Hľuznaté rastliny potrebujú kvalitnú pôdu

Všeobecne je známe, že hľuznaté kvetiny vysádzame v jarnom období – najčastejšie v máji, ale nemusí to byť vždy tak. Preto je dôležité si túto skupinu rastlín rozdeliť podľa doby výsadby.

13.06.2021 06:00
ZAH-hluzy1-6x Foto:
debata

Do prvej skupiny by som zaradila klasické rody: mečíky, georgíny, kany, begónie hľuznaté, poprípade menej známe ako je acidantera, alstromeria, crocosmia a ďalšie. Ich hľuzy nie sú odolné voči mrazom, preto sa v jesennom období musia vyberať a uskladniť v priestoroch, kde je teplota približne 5 °C.

petúnia, amore purple, kvet, letnička, Čítajte aj Ako predĺžiť kvitnutie

Máme ale aj skupinu hľuznatých kvetov, ktoré prezimujú bez väčších problémov aj v pôde. Potom aj pestovatelia majú menej práce a môžu sa tešiť z pekných kvetiniek. Do tejto skupiny patrí fakľovec – eremurus, ktorý sa môže vysádzať na jeseň a svojím krásnym a mohutným súkvetím sa stane dominantou nejednej sadovníckej kompozície. Ak si raz kúpite hľuzy šafranov, tak z nich máte radosť dlhé obdobie, pretože vám budú kvitnúť už v marci, a tak zvestujú prichádzajúcu jar.

Ak chcete byť kráľom pestovania hľuznatých kvetín, tak sa môžete pustiť aj do pestovania gloriózy – Gloriosa rotschildiana. Potrebujete však dať rastline oporu a viac starostlivosti, ale výsledok stojí za to.

počasie, muškáty Čítajte aj Letničkové kompozície: Čo s čím kombinovať

Aj jeseň praje niektorým hľuznatým kvetinám. Na niektorých chránených lokalitách sa môžeme stretnúť s kráskou, ktorá sa volá jesienka, ale pozor, je zákonom chránená a jedovatá! V poslednom období je populárna aj kala – zantedeschia, elliotiana, ktorá sa môže pestovať ako črepníková, ale aj ako vonkajšia, treba však hľuzy vysadiť na jar.

Dobré rady…

  • Ak hľuzy nakupujeme, dávame pozor, aby neboli mechanicky poškodené, napadnuté hubovitými chorobami, mäkké a zahnívajúce.
  • Ak máme hľuzy z domácej produkcie, na jeseň ich po vykopaní necháme trochu „zavädnúť“, nemusíme nasilu odstraňovať zeminu z kán a georgín. Ostatné očistíme, uložíme do debničiek, presypeme rašelinou, prípadne zeminou a práškovou sírou proti hubovitým chorobám.
  • Na jar znova skontrolujeme zdravotný stav. Nekvalitné hľuzy vyhodíme. Ostatné namoríme chemickými moridlami alebo aj obyčajným roztokom manganistanu draselného, necháme ich cca hodinu namáčať, osušíme a môžeme vysádzať.
  • Mne sa osvedčilo „nakličovanie“ gladiol, ktoré som voľne uložila do debničky, pravidelne rosila, prikryla netkanou textíliou a po dvoch týždňoch vysadila.
  • Hĺbka výsadby sa riadi podľa veľkosti hľuzy. Ak chceme, aby hľuznaté kvetiny pekne kvitli, doprajme im kvalitnú záhradnú pôdu obohatenú kompostom, pravidelne dopĺňame viaczložkové hnojivo a podľa potreby zavlažujeme.
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #kvety #rastliny #hľuzy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december