Divozel: Topka už celé stáročia

Používali ho pre dobrý rast vlasov, zaháňala zimnicu aj bolesť zubov. Liečil opuchy, popáleniny, pomáhal odstraňovať bradavice. Rastlina divozel vraj slúžila starým Rimanom ako vábnička na šváby.

29.06.2021 06:00
divozel Foto:
Divozel
debata

Divozel je skutočným pomocníkom pri mnohých zdravotných problémoch. Táto liečivá bylina pomáha pri trávení, vylučovaní, ale napomáha aj k peknej pokožke.

Ide o dvojročnú rastlinu, ale počas tohto obdobia narastie až do výšky asi dvoch metrov. Názov divozel veľkokvetý preto, že na jej vrchole kvitnú z pukov žlté väčšie kvety. Divozel kvitne počas letných prázdnin. Listy divozelu sú dlhé, zelené a z oboch strán posiate jemnými chĺpkami.

brokolica, zelenina, zdravá výživa Čítajte aj Ovocím a zeleninou proti stresu. Niektoré máte aj v záhrade

Rastlina má rada teplé miesta s mierne kamenistou a ľahkou pôdou. Môžete ho nájsť pri železničných tratiach, na okraji lesa. Počas kvitnutia od júna do začiatku septembra sa zbierajú kvety. Tie sa potom používajú na čaj, olej, obklad alebo na sirup.

cuketa Čítajte aj Obyčajná neobyčajná cuketa

A aké sú jeho účinky na zdravie? Podporuje imunitný systém, má antiseptické účinky, odstraňuje zápaly, podporuje zdravé dýchacie cesty, uvoľňuje hlieny, odstraňuje bolesti kĺbov, svalov a eliminuje opuchy najčastejšie končatín, podporuje hojenie rán, má ale aj močopudné účinky.

Čaj z divozela veľkokvetého

Čo treba: 2 kávové lyžičky divozelu, 2 dcl vody

Ako na to: Čaj vložte do hrnčeka a zalejte 2 decilitrami vriacej vody. Prikryte čaj tanierikom a nechajte ho lúhovať 12 až 15 minút. Pite ho dvakrát denne pri nachladnutí a chrípke.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #pestovanie #rastlina #sezóna #bylina #divozel
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december