Treláž oživí každú záhradu aj balkón

Prázdna fasáda domu vďaka nej ožije, v priestore zasa vytvorí dekoratívnu a súčasne i funkčnú vzdušnú stenu. Reč je o malej záhradnej stavbe – treláži.

05.07.2021 06:00
shutterstock 1633554517 Foto:
debata

Táto mrežovitá konštrukcia je vyrobená z rovných alebo šikmo skrížených drevených lát, či už z bambusu, z prútov alebo z kovu. Často sa pripevňuje o fasádu a je jedno, či o rodinný dom, balkón v paneláku alebo o hospodársku budovu. Veľmi efektne pôsobí treláž voľne stojaca v záhrade. V kombinácii s ťahavými rastlinami, ako sú napríklad ruže, je neprehliadnuteľná.

Dobre vyzerá aj slúži

Samostatne stojaca treláž vyžaduje hlboké ukotvenie v pôde, aby ju silný nápor vetra nezlomil a neodfúkol. Kotví sa najmä v kovových pätkách alebo v základe zo suchého betónu. Niekto používa aj drevo, pretože je na pohľad efektnejšie, no drevo je na úrovni zeme vystavované vlhkosti, zakrátko zhnije a rozpadne sa. Impregnácia nie je v tomto prípade dostačujúca ochrana. Pokiaľ chcete len prírodné materiály, potom je riešením kombinácia drevenej treláže s bambusom, ktorý poslúži ako jej opora.

Pomocná ruka bambusu

Z jednej strany treláže môžete mať popínavú rastlinu a z druhej vznešený bambus. Vznikne vám pastva pre oči i clona, za ktorou sa budete môcť opaľovať, pričom susedia na vás nedovidia. Ku spokojnosti si stačí vybrať druh bambusu, ktorý nenarastie veľmi do výšky a je tiež odolný voči chladu. Vysádzať ho môžete hocikedy v priebehu roka s výnimkou mrazivých a suchých období. Najviac sa mu darí tam, kde je chránený pred studeným vetrom.

slunecnik zahrada Čítajte aj Ako vybrať vonkajšiu ochranu proti slnku

Vymedzte mu priestor

Pri pestovaní bambusu je dobré vedieť, že jeho korene nikdy nesmú vyschnúť. Sledujte jeho rozrastanie. Bambus je totiž skvelý sluha, ale môže sa z neho stať dosť nepríjemný pán. Jeho pakorene, ktoré sa šíria vodorovne pod zemou, veľmi rýchlo preniknú do celej záhrady. Ak ho chcete udržať výlučne pri trelážovej stene, vykopte v blízkosti rastliny asi pol metra hlbokú brázdu a zvisle do nej vsuňte rovnako vysokú dosku. Pakorene tak budú musieť rásť na povrch, kde ich ľahko ostriháte.

Chráňte ho, aby slúžil roky

Bambusové stonky možno pestovať aj ako oporu pre iné rastliny. Výhonky odsekávame, keď dosiahnu požadovanú dĺžku. Najvhodnejším obdobím na rezanie je jeseň. Stonky treba rezať pri zemi a odložiť do suchej a chladnej miestnosti, aby vyschli. Bambusu v črepníku musí byť chránený pred mrazom. Na zimu črepník obaľte aj niekoľkými vrstvami bublinkovej fólie a zeminu prikryte hrubou vrstvou suchého lístia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stavba #záhrada #balkón #treláž
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december