Nie je nad vlastnú čínsku kapustu

Ak má čínska kapusta okrem využitia v kuchyni ešte nejakú ďalšiu výhodu, tak je to najmä tá, že ju možno pestovať a zberať prakticky celoročne. Vďaka nepretržitému zberu tak máme na stole čerstvú zeleninu po celý rok.

22.07.2021 06:00
čínska kapusta Foto:
debata

Je šťavnatá, má jemnú chuť a môžeme ju jesť surovú či kuchynsky upravenú. Vo svete je známa pod menom pak-choi a rozlišuje sa mnoho jej typov. Čínska kapusta môže byť malá, do veľkosti asi desať centimetrov, ale tiež existujú rastliny vysoké až 45 centimetrov. Vo všeobecnosti platí zásada, že najlepšie rastie pri nižších teplotách v rozmedzí od desať do dvadsať stupňov. Vo vonkajšom prostredí znesie dokonca i ľahký mráz.

cvikla Čítajte aj Pestujeme, zberáme a uskladňujeme cviklu

U nás najmä vo fóliovníkoch

Málokto vie, že čínsku kapustu možno pestovať celoročne. V zime vám stačia chránené priestory a môžete si ju užívať ako zeleninu na opakovaný zber prakticky nepretržite. V miernejšom podnebnom pásme ju pokojne vysievajte v exteriéri, a to počas celého vegetačného obdobia. Nevýhodou skorých jarných výsevov je ich vybiehanie do kvetu, preto sa v takom prípade pestuje iba pre mladé rastliny na opakovaný zber. V našich podmienkach sa jesenná kapusta sadí koncom leta do fóliovníkov.

red and yellow pointed paprika in a basket. Isolate on white background Čítajte aj Malé tajomstvá pre veľkú úrodu papriky

Jej rast nezastavíte

Zber listov čínskej kapusty si môžeme užívať prakticky v ktorejkoľvek fáze rastu, od mladých rastlín, až po mladé kvetné výhonky dospelých rastlín. Pritom listy mladých rastlín sú vhodné na zber už tri týždne po výseve. Ak ich budeme zbierať 2,5 centimetra nad zemou, tak budú vyháňať nové výhonky. Dospelé rastliny možno rezať aj vyššie a potom sa tiež netreba báť, vyženú novú úrodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #zber #jesenná zelenina #čínska kapusta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december