V júli naplno zberáme úrodu, veľa polievame a plejeme

Júl je zvyčajne najteplejší mesiac roka, preto treba stále výdatne zalievať. S automatickou závlahou je to, samozrejme, ľahšie. Zalievame nielen v záhrade, ale nezabúdame ani na rastliny v nádobách, či už na balkóne alebo doma.

26.07.2021 10:00
polievanie, záhrada Foto:
debata

Mimoriadne citlivé sú na nedostatok vlahy najmä nové rastlinky, ktoré potrebujú závlahu aj každý deň. Bez vody by trpela aj zelenina, ktorá rastie na záhone, ako je fazuľa, hrach, špenát, rajčiaky, šaláty či tekvice. Keď je sucho, burina nám väčšie problémy nespôsobí. No ak je počasie teplé a vlhké, vtedy sa môže burina objaviť z večera do rána.

Burine nedáme šancu

V záhrade stále platí staré dobré pravidlo, že najlepší herbicíd je motyka, ale ak burinu neodstraňujeme pravidelne alebo v prípade, že je záhrada priveľká, použijeme radšej nástielku. Tá zabráni burine rásť a ušetrí nám dlhé hodiny vykopávania. Väčšine rastlín prospieva hrubá vrstva organickej nástielky. Niekedy postačí aj tenká vrstva, ktorá pomôže zadržiavať vlahu. Nastielanie zároveň zlepší aj vzhľad záhonov, pretože suchá pôda vyzerá väčšinou nevýrazne a v ťažkej ílovitej pôde sa za sucha objavujú veľké trhliny. Oveľa lepšie vyzerá kôra alebo podobný dekoratívny mulčovací materiál.

mulč Čítajte aj Ako vyhrať boj s burinou

Teplo a vlhko nahrávajú škodcom

Vysoké júlové teploty skombinované s vlhkým vzduchom počas dažďov môžu spôsobiť premnoženie škodcov a chorôb. Je takmer isté, že kedykoľvek v lete sa v záhrade objaví nejaký škodca a bude sa chcieť premnožiť. Rýchlo sa rozmnožujú napríklad vošky. Pokiaľ je záhrada dobre ošetrovaná, rastú v nej rozmanité druhy rastlín a žijú rôzne živočíchy vrátane prirodzených predátorov, škodce by nemali spôsobiť veľkú škodu. Keď však pestujete georgíny alebo iné rastliny náchylné na ochorenia, treba viac sledovať výskyt vošiek a iného hmyzu, aby ste mohli zasiahnuť a znížiť tým aj nebezpečenstvo šírenia vírusových chorôb.

Ruže a vošky sú veční nepriatelia

Veľké problémy spôsobujú aj ďalšie škodce, napríklad ľaliovník obyčajný alebo nosáčiky. V prípade, že napadnú záhradu, je vhodné použiť pesticíd v kombinácii s biologickým ochranným prostriedkom. Aby bol boj so škodcami účinný, treba vedieť, ktoré škodce sa môžu vo vašej záhrade objaviť a ktoré rastliny sú najcitlivejšie. Potom treba robiť preventívne zásahy. Bežne sa robia napríklad v prípade ruží, ktoré treba postrekovať proti škodcom aj chorobám.

ZAH-ruze1-3x Čítajte aj Poradňa: Ako sa zbaviť vošiek na ružiach

Zelenina potrebuje vodu

Po zbere prvej úrody bôbu, šalotky a skorých zemiakov môžeme na ich miesto vysadiť hlávkovú kapustu alebo aj zimnú a budúcu jarnú zeleninu ako kel, karfiol, brokolicu alebo pór. Zelenina má mať stále dostatok vody, najmä však v období rastu. Strukovú zeleninu zalievame hlavne v kritickom období, keď sa jej zväčšujú struky. Osobitnú pozornosť vyžadujú mladé rastlinky po vysadení. V tomto období tiež zberáme prvú brokolicu a letný karfiol. Letná hlávková kapusta vydrží aj niekoľko týždňov a môžeme ju odrezať kedykoľvek.

Zo záhona rovno na tanier

Júl je mesiacom, keď máme bohatú úrodu rôznej čerstvej zeleniny. Uhorky by už mali rodiť, zrelé rajčiaky zberáme denne. Zberáme aj prvé cukety, vyberáme a sušíme cibuľu zimnú. Zberáme prvé struky kríčkovej fazule a struky šarlátovej fazule, kým sú mladé a mäkké. Takisto zberáme prvú červenú repu a skoré zemiaky. Čoraz obľúbenejšie je pestovanie artičok, práve teraz zberáme puky, a to ešte predtým, ako sa rozvinú. Dozrieva už aj prvá brokolica a letný karfiol.

Pokračujeme vo výseve a výsadbe

Do konca tohto mesiaca môžeme stále vysievať kríčkovú fazuľu, aby stihla zarodiť. Dokončíme vysádzanie brokolice a zimnej kapusty, vo vhodných podmienkach môžeme vyskúšať vysadenie jarnej kapusty. Kritický je výber termínu – rastliny sa musia nachádzať v správnom štádiu, aby prežili zimu. Musia byť dobre zakorenené, ale nie príliš veľké. Vysievame na konci júla, v teplejších oblastiach prvé dva augustové týždne. Začiatkom júla vysievame tiež skoré odrody karotky, fenikel, rýchlo dozrievajúci hrach, hlávkový šalát, reďkovky a zimnú cibuľu. Takisto môžeme vysievať čakanky, endíviu a eskariol, pekinskú kapustu, špenát a mangold.

Pripravujeme trvalkový záhon

Keď trvalky kvitnúce v lete dosiahnu vrchol sezóny, všimnime si, ktoré sa vydarili a na tie sa zamerajme pri plánovaní nových záhonov. Ak tým nezničíme vzhľad letnej záhrady, môžeme začať s prípravami. Odstránime trávu a burinu, potom pôdu zrýľujeme. Môžeme ju nechať neobrobenú cez zimné mrazy alebo ju pripraviť na jeseň, keď do nej pridáme hnojivo. Z trvaliek môžeme pozberať semená. Robíme to počas suchého dňa. Semená ukladáme do uzatvorenej škatule, prípadne aj do chladničky. Môžeme ich aj hneď vysiať, semenáčiky do zimy vyrastú. V tomto čase ešte stále môžeme na záhon vysádzať sadenice, zakorenené odrezky a semenáčiky. Staré stonky trvaliek hlboko zrežeme, odoberieme opory odkvitnutým rastlinám. Väčšina trvaliek potrebuje aspoň jedno vegetačné obdobie, aby sa ujala, preto v období sucha trvalky výdatne zalievame aj prihnojujeme.

shutterstock 1429373165 Čítajte aj Ktoré kvety sú najlepšie na rez do vázy

Prihnojujeme dreviny

Keď stromy a kry zle rastú, prihnojíme ich tekutým hnojivom s vyšším obsahom dusíka. Zalievame najmä dreviny vysadené tento rok. V lete napádajú rastliny mnohé choroby a škodce. Múčnatka, korarová škvrnitosť, roztočce, vošky, molice a nosáčiky. Likvidujeme ich hneď, ako sa objavia, aby sa nerozšírili po záhrade. Nové výhonky na drevinách v júli spevneli a budú dobre zakoreňovať. Preto práve teraz odoberáme odrezky. Týka sa to napríklad vresovcov, krušpánu a levandule.

Levanduľa lekárska Čítajte aj Pestujeme voňavú a liečivú levanduľu

Na popínavky tretinovou metódou

Zakorenené júnové odrezky popínavých rastlín vysadíme do nádob. Urobíme to čo najskôr, pretože popínavky rastú rýchlo a skoro spotrebujú všetky živiny zo substrátu. Po vysadení priviažeme výhonky k tyčkám vysokým 60 – 90 centimetrov, aby sa výhonky do seba nezamotali. Keď rastliny prestanú kvitnúť, zrežeme ich tretinovou metódou, teda na tretinu dĺžky. Režeme hlavné výhonky tak, aby zostala tretina na obnovu. Rastlinu potom necháme cez noc odpočívať, aby listy na odstrihnutých výhonkoch zvädli. Na druhý deň ich opatrne odstránime.

Čo ešte treba urobiť

Siať semená dvojročných rastlín, byliniek a zeleniny.

  • Vysadiť cibuľoviny kvitnúce na jeseň.
  • Vysadiť vyrastené semenáčiky a koreňové odrezky.
  • Odstraňovať bočné puky, aby rastliny tvorili väčšie kvety.
  • Zberať zrelé semená.
  • Zberať ovocie a zeleninu. Čo nevládzeme skonzumovať čerstvé, to spracujeme.
  • Vysadiť cibule ľalie belostnej.
  • Zastrihnúť a znova tvarovať živé ploty.
  • Doliať vodu do jazierka a prevzdušniť ju.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sucho #zelenina #záhrada #burina #dreviny #júl #škodce #trvalky #závlaha
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december