Ako vybrať správne záhradné osvetlenie

Cez deň na záhrade vynikne každý detail, večer sa z nej však stane len temné bludisko. Stačí nápad a jednoduchý systém 12 alebo 24 voltového osvetlenia a zázrak je hotový.

16.07.2021 06:00
osvetlenie Foto:
debata

Vďaka jednoduchému zapájaciemu systému s nízkym napätím si vytvoríte bezpečné osvetlenie rýchlo a ľahko. Prinášame vám niekoľko inšpirácií ako na to.

Výber typu rozvodu

„Hneď na začiatku sa rozhodnite, či využijete 12 voltové alebo 24voltové rozvody záhradného osvetlenia. Odporúčam riadiť sa jednoduchým pravidlom vzdialenosti. Pokiaľ sa jedná o malú a jednoduchú inštaláciu s krátkymi vzdialenosťami medzi zdrojom a svetlom do 10 metrov, potom použite 12 voltovej rozvody,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhradnej techniky v projektových marketoch Hornbach.

Ak je inštalácia rozsiahlejšia a zložitejšia a vzdialenosti medzi zdrojom a svetlom sú viac ako 10 metrov, potom je lepšie siahnuť po 24voltových rozvodoch. Hlavným dôvodom je, že pri 12 voltových dochádza k veľkému úbytku napätia na vodiči – to znamená, že ak sa použijú 12 voltové rozvody na dlhé vzdialenosti, budú svetielka svietiť len slabo, alebo dokonca vôbec.

Plánovanie

Osvetlenie, respektíve rozvod kabeláže, je potrebné mať premyslené skôr, než je záhrada hotová. Káble je dobré umiestniť aspoň 10 centimetrov pod zem. Hlavným dôvodom je bezpečnosť. „Hrozí, že sa o ne bude zakopávať, deti ich budú vyťahovať a psy rozhrýzať. Navyše, nikto nechce, aby mu len tak na terase ležali káble, alebo boli amatérsky pritlačené k múru,“ upozorňuje odborník.

Zásuvka na 220 V a trafo

Základom nízkonapäťového záhradného osvetlenie je zásuvka na 220 voltov. „Na tú pripojíte trafo, ktoré zredukuje napätie na požadovaných 12 či 24 voltov, a z ktorého sa rozvádzajú káble ďalej po celej záhrade. Pozor, každé trafo je len na 150 wattov a môžete tak na neho pripojiť len obmedzený počet svetiel,“ varuje David Benda.

„Spotreba svetiel je v priemere jeden watt a vďaka LED osvetleniu, ktoré má veľmi malú spotrebu, ich na jedno trafo pripojíte naozaj veľa. Trafo pokojne umiestnite hneď vedľa zásuvky,“ dodal.

Typy svetiel a ich využitie

Pred nákupom je potrebné vedieť, aká dlhá bude nutná kabeláž, koľko svetiel bude postačujúci počet a aké typy na záhrade použiť.

Druhy svetiel Umiestnenie svetiel
Vstavané svetlá do podlahy Podlaha terasy
Svietiace stĺpiky Voľné plochy záhrady
Zapichovacie svetlá Kríky, sochy, zákutia
Reflektory Detské domčeky a preliezačky
Závesné osvetlenie Vodný svet

Základom je vybrať kvalitné osvetlenie, ktoré bude absolútne odolné voči klimatickým vplyvom a zároveň ponúkne maximálnu bezpečnosť. „Pre osvetlenie záhrady sú veľmi výhodné sety a sady, ktoré obsahujú všetky dôležité komponenty," hovorí David Benda.

Krásny a bezpečný vodný svet

Bez nízkonapäťového osvetlenia si dnes vodný svet nikto nedokáže predstaviť. „Vďaka úplnej bezpečnosti a dokonalej izolácii si môžete nasvietiť dno jazierka, vodopád, kaskádu, fontánu alebo celý bazén. Vďaka jednoduchému systému utesneného spoja cez gumičku nehrozí prebíjanie ani riziko utopenia svetla,“ komentuje Benda.

Trafo sa jednoducho schová do skrýše k filtrácii – je tam zásuvka na 220 voltov, sucho a tieň. „Nezabudnite, že skôr, ako vodný svet postavíte, musíte mať osvetlenie premyslené. Keď je jazierko napustené, budú sa vám svetla dorábať horšie,“ upozorňuje David Benda.

Súmrakový senzor a časovač

Samospustenie je možné vďaka časovaču, ktorý možno ľahko napojiť na 220 voltovú zásuvku pred trafo. Ďalšou možnosťou je súmrakový senzor, ktorý spustí záhradné osvetlenie pri stmievaní.

„S umiestnením súmrakového senzora si musíte dať trochu práce. Napája sa priamo na trafo a je vhodný skôr na menšie záhrady, kde nastáva tieň rovnomerne. Navyše je potrebné mať senzor nad povrchom, teda voľne ležiace na záhrade či terase. Ak by ste ho umiestnili na transformátore pod zem, kde je stále tma, súmrakový senzor by bol prakticky stále zopnutý," uzatvára David Benda.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #osvetlenie #svetlo #inštalácia svetiel
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december