Ako vybrať vonkajšiu ochranu proti slnku

Ochrana proti slnečným lúčom sa stáva neoddeliteľnou súčasťou pobytu na záhrade. Slnečník, slnečná plachta, markíza alebo party stan sú pomocníci takmer každého súkromného exteriéru.

30.06.2021 06:00
slunecnik zahrada Foto:
debata

Slnečník zatieni akékoľvek miesto na záhrade, jeho prednosťou je mobilita. „Slnečníkov je na trhu nepreberné množstvo, preto si každý môže zaobstarať model presne pre potreby svojej záhrady, terasy či balkóna. Líšia sa od seba veľkosťou, materiálom konštrukcie a tieniacich častí, tvarom i umiestnením slnečnej clony,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Konštrukcia slnečníkov môže byť kovová (využíva sa dural a iné ľahké zliatiny), drevená alebo bambusová. Ideálne je tropické drevo, ktoré je odolné voči vlhkosti, napríklad eukalyptové. Slnečníky môžete kúpiť vo variante s centrálnou tyčou a s tyčou na strane – takým sa hovorí lampové. Strecha, čiže slnečná clona, môže byť zhotovená z ľahkého polyesteru alebo bavlneného plátna, podstatná je vodoodpudivá vrstva. Využíva sa teflón, odolnosť zvyšuje tiež akrylátová vrstva. Stálofarebnosť slnečníka zaisťuje PVC odolné voči UV žiareniu.

cuketa Čítajte aj Obyčajná neobyčajná cuketa

„Výber tvaru slnečníka, jeho veľkosti a modelu podľa umiestnenia nosnej nohy záleží na priestore, pre ktorý je určený. Kombinácia vyhovujúceho tvaru strechy a umiestnenia nosnej nohy je odlišná napríklad pri balkóne a pri vonkajšom posedení, kde je slnečník ústredným prvkom určujúcim ďalšie prvky, napríklad spôsob rozmiestnenia záhradného nábytku,“ doplňuje David Benda.

Voľba stabilného stojanu

Dôležitým detailom je v prípade voľne stojaceho slnečníka voľba stabilného stojanu. „Asi najznámejším typom je plastový stojan, ktorý sa kvôli zaťaženiu naplní vodou alebo pieskom. Tieto najlacnejšie modely sú ale vhodné len pre dočasne umiestnené slnečníky, rozhodne nie sú trvalým riešením. Kvalitnejšie stojany bývajú oceľové a vypĺňajú sa ťažkými betónovými dlaždicami, čím sa vytvorí stabilná základňa. Majú integrovanú zapúšťaciu trubku so skrutkami, do ktorej sa upevní tyč slnečníka,“ upresňuje David Benda.

Markízy

Pri výbere markízy je dobré sa zaujímať predovšetkým o použité materiály, pohon, uloženie látky, impregnáciu a trvanlivosť. Klasické uloženie látky spočíva v tom, že látka je navinutá na hriadeli a nie je nijako chránená pred rozmarmi počasia. Preto sa hriadeľ zakrýva hliníkovou strieškou, ktorá ju zhora chráni proti dažďu. Dnes sa ale najčastejšie obstarávajú kazetové markízy, kedy sa látka naroluje do schránky a je dobre chránená nielen pred štandardnými nečistotami, ale aj pred machom a plesňami. Vďaka kazete si látka dlhšie uchová svoje farby.

bylinky atelier papaver Čítajte aj Je čas zbierať a sušiť bylinky. Ako na to?

Markízy môžete bežne kotviť ako na stenu, tak do stropu. „Už pri voľbe umiestnenia markízy musíte myslieť aj na pripojenie k elektrickej sieti, ak budete chcieť využívať motorické ovládanie. Aby slnko nízko nad horizontom markízu nepodsvecovalo, je najlepšou voľbou výsuvný volán, ktorý môže mať výšku až 150 cm. Proti nízkemu podvečernému slnku spoľahlivo ochráni aj bočná látková clona,“ radí Benda.

Kvalitná impregnácia textílie zaručí, že markízou nepretečie voda. „Aj napriek tomu, že sa markízy vyrábajú z kvalitných látok, nie je to dáždnik, ale tieniaci prvok. Pri daždi je nutné markízu, rovnako ako ten najkvalitnejší slnečník, vždy stiahnuť,“ upozorňuje David Benda.

Slnečné plachty

Ďalším tipom, ako ochrániť časť záhrady, terasy či bazéna pred slnečnými lúčmi a nadbytkom škodlivého UV žiarenia, je slnečná plachta. „Kvalitná plachta zachytí až 90 percent lúčov.

Vyberať je možné z mnohých tvarov i farieb. Slnečnú plachtu môžete buď prirodzene upevniť napríklad k stromu, alebo zapustiť stĺpy či tyče do miest, kde bude plachta umiestnená,“ komentuje David Benda. Treba brať do úvahy aj nápor vetra; kotvenie k tyčiam a kolom je nevyhnutné pri slnečných plachtách veľkých rozmerov.

zavlazovanie Čítajte aj Automatické zavlažovanie? Tu sú štyri jeho výhody

Aktuálne veľmi obľúbené sú balkónové slnečné plachty. Štvorcový tvar vyrobený z polyetylénu s vysokou hustotou je riešením pre takmer každý balkón. Plachtu možno totiž upevniť ako na strop, tak aj na stenu a na zábradlie.

Party stany

Party stany, alebo tiež záhradné stany, dokážu ochrániť pred slnkom aj pred nepriaznivým počasím. Výber veľkosti sa odvíja od počtu osôb, ktoré sa majú do stanu vojsť. Pre rodinné party bohato postačí model 3×3 metre. Pre väčšie súkromné akcie je potom vhodný rozmer 3×6 metrov. Na výber sú party stany s klasickou či nožnicovou konštrukciou.

Klasická je lacnejšia, ale náročnejšia na postavenie, pretože sa jednotlivé diely musia vzájomne prepojiť. Nožnicová konštrukcia je o niečo drahšia, ale stan sa stavia jednoduchšie. Nožnicový stan stačí roztiahnuť, a tým konštrukciu pripraviť na umiestnenie plachty. Party stany sú k dispozícii v najrôznejších farbách a tvarových prevedeniach. Ako pri všetkých výrobkoch z kategórie tieniacej techniky platí, že najvhodnejšie sú svetlejšie farby, z hľadiska údržby sa ale cenia farby tmavšie.

vysokotlaky cistic Čítajte aj Čistíme fasádu a terasu. Ako správne vybrať vysokotlakový čistič?

„Nezabúdajte ani na odolnosť stanu. Pokiaľ ho máte len na bežnú ochranu proti slnku, postačí štandardná tkanina. Pokiaľ má stan ochrániť aj proti dažďu, je vhodné vybrať tkaninu s obsahom PVC. Na stane, ale ani na ďalších zástupcoch tieniacej techniky sa neoplatí výrazne šetriť, pretože si ich nekupujeme na jedno leto. Očakávame, že nám budú na záhrade slúžiť a chrániť nás čo najdlhšie,“ uzatvára odborník David Benda.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slnko #Markíza #stan #záhrada #slnečník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december