Pestujeme voňavú a liečivú levanduľu

Odpudzuje dotieravý hmyz, láka do záhrady včely, je liečivá, používa sa v kozmetike aj gastronómii. Levanduľu môžete pestovať na záhone aj v nádobe.

02.07.2021 06:00
Levanduľa lekárska Foto:
Levanduľa lekárska
debata

Nielen francúzske Provensálsko, ale aj slovenské záhony môžu zakvitnúť fialovou nádherou. Levanduli sa v našich záhradách aj na terasách výborne darí, keď viete, ako na to. Levanduľa má rada ľahké piesočnaté pôdy a miluje slnko. Dokáže zakvitnúť aj v polotieni, no tam rastie pomalšie a nemá takú intenzívnu vôňu.

Na čo myslieť pri pestovaní

Koreň levandule sa dokáže poriadne rozrásť, takže potrebuje priestor. Ideálne je vysádzať ju aspoň vo vzdialenosti tridsať centimetrov. Korene dokážu nájsť vlahu aj v hlbších vrstvách zeminy. Miluje sucho, takže nepotrebuje veľa vody ani počas letných horúčav. Ak to so zalievaním preženiete, rastlina začne odhnívať.

zahradaleto Čítajte aj Čo so záhradou pred dovolenkou

Ako sa rozmnožuje a ošetruje

Začiatkom septembra stačí odobrať asi desať centimetrové odrezky, na ktorých zostane pätka starého dreva. Odrezky vložíme do rozmnožovacieho substrátu a necháme prezimovať v chladnom parenisku. Skoro na jar ich zasadíme priamo na záhon. Levanduľa má desiatky druhov a kultivarov, môžeme z nej vytvoriť aj živý plot, ktorý prevonia celú záhradu.

Levanduľa lieči

  • Táto aromatická bylinka nielen príjemne vonia, ale aj upokojuje, preto pomáha pri problémoch s nespavosťou alebo s chronickým stresom.
  • Dokáže zmierniť migrénu, zápchy, nevoľnosti aj ekzémy.
  • Esenciálne oleje s obsahom levandule ničia huby a plesne, ktoré vyvolávajú plesňové infekcie pokožky.
  • Levanduľový olej navyše urýchľuje hojenie rán.

Ako ju strihať

Koncom leta je vhodné odstrihnúť odkvitnuté stonky a ešte ju mierne pristrihnúť. Ak má nerovnomerný tvar, pomôže aj hlbší rez od marca do apríla, čím sa podporí rozkošatenie a rast nových výhonkov. Vekom levandule kvitnú čoraz menej, a tak sa odporúča po piatich až šiestich rokoch vymeniť korene za novšie.

cuketa Čítajte aj Obyčajná neobyčajná cuketa

Darí sa jej aj v črepníku

Rastline sa dobre darí aj v črepníku. Keď ju pestujeme na balkóne, z kvetináča ju môžeme na záhon vysadiť počas celého vegetačného obdobia. Ak si chcete stonky levandule usušiť, ideálny čas na zber je v štádiu, keď majú sfarbené, ale nerozkvitnuté puky. Odstrihnite celé stonky, zviažte ich do viazaničiek a aby dobre vyschli, zaveste ich na pár dní kvetmi dolu na chladnom suchom mieste. Ich aróma sa tak bude šíriť vo vašej domácnosti dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #levanduľa #bylina #liečivá kozmetika
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december