Ako vyhrať boj s machom

Mach je rafinovaný protivník, pretože zvládne aj podmienky, pri ktorých iné rastliny hynú. Svoje o tom vedia napríklad majitelia zatienených trávnikov, ktoré padli neraz úplne celé za obeť rozrastajúcemu sa machu. Zbaviť sa ho dá, chce to však trpezlivosť a čas.

25.07.2021 06:00
mach Foto:
debata

Najlepší spôsob, ako sa šíreniu machu vyhnúť, je nedať mu vôbec šancu a predchádzať jeho rozrastaniu. Ako? Machu sa vynikajúco darí na tienistých miestach, preto vtrhne najskôr na tie miesta v záhrade, kam slnko často nezasvieti. Dôležitou súčasťou prevencie je teda zredukovanie zatienených častí pozemku, napríklad prerezaním vysokých stromov a rozrastených kríkov. Na miesta pod bohatými a vyššími porastami vysievame trávové semeno, ktoré je určené na tienisté miesta.

mulč Čítajte aj Ako vyhrať boj s burinou

Ako ho ešte zastaviť

Starostlivosťou o trávu. Tá si totiž bez nášho zásahu – na rozdiel od machu – sama neporadí. O trávnik sa treba starať, kosiť ho, prevzdušňovať, dodávať mu živiny. Výživa trávnika je v boji s machom dôležitá. Platí tu pravidlo, že čím menej živín má tráva, tým lepšie sa darí machu, ktorý prežije aj takpovediac podvyživený. Tiež je dôležité zbaviť pozemok vlhkosti, pretože je to práve vlhkosť, ktorá podporuje rast machu.

Pozor na dobré úmysly

Ani vyživovanie trávnika však netreba preháňať, aby sme spolu s trávou „neprikrmovali“ aj burinu. Keď už je reč o burine, proti nej je účinné mulčovanie. No na druhej strane môže práve nástielka z pokosenej trávy zapríčiniť šírenie machu, keďže pôda drží vlhkosť. Preto ak mulč, tak iba v suchom počasí a zhruba raz za týždeň, pričom vrstva trávy musí byť len veľmi tenká.

Trávu nedržte nakrátko

Mach sa s obľubou šíri aj na zaťažovaných miestach záhrady, kde je tráva prirodzene oslabená. Na takýchto miestach vysievame trávu s vysokou odolnosťou. Aby na trávniku zbytočne nevznikali „plešiny“, nekosíme ho príliš nakrátko, stačí tri až päť centimetrov. Príčinou rozrastania machu môže byť aj nevhodné pH pôdy, v tom prípade pomôže pôdu zavápniť, pieskovať a aerifikovať.

zahradaleto Čítajte aj Čo so záhradou pred dovolenkou

Čo keď sa už objavil

Mach nás môže nemilo prekvapiť nielen na trávniku, ale aj na betóne alebo na streche. Na likvidáciu machu v poraste je účinný postrek zelenou skalicou. Má vysoký obsah železa, ktoré sa postará o zničenie machu. Potom treba mach z trávnika vyhrabať a dosiať poškodené miesta. Z betónového chodníka odstránime mach mechanicky, najlepšie vyšpáraním alebo pomocou tlakového čističa. To pomôže dostať mach aj zo strechy. Či už tak alebo onak, výskyt machu treba neustále sledovať a vždy včas zakročiť. Tento nevítaný návštevník sa totiž tak ľahko odbiť nedá a rád sa do záhrady opakovane vracia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #trávnik #živiny #postrek #mach #mulč
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december