Bylinkárka Trebenová prispela k obnoveniu záujmu o tradičnú medicínu

Rakúska spisovateľka a bylinkárka Maria Trebenová, ktorá zomrela 26. júla 1991, je vnímaná ako priekopníčka obnoveného záujmu o prírodnú a tradičnú medicínu na konci dvadsiateho storočia.

26.07.2021 06:00
bylinky Foto:
debata

Jej publikácie boli v deväťdesiatych rokoch veľmi žiadané aj na Slovensku. Okrem rozsiahlych znalostí bylín bola špecialistkou na bylinnú liečbu a alternatívne liečebné postupy, v ktorých nadviazala na tradíciu bavorského farára Sebastiana Kneippa.

zelený hrášok, strukoviny, bielkoviny Čítajte aj Skrytá história hrášku vo vašej mrazničke

Trebenová sa narodila 27. septembra 1907 v Žatci ako prostredná z troch dcér majiteľa tlačiarne. Otec jej zomrel v desiatich rokoch. O dva roky neskôr sa matka s deťmi presťahovala do Prahy. Maria pracovala na rôznych pozíciách, okrem iného ako osobná tajomníčka Maxa Broda. Neskôr sa vydala za Ernsta Gottfrieda Trebena. Po roku 1945 sa stali obeťami vyhnania Nemcov z Československa. Niekoľko rokov žili v utečeneckých táboroch, potom našli útočisko v Rakúsku a v roku 1951 sa usadili v Grieskirchene.

Tam Trebenová vychovávala deti a venovala sa štúdiu liečivých bylín, ich vlastnostiam a využitiu.

Medzinárodný ohlas jej priniesla publikácia Zdravie z božej lekárne, ktorá bola preložená do 24 jazykov a vo svete sa jej predalo vyše osem miliónov zväzkov.

bylinky atelier papaver Čítajte aj Je čas zbierať a sušiť bylinky. Ako na to?

Trebenová organizovala semináre a prednášky v Nemecku, Rakúsku a ďalších európskych krajinách, navštevovali je stovky ľudí. Niektoré z jej prostriedkov a rád sa časom ukázali byť kontroverzné, napriek tomu je jej dielo stále populárne a býva citované kvôli jej podrobným znalostiam európskych liečivých bylín.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #bylinkárka #tradičná medicína
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december