Práca v záhrade je najlepšie fitness. Prečo?

Záhradkárčenie je veľká radosť, ale často aj tvrdá drina. Rýľovanie, okopávanie aj presádzanie dokážu poriadne unaviť. Málokto si pritom uvedomuje, že práce v záhrade sú skutočným cvičením. Čo všetko precvičujeme a ako nám to prospieva?

16.07.2021 10:00
Happy little boy having fun in a wheelbarrow... Foto:
debata (1)

Ako pri každom cvičení aj pri práci v záhrade platí, že by sme ju mali intenzívne vykonávať aspoň polhodinu až trištvrte hodiny, aby sme dosiahli potrebný efekt. Záhradkárčenie, to sú najmä silové cvičenia a strečing, preto sa nevzdávame iného pohybu. No už každodenná polhodina práce v záhrade dokáže posilniť kĺby, zlepšiť kondíciu a spáliť peknú dávku kalórií, nehovoriac o tom, že nám zaručene zlepší náladu.

shutterstock 1187263249 Čítajte aj Je drevený plot dobrá voľba?

Pracujú všetky svaly

Keď intenzívne záhradkárčime, zapájame nohy, ruky, zadok, chrbát, brucho, ramená aj krk. Načahovanie za vysokými rastlinami a zohýbanie k tým nízkym nás prirodzene núti k strečingu. Srdcu, kĺbom a kostiam prospieva rýľovanie. Aj taká zdanlivo banálna činnosť ako tlačenie plného fúrika je cvičením, ktoré zlepšuje kondíciu. Všetky činnosti v záhrade sú prospešné pre cievy a srdce.

shutterstock 274973366 Čítajte aj Nízky tlak alebo málo vlasov? Pestujte bylinky

Aby pohyb pomáhal, ale neškodil

Tak ako pri každom cvičení, aj pri práci v záhrade musíme myslieť na to, aby sme nenarobili viac škody ako osohu. Ťažké bremená dvíhame opatrne, z podrepu a silou nôh, nie chrbta. Pokiaľ nie sme v dobrej kondícii alebo nám už vekom ubúdajú sily, zvolíme radšej len ľahšiu námahu. Je takisto zdraviu prospešná, ale neuškodí nášmu telu. Počas horúčav sa veľkej námahe vyhýbame a pri bežnej údržbe záhrady radšej zmiernime tempo.

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #záhrada #kondícia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december