Kari - skvelé korenie do kuchyne, ale aj do domácej lekárničky

Ak hľadáte bylinu, ktorá vám urobí obrovskú službu v kuchyni, zaobstarajte si kari bylinku. Jej využitie je skutočne všestranné a jej pestovanie zvládne aj začiatočník.

21.06.2021 06:00
helichrysum flowers isolated on white background Foto:
debata

Karí, odborne Helichrysum italicum je vždyzelený ker s výrazne voňavými listami, ktoré sa používajú sa ako dochucovadlo do šalátov a varených jedál.

Bylinka pochádza z Talianska a Francúzska, niektoré zdroje uvádzajú Turecko. Má široké využitie. Uľaví pri svalových kŕčoch, menštruačných či klimakterických problémoch. Pomáha ale aj pri prechladnutí, zlom trávení, migréne, nespavosti. Má aj tzv. fungicídne účinky, teda bráni rastu húb a plesní.

uhorka Čítajte aj Uhorka: Zdroj dôležitých vitamínov a vody

Pestovať ju môžete v interiéri, ale aj v črepníku v záhrade alebo voľne zasadenú v zemi. Pozor ale musíte dať na preliatie. Nemá rada veľa vody. Voľne vysadená bylina dorastá až do výšky 90 cm, má krásne strieborno-sivé lístky a krásne žlté kvety. Rastlinka má rada slnko.

Ak nie sú tuhé zimy, väčšinou prezimuje. Ak ale nie, môžete si karí pred zimou namnožiť. Napríklad stonkovými odrezkami, delením trsov či bočnými výhonkami, ale vypestovať ju môžete aj zo semienok.

rebarbora, zelenina Čítajte aj Rebarbora: Ovocie či zelenina?

V kuchyni príde vhod

Pre jej chuť je vhodná do rôznych orientálnych pokrmov. Okoreniť ňou môžete ryžu, dobre chutí v jedlách z hydiny a rýb, ale aj do grilovacích marinád, majonéz, polievok, omáčok, zeleninových jedál.

Čaj pripravený zo sušenej byliny sa používa na prečistenie priedušiek. Na prípravu sa používajú kvety aj listy.

Karí marináda pre „fajnšmekrov“. Na jej prípravu môžete použiť čerstvé alebo sušené bylinky. Karí, rozmarín, šalviu a tymián vložte do jedného decilitra olivového oleja a nechajte niekoľko hodín lúhovať. Ak máte radšej pikantnejšiu marinádu, môžete pridať aj malú chilli papričku. Takto ochutený olej použite ako marinádu na kuracie mäso alebo ryby.

ligurcek Čítajte aj Ligurček: Vegeta starých mám

Kokosová karí polievka s hlivou ustricovou a rezancami

kari polievka

Táto vegetariánska thajská pochúťka nadchne vďaka kombinácii exotických chutí a vôní určite každého labužníka. Kokosové mlieko je síce kalorické, ale obsahuje veľa vlákniny, upravuje hladinu cukru v krvi, zasýti a eliminuje chuť na sladké. Karí a zázvor urýchľujú metabolizmus, potláčajú chuť na jedlo, stimulujú tráviace enzýmy a pomáhajú účinne spaľovať tuk. Hliva ustricová je skvelá nielen pri chudnutí, ale aj na podporu imunity.

Čo treba na 4 porcie: rezance, 250 ml vody, 1 plechovku kokosového mlieka, 1 lyžica červenej karí pasty, 1 lyžica kokosového oleja, 11 menší zväzok hlivy ustricovej, 4 cm zázvoru, 2 chilli papričky, 2 limetky, hrsť koriandra, jarná cibuľka na ozdobenie, soľ

Ako na to: V hrnci rozohrejte lyžicu kokosového oleja. Nasypte nastrúhaný zázvor, najemno nakrájanú chilli papričku s cesnakom a pár minút restujte na oleji. Pridajte červenú karí pastu a ešte chvíľu restujte, kým sa všetky ingrediencie rozvoňajú. Nalejte do hrnca vodu, vhoďte dnu na väčšie kúsky nakrájanú hlivu, pridajte kokosové mlieko, dôkladne premiešajte a nechajte prejsť varom. Polievku stiahnite z plameňa a podľa potreby dochuťte soľou a šťavou z limetky. Nakoniec pridajte rezance.

Polievku servírujte s nasekanou jarnou cibuľkou, koriandrom a mesiačikom limetky.

TIP: polievka výborne chutí aj s krevetami alebo kuracím mäsom. Pridajte do hrnca spoločne s cesnakom, chilli a zázvorom. Pred zaliatím vodou najprv orestujte.

Video
Ochutnajte kura na karí tak, ako ho pripravuje speváčka Janais.
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zdravie #záhrada #kuchyňa #balkón #chuť #črepník #karí #bylina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december