Čo so záhradou pred dovolenkou

Ako pripraviť záhradu, aby našu neprítomnosť zvládla bez ujmy.

01.07.2021 06:00
zahradaleto Foto:
debata (2)

Okolnosti nám opätovne dovoľujú cestovať, no pre niekoho môže predstavovať akúsi brzdu záhrada a starostlivosť o ňu, keďže ona si voľno v lete neberie. A tak sa poďme spoločne pozrieť na to, ako možno záhradu zabezpečiť tak, aby našu neprítomnosť zvládla bez ujmy.

Ľudí, ktorí vlastnia záhrady a súčasne z času na čas radi odcestujú na dovolenku, by sme si mohli rozdeliť na dva tipy. V prvom prípade ide o záhradkárov, ktorí majú to šťastie, že ak chcú vycestovať mimo domu, môžu sa s pomocou o starostlivosť o okolie ich domu obrátiť buď na rodinu alebo na ochotných susedov.

slunecnik zahrada Čítajte aj Ako vybrať vonkajšiu ochranu proti slnku

No nie každý má to šťastie, čo je náš druhý prípad, keď sa záhradkár nemôže spoľahnúť na nikoho iného než na seba. A v takomto prípade treba myslieť pri každej rastlinke o krok, alebo skôr o toľko dní, koľko budeme mimo domu, vpred.

Kosenie (až) na poslednú chvíľu

Pre záhradkárov vo všeobecnosti platí, aby cestovali mimo domu prevažne v období, keď záhrada vyžaduje najmenej starostlivosti a zároveň je menej produktívna. No ak to inak nejde, tak sa pokúste opustiť domácnosť až po tom, ako tesne pred odchodom pokosíte trávnik.

Ideálne v ten istý deň, pretože tráva v letnom období rastie veľmi rýchlo. Ak na to zabudnete, pokojne sa môže stať, že sa po týždni vrátite do niekoľko desiatok centimetrov vysokej trávy, ktorú nebudete vedieť úplne skrátiť počas jedného kosenia. Bude to chcieť čas a postupné skracovanie, minimálne počas troch kosení.

Úrodu nenechajte zhniť

Ak vám dovolenka vyjde na obdobie, keď záhrada prekypuje úrodou ovocia a zeleniny, skúste poprosiť o ich zber susedov. No keď to vaše vzťahy neumožňujú, oberte všetky zrelé plody tesne pred odchodom. Zeleninové záhony, prípadne aj oblasť pod kríkmi či ovocnými stromami, nasteľte.

zavlazovanie Čítajte aj Automatické zavlažovanie? Tu sú štyri jeho výhody

Pri plodinách s opakovaným zberom, ako sú jahody, fazuľa, rajčiny a iné, vás bude po príchode domov čakať množstvo zrelých plodov popadaných do podstielky. Rovnako tak nezabudnite pred odchodom z domu vyštipnúť kvety a rozvíjajúce sa puky na opakovane kvitnúcich rastlinách. Tým presmerujete energiu rastlín na vytváranie nových kvetov, ktoré budú kvitnúť až v čase vášho návratu.

Zavlažovanie musí byť

Samostatnou kapitolou je zabezpečenie dostatočného zavlažovania záhrady v čase neprítomnosti. Možností je dnes už veľa. Najspoľahlivejším riešením je automatické zavlažovanie, ktorému viete nastaviť časový spínač. Každý deň sa v presne určenú hodinu sa automatické polievanie zapne a následne i vypne. No toto je zároveň finančne najnáročnejší pomocník do záhrady, ktorý si nie každý môže dovoliť.

A tak sa v prípade vzrastlej zelene možno čiastočne spoliehať na prirodzenú klímu, a teda letné búrky, ktoré nám záhradu zavlažia. Pri menších rastlinách, ktoré si vyžadujú denné polievanie, je možné použiť primitívny zavlažovací systém v podobe obrátenej plastovej fľaše zastrčenej do zeme hrdlom vpred.

Ako na to? Zozbierajte plastové fľaše rôznych veľkostí a odrežte im dno. Do uzáveru hrdla spravte malý otvor, aby voda vtekala do pôdy pomaly. Takto upravenú fľašu hrdlom nadol zastrčte ku náročným rastlinám a pokojne aj k muškátom do črepníkov. Fľašky pre istotu spevnite priviazaním k tyčke a na záver už len naplňte vodou.

Zlodejom vstup zakázaný

Ak už ste presvedčený o tom, že máte zeleň v záhrade pred odchodom dostatočne zabezpečenú, môžete sa zamerať na záhradné vybavenie, ktoré treba zaistiť pred krádežami. Uistite sa, že sú zamknuté všetky prístavby so záhradným vybavením. Ideálne je, ak sú zámky umiestnené na vnútornej strane dvier a kľúč je vo vnútri domu.

jar, jazierko, skalničky, záhrada Čítajte aj Jazierko príjemne oživí každú záhradu. Urobte si ho sami

Na visiace zámky sa totiž netreba príliš spoliehať, z vonkajšej strany sa dajú ľahko odstrániť. Užitočným pomocníkom v čase vašej neprítomnosti je vonkajšie osvetlenie na časový spínač. Keďže sa zapína pri pohybe, prípadných zlodejov vie okamžite odplašiť. Napriek tomu, pre istotu si nezmazateľne označte všetky mechanizmy, ktoré vlastníte a zapíšte si ich výrobné čísla.

Rovnako tak, ak vlastníte hodnotné záhradné plastiky, radšej si ich detailne vyfotografujte, aby ste o nich mali vizuálny doklad, ak by vám boli odcudzené. No pevne veríme, že aj vďaka našim radám k takejto nešťastnej udalosti nedôjde a vy si tak vytúženú dovolenku užijete do sýta a celkom bezstarostne.

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december