Ktoré ruže voňajú najkrajšie

Vôňa ruží je neprekonateľná klasika, ktorá dodá šmrnc každej záhrade. Ktorú odrodu si však vybrať a ako sa orientovať vo svete ružových vôní? Prinášame tipy na ruže, ktoré vašu záhradu zaručene rozvoňajú.

21.07.2021 06:00
voňavé ruže Foto:
debata

Botanické ruže sú zo všetkých najvoňavejšie. Práve ony sú aj zdrojom vzácneho ružového oleja, ktorý sa používa do parfumov. Tieto ruže voňajú omamne, ale svoju krásu dávkujú opatrne, kvitnú len raz za rok, a to v júni. Kry sú veľké, dosahujú výšku aj šírku okolo dvoch metrov.

Veľkokveté sa tešia obľube

Z tejto skupiny najčastejšie vyberáme odrody do záhrad. Medzi nimi je veľa výrazne voňajúcich ruží, napríklad Mainauduft, Double Delight, Kronenbourg, Doris Thystermann, Wierner Charme, Sunny Sky alebo Big Purple.

Kríčky s nezvyčajnou vôňou

Anglické odrody voňajú krásne, väčšinou ide o kríčkové ruže. Vône sú niekedy až neobvyklé, môžeme zacítiť vanilku, mošus alebo myrtu. Známa je Abraham Darby, Claire Austin, Othello či Graham Thomas.

ruže Čítajte aj Čo s ružami, aby dlho kvitli

Ktoré sú zdravé a odolné

Mnohokveté ruže sa v záhradách pestujú menej často než veľkokveté, ale v porovnaní s nimi sú zdravšie, odolnejšie a výrazne farebnejšie. Nevoňajú však tak výrazne. Peknú vôňu má napríklad Kosmos, Satchmo aj Friesia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #vôňa #ruže #odrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december