Poradňa: Ako sa zbaviť vošiek na ružiach

Mám veľmi rada ruže a rada by som si ich vysadila do záhrady. Mám z toho ale trochu obavy, pretože ich často napádajú vošky a iné iné choroby. Ako bojovať proti voškám a hubovým chorobám na ružiach?

12.07.2021 06:00
ZAH-ruze1-3x Foto:
debata (2)

Choroby ruží sú niekedy nepríjemnou súčasťou pestovania týchto nádherných kvitnúcich trvaliek. Ako všetci dobre vieme, vošky sú najznámejšími škodcami nielen na ružiach, ale aj na ostatných okrasných rastlinách.

petúnia, amore purple, kvet, letnička, Čítajte aj Ako predĺžiť kvitnutie

V tomto období nám spôsobujú nie malé problémy. Znečisťujú rastliny, z ktorých vyciciavajú rastlinné šťavy, a vytvárajú priaznivé prostredie pre ďalšie hubové choroby. Vošky sa veľmi rýchlo rozmnožujú, preto je potrebné ošetriť rastliny v čo najkratšom čase. Aký je najvhodnejší a najrýchlejší spôsob, ako proti nim bojovať?

Na ochranu ruží používame kombinovaný insekticídny a fungicídny prípravok Multirose, ktorý rastliny ochráni. Tento prípravok účinne bojuje aj proti múčnatke. V prípade, ak spozorujete na listoch ruží múčnatku alebo čiernu škvrnitosť (ohraničené čierne škvrny) odporúčame použiť fungicídny prípravok Magnicur Fungimat. Postrek odporúčame po 14 dňoch aplikovať znova.

Levanduľa lekárska Čítajte aj Pestujeme voňavú a liečivú levanduľu

Prípadne, ak ste zástancami biopestovania, odporúčame použiť prípravok NeemAzal alebo Natura – rock effect, ktoré pôsobia vo forme extraktu z rastlín na olejovej báze. Neškodia užitočným organizmom, ako sú napríklad včely a lienky.

Odpovedala: Adriána Bednarovská, Záhradné centrum BEGA, s. r. o., Trnava

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #ruže #trvalky #vošky #choroby rastlín #kvitnúce trvalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december