Dopestovať vlastné figy pri paneláku? Áno, dá sa

Figovníkom sa už darí aj u nás, ak poznáte správne triky na pestovanie. Šancu na vlastnú úrodu majú najmä záhradkári na juhu Slovenska.

04.07.2021 06:00
shutterstock 378423466 Foto:
debata

Pestovateľský úspech sa začína správnym načasovaním výsadby. Najlepšie vtedy, keď strom figovníka ešte odpočíva, ale najsilnejšie mrazy už nehrozia. Figovník obľubuje miesta orientované na západnú či južnú stranu, tam dostane maximum slnka aj tepla a dobre sa mu darí aj pri múre. Záhradkári zo severných oblastí Slovenska pestujú figovníky skôr na okrasu, ak chcú zbierať aj plody, musia figovníky premiestniť v chladných mesiacoch do skleníka.

brokolica, zelenina, zdravá výživa Čítajte aj Ovocím a zeleninou proti stresu. Niektoré máte aj v záhrade

Pozor na korene

Figovníky vysádzané vonku potrebujú skracovať korene, aby nevytvárali neplodné výhonky. Ideálny spôsob je ten, že strom sa vloží do meter hlbokej jamy, ktorú obložíte kamenným doskami či tehlami a dno prikryjete vrstvou tehlovej drviny. Jamu vyplníte pôdou a pridáte asi dvesto gramov kostnej múčky. Korene figovníka sa dajú regulovať aj tak, že strom vysadíte do črepníka, ktorý po okraje zakopete do zeme. Raz za rok treba črepník vybrať a odrezať korene, ktoré vyrástli z drenážnych otvorov.

Chce to opatrnosť

Pri práci s plodmi, stonkami aj listami sa odporúča používať rukavice, pretože figovník vylučuje šťavu, ktorá môže dráždiť pokožku a oči.

Mladé plody potrebujú teplo

Plody fíg dozrievajú dva roky a zimu prežívajú v podobe zárodkov. Chlad však vydržia len najmenšie plody, preto koncom septembra treba odstrániť tie, ktoré majú veľkosť hrášku. Zvyšné plody potrebujú v zimných mesiacoch ochranu, takže ich obaľte slamou, ktorú prichytíte sieťovinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #pestovanie #strom #figa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december