Cesta k dokonalému trávniku alebo ako vybrať správnu kosačku

Premýšľate nad nákupom novej záhradnej techniky? Kosačku si nekupujete každý rok, preto by ste si mali dobre rozmyslieť, aký model najviac vyhovuje vašim potrebám.

20.06.2021 06:00
kosacka Foto:
debata (10)

Kosačky na trávu delíme podľa typu na elektrické, benzínové, akumulátorové, robotické a traktory.

Pri výbere zohráva dôležitú úlohu veľa faktorov. V prvom rade by ste si mali odpovedať na to, koľko času budete môcť venovať údržbe trávnika, aký veľký trávnik máte a tiež koľko peňazí ste ochotní do kosačky investovať. Vďaka tomu sa môžete jednoduchšie rozhodnúť pre vhodný výrobok.

Dôležitým kritériom pri výbere kosačky je šírka záberu. „Existuje jednoduchý vzorec. Čím väčší má sekačka záber, tým kratší čas treba na kosenie. Širšie kosačky môžu sekať širšie pásy. Kosačky na trávu s väčšou šírkou záberu ponúkajú spravidla širšiu výbavu – napríklad pohon kolies, veľké záchytné koše ale tiež silnejšie motory,“ uvádza David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

vysokotlaky cistic Čítajte aj Čistíme fasádu a terasu. Ako správne vybrať vysokotlakový čistič?

Ktorá bude pre vás tá pravá?

Elektrické kosačky

Ide o klasiku v záhradnej technike, ktorú nájdete zaparkovanú v mnohých garážach alebo domčekoch na náradie. Prečo sú také obľúbené? „Elektrické kosačky sú výhodné hlavne najmä preto, že sú ľahké, tiché, jednoducho ovládateľné a ekologické. Výkonovo ich vieme zaradiť medzi akumulátorové a benzínové kosačky. Sú ideálne pre stredne veľké trávniky bez väčšieho množstva stromov, krovín či kvetín – na takomto pozemku by vám mohol kábel trochu prekážať. Vysokokvalitné modely si hravo poradia aj so sekaním vysokej trávy a veľkých plôch,“ hovorí David Benda o kosačkách na elektrinu, ktoré sú populárnou voľbou medzi záhradkármi.

Benzínové kosačky

H ovorí sa im tiež siláci medzi kosačkami na trávu. Benzínom poháňané kosačky bývajú veľmi výkonné a hodia sa preto na veľké trávnikové plochy, ktoré sú zvyčajne väčšie ako 200 m2. „Vďaka vysokému počtu otáčok je kosenie trávy skutočne efektívne a kvalitné. Navyše nie sú závislé od akumulátorových nabíjačiek či elektrických prípojok,“ hodnotí David Benda. Nevýhodou môže byť vyššia hlasitosť a váha. Sú ideálnou voľbou pre náročnejších záhradkárov, ktorí radi priložia ruku k dielu a majú radosť z dobre vykonanej práce. Výsledok vás určite nesklame.

záhrada, bývanie, altánok, dom Čítajte aj Čo je drobná stavba a kedy ju musíte ohlásiť?

Akumulátorové kosačky

Záhradné prístroje s akumulátorovým nabíjaním sú ľahké, tiché, bezdrôtové a jednoduché na ovládanie. Ako bonus sú navyše ekologickou voľbou. „Vďaka spôsobu napájania stačí počkať, kým je batéria nabitá a môžete sa pustiť do kosenia. Vždy je možné mať v zálohe aj rezervnú batériu, ktorá sa hodí, ak sa vám aktuálne používaná batéria vybije. Pri akumulátorových kosačkách sa dá vo všeobecnosti dobre hodnotiť pomer ceny a výkonu,“ opisuje David Benda.

Ako zaobchádzať s aku kosačkami aby bol výsledok čo najefektívnejší? „Aku kosačku neštartujte vo vysokej tráve. Lepšie je nechať ju nabehnúť mimo trávnika a vojsť s ňou do trávy na plný plyn. Takisto ju nevypínajte pri otáčaní,“ odporúča Benda. „Neprechádzajte už po posekaných pásoch, koste vždy jeden pás vedľa druhého. Takto si stroj poradí lepšie s väčšou plochou na jedno nabitie. Berte do úvahy tiež stav trávnika, ktorý ovplyvňuje výkonnosť batérie. Jej kapacita sa znižuje s rastúcou záťažou motora. To sa stáva predovšetkým pri kosení zarastenej a nepriepustnej plochy, do ktorej ťažko preniká voda, kyslík či hnojivo. V takom prípade odporúčam najskôr začať s vertikuláciou,“ radí David Benda.

Man laying grass turf rolls for new garden lawn Čítajte aj 7 tipov na ohraničenie záhona alebo trávnika

Robotické kosačky

Zlepšováky v podobe robotických kosačiek sú vhodné pre tých, ktorí nemajú na údržbu trávnika dostatok času. Kosačka totiž spraví celú prácu za vás, a to pri akomkoľvek počasí. Vďaka zabudovanej mulčovacej funkcii dokáže kosačka materiál zároveň likvidovať. Skosený materiál rozseká na menšie kúsky a rozmiestni na už pokosenú plochu – tým poskytuje pôde potrebné hnojivo. Ďalšou výhodou je jednoduchá obsluha. „Plochu trávnika, ktorú chcete pokosiť, označte vymedzovacím káblom a kosačku do nej vložte. Pri niektorých modeloch je možné nastavenie programov na celý týždeň,“ vysvetľuje David Benda.

Prístroje disponujú bezpečnostnými senzormi, ktoré ich udržujú dostatočne ďaleko od pevných predmetov. Takisto reagujú na rôzne podnety ako napr. zdvihnutie, pri ktorom sa kosačka automaticky vypne. Niektoré modely sa dokážu dokonca samostatne vrátiť do nabíjacej stanice. Kosenie tak kompletne preberá do svojej réžie. Ak je však úprava trávnika vaším koníčkom a čas strávený kosením si užívate, radšej siahnite po elektrickej, benzínovej alebo aku kosačke.

burina Čítajte aj Vraj zlá burina nevyhynie? Poradí si s ňou ocot

Traktory a ridery

Vďaka záhradným traktorom a riderom budete raz-dva hotoví aj s veľkými plochami. Oproti ostatným kosačkám sú však traktory výrazne drahšie. Na druhej strane ale prekvapí ich univerzálne využitie. V zime k nim môžete napojiť napríklad snehovú radlicu, rotačnú kefu či prívesný posypový vozík. Lacnejším variantom sú záhradné ridery. „Vďaka menšej veľkosti a vyššej pohyblivosti sú zmysluplným riešením pri plochách od 600 m2. Oproti záhradným traktorom sú však menej výkonné,“ spresňuje odborník. A v čom spočíva rozdiel medzi traktorom a riderom? „Rozdiel sa týka umiestnenia motora – pri rideroch sedí šofér nad motorom. Pri traktoroch sa pohonná jednotka nachádza pred ním,“ dodáva David Benda.

10 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #nákup #záhrada #kosačka #kosenie #záhradná technika
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december