Čistíme fasádu a terasu. Ako správne vybrať vysokotlakový čistič?

Aj keď sa nový dom pýši čistou fasádou či terasou, nemožno zabrániť pôsobeniu okolitého prostredia. Časom sa ich vzhľad stratí pod nánosom prachu a špiny. Môžu sa objaviť aj machy, plesne, lišajníky a ďalšie organické nečistoty.

22.06.2021 06:00
vysokotlaky cistic Foto:
debata (1)

Pre ich odstránenie je dobrým riešením vysokotlakový čistič. Tlakové umývače sa všeobecne používajú na odstránenie nečistôt z rôznych povrchov. „Vysokotlakové čističe alebo aj wapky uľahčujú prácu a šetria čas pri umývaní veľkých plôch a zle dostupných miest. Sú nielen extrémne rýchle a výkonné, ale tiež vám ušetria veľké množstvo vody," radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

záhrada, bývanie, altánok, dom Čítajte aj Čo je drobná stavba a kedy ju musíte ohlásiť?

Výkonnostný rozdiel

Pri vysokotlakových čističoch platí, že čím silnejší tlak, tým vyššia rýchlosť a účinnosť umývania.

Na bežné užívanie stačí zakúpiť čističe s výkonom (tlakom) v rozmedzí 110 až 160 barov. „Prístroje s vyššími hodnotami tlaku sa používajú hlavne v stavebníctve a poľnohospodárstve,“ dopĺňa David Benda.

TIP: Fasády z mäkších materiálov by sa vplyvom vysokého tlaku mohli zničiť. Preto je nutné držať trysku minimálne 15 cm od povrchu!

Ďalšou dôležitou veličinou je prietok vody za hodinu. Informuje o objeme vody, ktorý pretečie pumpou za určitý čas. Veľmi úzko súvisí so správnym tlakom vody. Čističe s tlakom 110 až 135 barov majú prietok 440 l/h. Čističe s tlakom 160 barov majú prietok 650 l/h. V praxi to znamená, že čím vyšší má vysokotlakový čistič prietok litrov za hodinu, tým rýchlejšie budete mať povrch umytý.

TIP: V žiadnom prípade sa nesmie používať voda z otvorených prítokov a povodia či destilovaná voda! Voda používaná na tieto účely by mala mať kvalitu pitnej vody a mala by obsahovať málo vzduchu a voľne plávajúcich častíc.

Rozdiel je tiež v odporúčanej dobe pracovného cyklu, ktorá môže byť 30, 60 alebo 90 minút v kuse. „Zabudované tepelné poistky sa postarajú o automatické vypnutie. Vysokotlakové čističe nižších tried sú vyrábané pre sieťové napätie 230 V," upresňuje Benda. Pri najvyššej rade je nutné použiť trojfázový (motorový) prúd.

jar, jazierko, skalničky, záhrada Čítajte aj Jazierko príjemne oživí každú záhradu. Urobte si ho sami

Príslušenstvo tlakového čističa

K štandardnému príslušenstvu vysokotlakového čističa patrí podvozok, tryska s lúčom, tryska s rotačným lúčom, nádoba na čistiace prostriedky, hadice a ďalšie.

„Ak vybavenie nie je súčasťou balenia, samostatne si môžete dokúpiť napríklad kefy rôznych veľkostí na rôzne veľké plochy, predlžovacie násady aj penovacie trysky,“ dodáva odborník.

TIP: Známkou dlhej životnosti vysokotlakových čističov nie je počet hodín používania, ale počet stlačení pištole!

Do vysokotlakových čističov sa používajú čistiace prostriedky s nízkou penivosťou. Prípravky na strojové čistenie sú v dnešnej dobe ekologicky neškodné. Vyberať možno podľa spôsobu použitia (umývanie áut, fasád, machu, kameňa, plastu, dreva atď.):

• univerzálne penové čističe (ľahké znečistenie)

• alkalické penové čističe (najodolnejšie nečistoty)

„Hadicu vždy pripojte k záhradnému zdroju vody. Môžete využiť aj vlastné zásoby dažďovej vody a pripojiť vysokotlakový čistič k čerpadlu,“ hovorí David Benda.

Údržba

V priebehu sezóny nepotrebujú čističe osobitnú starostlivosť. Na občasné čistenie trysiek sa používajú čistiace ihly, ktoré sú súčasťou príslušenstva.

pestovanie balkon Čítajte aj Záhradka na balkóne? Pestovať môžete ovocie aj zeleninu

„Je však dôležité vedieť a mať na pamäti, že vysokotlakové čističe nesmiete nechávať na miestach, kde by mohla teplota klesnúť pod 5 stupňov. Ak totiž v prístroji zmrzne zvyšková voda, materiál popraská,“ dodal David Benda.

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #záhrada #plesne #špina #terasa #prach #nečistoty #fasáda #lišajníky #machy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december