Treba sa báť dusičnanov v zelenine?

Zelenina je hlavným zdrojom dusičnanov v potravinách. Nemusíme sa ich však obávať, keď dodržiavame isté pravidlá pestovania a konzumácie zeleniny. Všeobecne platí, že najviac dusičnanov obsahujú stonky, listy a korene.

24.07.2021 06:00
zelenina, dusičnany Foto:
debata (1)

Jeden hektár pôdy obsahuje až niekoľko ton dusíka, ktorý sa dostáva do ovocia a zeleniny, a to dokonca aj vtedy, keď je pestovaná v bio kvalite. Dusík a jeho zlúčeniny sú totiž prirodzenou súčasťou životného prostredia. Ich rozkladom sa uvoľňuje amoniak, ktorý oxiduje na dusitany a tie ďalej na dusičnany. Z nich sa uvoľňuje dusík a vracia sa späť do atmosféry. Súčasťou tohto kolobehu je aj obsah dusíka v potravinách.

V júli hnojíme zeleninu aj izbové rastliny Čítajte aj Nepremeškajte: Je čas na pridávanie živín

Zelenina je zásobáreň dusíka

V bežných koncentráciách nie sú dusičnany pre dospelých nebezpečné, pretože sa pomerne rýchlo vylučujú z tela v moči. Rozhodne však radšej nepripravujeme šťavy ani vývary z rýchlenej zeleniny malým deťom či dospievajúcim. Pokiaľ dodržiavame určité pravidlá, môžeme mať na stole zdravú zeleninu s minimálnym obsahom dusičnanov.

red and yellow pointed paprika in a basket. Isolate on white background Čítajte aj Malé tajomstvá pre veľkú úrodu papriky

Ktoré časti rastlín sú rizikové

Každá zelenina má inú schopnosť hromadiť dusičnany. Najviac ich obsahujú vegetatívne časti rastlíny, teda stonky, listy a korene. Naopak najmenej dusičnanov sa nachádza v kvetoch, plodoch a semenách. Úplne najviac dusičnanov sa hromadí pri koreňoch, pri stopke, tesne pod obalom. Mrkva má skoro všetky dusičnany uložené vo vnútornom valci. Z listovej zeleniny sa odporúča odstrániť listové rebrá, stopky i vonkajšie listy a jesť len mäkkú časť listov.

Ako sa im vyhnúť

Najlepší spôsob je pestovanie vlastnej zeleniny alebo jej nákup v bio kvalite od overených predajcov. Zelenina zo skleníka obsahuje menej dusičnanov než tá, ktorá rástla vo fóliovníku. Vhodné je zberať zeleninu popoludní a v suchom počasí. Dôležitá je aj kuchynská príprava a skladovanie. Zeleninové jedlá nenechávame chladnúť na sporáku, do chladničky ich dávame ešte teplé. Obsah dusičnanov v jedle sa zvyšuje na vzduchu a tiež pri prihrievaní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Potraviny #zelenina #záhrada #bio #pestovanie #dusičnany
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december