom a slizniakom nie je až taká účinná, ani keď ju robíme opakovane. Vo všeobecnosti sa proti slimákom a slizniakom bojuje ťažko, je to postrach všetkých záhradkárov. Zväčša sme odkázaní na rôzne návnady, pasce, mechanické prekážky alebo ručný zber. Niekedy nám pomôže sama príroda prudkými búrkami a lejakmi, ktoré záškodníkov doslova vytopia a utopia, no zároveň môžu zničiť aj rastliny.

Na hubové choroby zaberajú fungicídy a správna hygiena. Keď je chorobou napadnutý iba malý počet listov, stačí, keď ich odtrhneme a zlikvidujeme. Potom rastlinu preventívne postriekame ochranným prípravkom.

Aj rastliny potrebujú oporu

Foto: SHUTTERSTOCK
ZAH-tema2-2x

Rastliny na záhone, ktoré potrebujú oporu, sa opäť vytiahli a zaslúžia si vyššie tyče alebo mriežky, ak prerástli pôvodné opory. Aby opora splnila svoj účel, treba rastliny vyväzovať pravidelne, približne raz za týždeň, a to počas celého obdobia rýchleho rastu. Kvitnúce rastliny potrebujú veľmi pevnú oporu, najmä tie, ktoré majú mohutné a ťažké súkvetia. Pri plamienkoch si dáme záležať, aby sme priväzovali aj nové výhonky, pretože stonky sa vo vetre ľahko polámu. Dávame pozor, aby sa materiál nezarezával rastlinám do pletív.

Bylinky nás potrebujú

Teraz môžeme vysievať dvojročné aj trvácne bylinky, ako borák lekársky, čakanka, šalvia, trebuľka. Vzídené semenáčiky vyjednocujeme. Bylinkovú záhradku netreba príliš zalievať. Mnohé bylinky pochádzajú zo stredomorskej oblasti a nemajú rady premokrenie, skôr im prospeje trocha sucha.

Naopak, kuchynské bylinky (koriander, kôpor, petržlen) budú najmä v období sucha potrebovať výdatnejšie zalievanie, aby neprestali rásť. Keď nechceme získať z rastlín semená, na všetkých kuchynských bylinkách odstraňujeme kvety.

Z byliniek, o ktoré máme záujem, odoberáme odrezky. Živým bylinkovým plôtikom prospeje, keď ich zastrihneme. Črepníkovým bylinkám sa bude dariť vonku na teplom tienistom mieste. To platí pre chúlostivejšie druhy ako bazalka alebo šalvia.

Od pestovania k spracovaniu

Foto: SHUTTERSTOCK
ZAH-tema4-2x

V júni už zberáme úrodu ovocia. Najskôr sú to čerešne a jahody, koncom mesiaca začínajú dozrievať maliny, ríbezle a egreše. Zber musíme načasovať tak, aby úroda neopadla a aby prezreté plody nezúžili možnosti spracovania. Zrelé plody sú vhodné na priamu konzumáciu (len s krátkym časom skladovania) alebo na spracovanie, ktoré by sme mali urobiť ešte v deň zberu.

Na sladkých jahodových poliach

Zber jahôd trvá okolo jedného mesiaca, pozberaním plodov sa však naša starostlivosť nekončí. Treba sa ešte postarať o jahodovisko – rastliny okopať, ďalej vyživovať a odstrániť poškodené listy. Keďže sú rastliny po zbere vyčerpané, doprajeme im hnojenie a zavlažovanie. Starostlivosť nezanedbávame, pretože práve teraz za zakladajú kvety pre budúcu úrodu a znížená starostlivosť by sa na ďalšej úrode prejavila negatívne.

Jún – čas prebierky

Júnová prebierka plodov je dôležitý, no často zanedbávaný úkon, ktorý sa používa pri jadrovom aj kôstkovom ovocí.

Opadávaním plodov sa stromy prirodzene zbavujú záťaže, no stále na nich ostáva viac plodov, než je potrebné a vhodné. Keby sme ich počet neredukovali, prejavilo by sa to na úrode – mnohé plody by boli malé, poškodené a nekvalitné. Preto odstraňujeme nadbytočné plody, a to tak, aby zostávajúce plody boli približne 10 až 15 centimetrov od seba (prípadne aj vo dvojiciach). Prebierkou tiež potláčame striedavú rodivosť.

Čo s rastlinami v nádobách

Foto: SHUTTERSTOCK
ZAH-tema10-5x

Je veľmi dôležité pravidelné a dostatočné zalievanie, najmä ak máme balkón na slnečnú stranu. Rastlinám v tomto období prospieva aj prihnojovanie. Týka sa to najmä muškátov, ktoré nám za starostlivosť poďakujú bohatým a krásnym kvetenstvom. Nie všetky balkónové rastliny obľubujú priame slnko. Druhom, ktoré potrebujú skôr tieň alebo polotieň, vytvoríme vhodné stanovište zástenou. Zatienené miesto môžeme využívať aj na letnenie izbových rastlín.

Na čo nezabudnúť

  • Vysievame rýchlorastúce letničky, dvojročné rastliny kvitnúce na jar, bylinky a zeleninu
  • Vysádzame letné záhonové rastliny, semenáčiky a odrezky.
  • Vyjednotíme odolné letničky a zeleninu zasiatu do voľnej pôdy.
  • Prihnojujeme rastliny na záhonoch.
  • Pokiaľ nechceme získať semená, odstraňujeme zvädnuté a odkvitnuté kvety.
  • Zaštipujeme chryzantémy.
  • Odstránime púčiky záhonových klinčekov, aby sa zo zostávajúcich vytvorili väčšie kvety.
  • Hneď po odkvitnutí hlboko zastrihneme taričky a tarice.
  • Cez ovocné stromy prehodíme siete. Zberáme dozreté ovocie a zeleninu.
  • Dokončíme vysádzanie vodných rastlín.

Nezabúdame na trávnik

Od júna až do októbra trávnik pravidelne kosíme, výšku regulujeme podľa druhu trávy a rastu. Keď je sucho, zdvihneme na kosačke nože a kosíme bez zbernej nádoby, aby tráva ostala na ploche a pomohla zachytávať vlahu. Nenechávame ju tam však dlho, aby tráva nesplstnatela. Zalievame skoro ráno alebo večer. Keď nie je veľmi sucho, môžeme trávnik prerezať. Kontrolujeme zaburinenie. Žltkastá tráva môže signalizovať nedostatok dusíka, prihnojíme ju dusíkatým hnojivom.

5 rád, ako udržať vodu

Foto: SHUTTERSTOCK
ZAH-tema11-2x
  1. Zachytávame do suda dažďovú vodu zo strechy. Môžeme pospájať aj niekoľko sudov.
  2. Občasná výdatná zálievka je účinnejšia ako denné kropenie.
  3. Zadržiavajte vlahu v pôde. Pomôže zapracovanie kompostu alebo maštaľného hnoja.
  4. Keď je pôda vlhká, nasteľte ju. Znížite tak vyparovanie a zamedzíte rastu burín, ktoré odoberajú vodu.
  5. Zalievajte v najchladnejšiu časť dňa, aby bolo vyparovanie čo najmenšie.

Ktorú zeleninu vysievame a sadíme

  • Po pominutí nebezpečenstva mrazov môžeme v chladnejších oblastiach pestovať kríčkovú aj popínavú fazuľu. Vysievame priamo do pôdy.
  • Na záhon vysádzame jesennú a zimnú kapustu, zimný karfiol, brokolicu a predpestovaný kel.
  • Pokračujeme v sejbe skorej mrkvy.
  • Vysádzame stopkový zeler.
  • Vysádzame tekvice alebo vysievame priamo na záhon. Sejeme po dve semená, po vyklíčení slabšiu rastlinku vytrhneme.
  • Pokračujeme v sejbe červenej repy a kalerábu, vysadíme buľvový zeler.
  • Zasejeme ďalší hrach na postupný zber.
  • Stále vysievame rýchlorastúcu šalátovú zeleninu.
  • Vysádzame predpestovanú cukrovú kukuricu, rajčiaky, papriku a baklažány.
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #záhrada #jahody #pestovanie #čerešne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december