Ako si postaviť sprchu na záhrade

Letné mesiace prinášajú do života nielen pozitívnu energiu a radosť, ale aj možnosť sa opäť naplno venovať vonkajším aktivitám. Na druhú stranu je však ťažké vyrovnať sa s často až nepríjemne vysokými teplotami.

23.07.2021 10:00
debata
Foto: horrnbach
zahradna sprcha

V interiéri sú v sparnom období najlepšími pomocníkmi klimatizácia, ochladzovače vzduchu a ventilátory. Naopak na záhrade k rýchlemu osvieženiu skvele poslúžia záhradné sprchy. Čo je však pred kúpou treba vedieť?

Záhradné sprchy

Záhradnú sprchu je možné inštalovať prakticky kdekoľvek, stačí pripojenie na vodovod. Vyberať si viete z niekoľkých druhov a dizajnov. „Popri klasických záhradných sprchách je veľmi populárnym druhom solárna sprcha. Tá môže byť buď pevne pripojená, alebo prenosná,“ upresňuje David Benda, odborník z oddelenia záhradnej techniky v projektových marketoch Hornbach.

„Manipulácia je veľmi jednoduchá. Solárne sprchu stačí umiestniť na dostatočne slnečné miesto, aby sa voda v zásobníku čo najdlhšie ohrievala.“

Telo solárnej sprchy sa vyrába z plastu alebo z hliníka a funguje práve ako zásobník vody. Táto časť sprchy funguje zároveň ako solárny kolektor. „V letných dňoch sa stáva, že teplota vody v zásobníku vystúpi až na 60 stupňov Celzia. Z toho dôvodu je súčasťou solárnych spŕch tiež zmiešavacej batérie, ktorá vám umožní zvoliť si teplotu vody presne takú, akú si prajete,“ vysvetľuje David Benda.

Údržba solárnej sprchy nie je náročná, je potrebné pravidelne meniť vodu a čas od času skontrolovať, či sa v rúrkach neusadzuje vodný kameň.

„Ak nechcete investovať do záhradného osvieženia veľké peniaze, môžete si záhradné sprchu vyrobiť sami. Postup je veľmi jednoduchý,“ radí David Benda.

Ako postaviť záhradnú sprchu krok za krokom

Dažďová sprcha sa skladá z dvoch rovnakých vencov, ktoré sa navzájom spájajú dlhými rúrami. Do horného venca sa neskôr vyvŕtajú otvory na sprchovanie. Na začiatok si najskôr vedľa seba vyskladajte všetky diely na prvý veniec v znázornenom poradí:

nakres
  1. 1 x dvojitá potrubná vsuvka ½ "1000 mm
  2. 2 x dvojitá potrubná vsuvka ½ "800 mm
  3. 2 x dvojitá potrubná vsuvka ½ "500 mm
  4. 2 x dvojitá potrubná vsuvka ½ "200 mm
  5. 3 x T kus ½ "IG (vnútorný závit)
  6. 4 x koleno 90 ° ½ "vnútorný závit
  7. 1 x skrutkovanie IG / AG (vonkajší závit)
obr.1

Omotajte všetky vonkajšie závity teflónovou páskou, aby sa utesnili prechody, postačia 2–3 otočenia. Rúrky spolu môžete navzájom napevno zoskrutkovať, ak budete dbať na správnu polohu kolien (6) a T kusov (5). Položte všetky kolená naplocho na podlahu. T kusy horného venca smerujú nadol, T kusy spodného venca nahor.

TIP: Teflónovú pásku motajte pre lepšiu priľnavosť vždy proti smeru skrutkovania závitu.

obr.2

Následne spojte každý koniec s vhodnou stranou skrutkovania. Na záver spojí veľká matica skrutkovania oba konce – a veniec je uzavretý.

TIP: Pred vyvŕtaním otvorov sa musí horný veniec napevno priskrutkovať – po vyvŕtaní otvorov už nebude možné rúrky upraviť, pretože by inak otvory smerovali nesprávnym smerom.

obr.3

Položte veniec na podlahu – T kusy smerom nahor. Otvory sa vyvŕtajú v uhle 30°, aby voda nestriekala rovno dole, ale doprostred sprchy. Na rúrky vyznačte pomocnú čiaru, ktorá bude presadená o cca 30° smerom dovnútra. Počet, rozostup a polohu otvorov si musíte určiť samy. My sme si vybrali rozostup otvorov 10 cm.

obr.4
Pri vŕtaní by ste si mali vziať nejakú podperu, pretože uhol, v ktorom budete vŕtať do trubiek, sa zle fixuje. Konštrukciu by mala podopierať ďalšia osoba.Začnite čo najbližšie pri kraji jednej z trubiek, ktorú upnite, a postriekajte vrták rezným olejom. Prvý otvor vŕtajte veľmi pomaly, a to 200 otáčkami a bez prílišného tlačenia. Týmto spôsobom vyvŕtajte rovnomerne otvory do všetkých trubiek horného venca, ale nie do T kusov a kolien. Ak nemáte radi prúd vody zhora, jednoducho na jednej strane otvory nevyvŕtate.  
obr.5

Položte oba vence na podlahu opäť T kusy smerom hore. Pre zvislé spoje budete potrebovať obe dvojité rúrkové vsuvky s dĺžkou 2 m a obe ďalšie s dĺžkou 1 m, ktoré sa spoja s posledným T kusom. Na tento T kus sa namontuje guľový ventil s dvojitou vsuvkou smerom k T kusu a redukčnej vsuvke a neskôr sa k tomu pripojí vodovodná hadica.

obr.6

Preto si už teraz rozmyslite, na ktoré miesto na sprche by sa tieto rúrky mali s T kusom namontovať.Závity pred zaskrutkovaním omotajte teflonovou páskou. Potom naskrutkujte dlhé rúrky do T kusov horného venca. Následne si skrutkovanie rozdeľte. Jednu časť naskrutkujte na koniec dlhých rúrok, druhá príde na T kusy spodného venca.Teraz postavte v dvoch horný veniec dlhými rúrami na spodný veniec. Dajte skrutkovanie jedno na druhé a pevne ich k sebe priskrutkujte – tým sa uzavrie vodovodná okruh a voda bude môcť vytekať už len z vyvŕtaných otvorov.

obr.7

A je to! Nastrčte hadicovú svorku na koniec ¾"záhradnej hadice a tento koniec nastrčte na redukčný vsuvku na dažďovej sprche na vodovodnom ventile. Hadicovú svorku pevne priskrutkujte. Na druhom konci hadice budete potrebovať prípojku pre váš domáci vodovodný kohútik.

Klimatizácia

„Pred výberom a nákupom si dobre rozmyslite, či vám bude stačiť mobilná klimatizácia, ktorá nepotrebuje žiadnu zložitú inštaláciu. Ďalšou možnosťou je investícia do výkonnejšej nástennej klimatizačnej jednotky a s tým spojenými náročnejšími stavebnými úpravami. Každá klimatizácia tiež odvlhčuje, takže odvod vlhkosti vo forme kondenzátu musíte mať vyriešený. Diaľkové ovládanie je štandardom pri všetkých klimatizáciách,“ hovorí Zlatko Slebodník, odborník z oddelenia elektra v projektových marketoch Hornbach.

Pri výbere klimatizácie je veľmi dôležitý údaj o veľkosti plochy, ktorú bude prístroj ochladzovať. Mobilné klimatizácie sa delia do troch základných výkonov chladenia a dokážu fungovať na maximálny výkon na plochách od 10 do 40 m2. Do väčších priestorov sa odporúča delená (nástenná) klimatizácia. Výber klimatizácie je ale tiež o cene, dizajne a o výrobcovi. Ten udáva jej výkon, ktorý je vlastne hodinovou spotrebou. Správne používanie klimatizácie potom zvýši efektivitu a úsporu energie. „Napríklad ak necháte klimatizáciu bežať celý deň, ušetríte tým energiu. Klimatizácie dnes navyše majú nielen termostaty, ale aj ďalšie špeciálne režimy, časovače, diaľkové ovládanie a samostatnú funkciu odvlhčovania,“ vysvetľuje Zlatko Slebodník.

Ochladzovače vzduchu

Môže byť považovaný za alternatívu ku klimatizáciám. Pracuje na princípe odparovania vody – nekonečný pás sa stále namáča v zásobníku s vodou. Z pásu sa potom voda odparuje pomocou ventilátora. „Vzduch v miestnosti ochladí o tri až päť stupňov Celzia. Spotreba vody je až 10 litrov denne a voda sa odparuje do priestoru miestnosti. Preto je dôležité mať súčasne otvorené okná a miestnosť vetrať, pretože inak by išla vlhkosť rovno do stien,“ upozorňuje odborník.

Ventilátory

„Ventilátory sú letnou klasikou. Existujú stolové, stojacie, podlahové alebo vetráky s ionizátorom. Veľmi obľúbené sú stropné ventilátory a jedným z najväčších hitov letnej sezóny je ventilátor s rozprašovačom vody,“ dodáva Zlatko Slebodník. Medzi najväčšie výhody stropného ventilátora patrí jeho tichý chod a možnosť nasadiť na neho bežnú žiarovku.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #sprcha #trávnik #sprchovanie #záhradná sprcha #ochladzovač vzduchu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december