Čo potrebujú ruže

V letných týždňoch sa nám kráľovné kvetov odmeňujú za predchádzajúcu starostlivosť.

27.07.2021 10:00
ruže
debata

Najdôležitejšie práce okolo ruží už síce máme za sebou, ale z času na čas treba rastliny skontrolovať, v prípade potreby zasiahnuť a nezabudnúť na polievanie aj prihnojenie.

  • Pravidelne odstraňujeme odkvitnuté kvety, aby sme podporili nasadzovanie púčikov, čo je dôležité najmä pri opakovane kvitnúcich ružiach.
  • Ak treba, zasiahneme proti voškám a hubovým chorobám.
  • Nezabúdame odburiňovať a kypriť pôdu okolo krov.
  • Keď je sucho, ruže zalievame, ale len ku koreňom, nikdy nie na listy.
  • Odstraňujeme vyrastajúce výhonky, ktoré rastlinu oslabujú. Pôdu okolo kra môžeme opatrne odhrnúť a výhonok – výmladok – aj vylomiť.
  • Môžeme ešte raz prihnojiť dusíkatým hnojivom.
ZAH-ruze1-3x Čítajte aj Poradňa: Ako sa zbaviť vošiek na ružiach

Ktoré ruže ako voňajú

Botanické – sú najvoňavejšie zo všetkých druhov ruží. Práve ony sú aj zdrojom vzácneho ružového oleja, ktorý sa používa do parfumov. Tieto ruže voňajú omamne, ale svoju krásu dávkujú opatrne, kvitnú len raz za rok, a to v júni. Kry sú veľké, dosahujú výšku aj šírku okolo dvoch metrov.

Veľkokveté – z tejto skupiny najčastejšie vyberáme odrody do záhrad. Medzi nimi je veľa výrazne voňajúcich ruží, napríklad Mainauduft, DoubleDelight, Kronenbourg, DorisThystermann, WiernerCharme, SunnySky alebo BigPurple.

Anglické – ich odrody voňajú krásne, väčšinou ide o kríčkové ruže. Vône sú niekedy až neobvyklé, môžeme zacítiť vanilku, mošus alebo myrtu. Známa je AbrahamDarby, ClaireAustin, Othello či GrahamThomas.

Mnohokveté – v záhradách sa pestujú menej často než veľkokveté, ale v porovnaní s nimi sú zdravšie, odolnejšie a výrazne farebnejšie. Nevoňajú však tak výrazne. Peknú vôňu má napríklad Kosmos, Satchmo aj Friesia.

Historické – sú to krásne odrody, naviazané svojimi požiadavkami na miesto pôvodu. Krásne vonia stará česká odroda AveMaria alebo aj Siwa, ktorá patrí do skupiny veľmi odolných Geschwindových ru­ží.

Popínavé – dokážu vytvoriť ilúziu stromu, potrebujú na to dobrú výživu a poriadnu oporu. Peknou silnou vôňou naplní záhradu BobbieJames alebo Maigold.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #ruže #kvety #rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december