Pestujeme, zberáme a uskladňujeme cviklu

Cvikla alebo repa šalátová je zelenina, ktorá u nás stojí trocha v úzadí, čo je určite veľká škoda. Je jednou z najzdravších zelenín a oplatí sa dať si s ňou pri spracovaní trochu námahy. Vypestovať ju nie je ťažké, najlepšie na mieste po strukovinách alebo zemiakoch.

19.07.2021 06:00
cvikla Foto:
debata

Cvikla najviac prosperuje pri nižších vyrovnaných teplotách, ale v princípe nie je náročná na teplotu, pôdu či vodu. Pestovať ju možno v bohatých, ľahkých, nie veľmi kyslých pôdach. Keďže cvikla ľahko prijíma dusičnany, radšej ju dusíkom nehnojíme. Pozor, cvikla neznáša hnojenie maštaľným hnojom! Chuť zeleniny pri pestovaní priaznivo ovplyvníme polievaním a kyprením pôdy, s vodou to však nepreháňame.

Leto je čas zberu

Cviklu vysievame od konca apríla, nič nepokazíme ani júnovým výsevom. Vzíde rýchlo, dĺžka pestovania závisí od toho, aké veľké chceme mať buľvy. Semená sejeme do hĺbky jeden až dva centimetre a ak chceme zbierať skorú úrodu, tak treba na sadenice použiť ochranné príklopy alebo pestovať cviklu v parenisku. Priesady musia byť pri sadení vysoké aspoň päť centimetrov. Vegetačné obdobie tejto zeleniny je okolo štyroch mesiacov, takže cviklu z jarného výsevu zberáme práve v týchto letných týždňoch.

red and yellow pointed paprika in a basket. Isolate on white background Čítajte aj Malé tajomstvá pre veľkú úrodu papriky

Celú zimu ako čerstvá

Ak chcete sadiť kultivary na uskladnenie, s výsevom treba počkať na koniec leta. Či už sadíte na jar alebo v lete, o zasadenú cviklu sa už potom netreba veľmi starať. Zberáme ju celé leto, najneskôr však pred príchodom prvých mrazov. Na to, aby pri uskladnení nestratila kvalitu, uložíme ju na vlhkom a chladnom mieste, podobne ako mrkvu.

Video
Litovská cviklová polievka Šaltibarščiai. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #cvikla #pestovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december