Jahody: Chutné aj zdraviu prospešné

Sú chutné a šťavnaté a spájajú sa nám s letom. Jahody nie sú len skvelým ovocím, ukrývajú v sebe aj mnoho pozitívnych účinkov na zdravie.

26.06.2021 06:00
jahody, záhrada Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vysoké hladiny LDL, teda zlého cholesterolu môžu viesť k upchávaniu tepien a tým aj k vyššiemu riziku vzniku ochorení srdca. Jahody obsahujú látky, ktoré im prepožičiavajú ich typickú červenú farbu, ale ktoré aj znižujú hladiny cholesterolu.

Sú bohatým zdrojom vitamínu C, pričom jeho obsah je porovnateľný s citrusovými plodmi. Vitamín C má zásadný význam pre tvorbu kolagénu, ktorý pomáha zlepšiť pružnosť pokožky.

bylinky atelier papaver Čítajte aj Je čas zbierať a sušiť bylinky. Ako na to?

Obsahujú aj ďalšie vitamíny ako vitamín A, B, E a organických kyselín, ktoré dodávajú jahodám typickú vôňu a chuť. Z minerálov obsahujú draslík, zinok, horčík, síra, vápnik, bór, fluór, kobalt a molybdén.

Antioxidanty v jahodách môžu prispieť k zníženiu zápalu kĺbov, ktoré môžu viesť k artritíde či ochoreniam srdca.

Obsahujú málo prírodných cukrov, žiadny tuk a majú nízky obsah sodíka, čím pomáhajú pri chudnutí.

Zbierajte aj listy

Nielen plody jahôd sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C, alkaloidov, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápaloch žalúdočnej a črevnej sliznice a podobne.

Draslík a horčík sa v jahodách starajú o dobrý stav ciev a artérií.

Antioxidanty a detoxikačné látky v nich obsiahnuté pomáhajú redukovať artritídu a bolesti pri

Fytochemikálie, vitamín C a draslík sa starajú o správnu činnosť mozgu. Výskum na starších ženách ukázal, že vyššia spotreba ovocia bohatého na flavonoidy ako sú čučoriedky a jahody, prospieva k spomaleniu starnutia.

Ich konzumácia pomáha znižovať zvýšené hladiny C-reaktívneho proteínu (CRP) v krvi, čo je látka produkovaná pečeňou, ktorá zvyšuje zápal v tele.

Egreše sú plné vitamínov. Čítajte aj Egreš: Bobule plné zdravia

Štúdie ukázali, že konzumácia jahôd prispieva k lepšiemu stavu glykemického indexu a môžu znížiť riziko vzniku diabetu 2. typu.

Pozor ale, napriek tomu, že sú zdravé, ich nadmerná spotreba môže spôsobiť hnačku a plynatosť, ale aj alergickú reakciu. Stačí hrnček denne.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #záhrada #jahody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december