Čo s lienkami: chrániť alebo likvidovať?

Lienku pozná každé dieťa, je to milý a pekný tvor. V prírode sa však správa ako predátor – na veľké šťastie všetkých záhradkárov. Lienka sa živí voškami, preto je v každej záhrade viac ako vítaná.

01.08.2021 06:00
lienka Foto:
debata (6)

Lienky sú nenásytné ničiteľky vošiek. Nemajú veľa prirodzených nepriateľov, preto sa v prírode vyskytujú v hojnom počte. Pre vtáky je lienka jedovatá, na čo upozorňuje jej nápadné sfarbenie, ktoré v prírode vždy znamená: Pozor, chutím odporne a keď ma zhltneš, môžem ti ublížiť! Pre človeka je lienka, naopak, veľmi užitočná. Čím viac lienok máte v záhrade, tým menej práce budete mať s ničením škodcov.

ruže Čítajte aj Čo potrebujú ruže

Aby sa im u nás páčilo

Lienky žijú počas vegetačnej sezóny na rastlinách a na zimu sa stiahnu do úkrytov v budovách alebo kameňoch. Úkryt im môžeme aj vytvoriť, napríklad necháme pod kríkom trochu opadaného lístia alebo pár kameňov. Lienky tam prezimujú a hneď od jari budú v bojovej pohotovosti. Akonáhle sa v záhrade objavia vošky, pustia sa do ich likvidácie.

polievanie, záhrada Čítajte aj V júli naplno zberáme úrodu, veľa polievame a plejeme

Ako za nás bojujú

Na rastlinu napadnutú voškami nakladie samička lienky okolo dvesto vajíčok, larvy skonzumujú počas trojtýždňového vývojového štádia stovky vošiek. Aj dospelé lienky konzumujú vošky, ale menej ako larvy. Za život zožerie lienka približne päťtisíc vošiek. Niektorým druhom sa však vyhýba, pretože sú pre ňu jedovaté. Lienky sa za potravou sťahujú, preto sa vyskytujú vždy tam kde aj vošky.

Pozor, ľahko si ju pomýlite s pásavkou

Larvy lienky sa živia výlučne voškami. To z nich robí veľkých spojencov každého záhradkára. Keď sú larvy ešte zakuklené, podobajú sa larvám pásavky. Preto pozor, aby ste si ich nepomýlili a omylom ich nezlikvidovali. Ako ich bezpečne odlíšiť? Kukly lienky nemajú nohy, nepohybujú sa a sú prichytené na rastline.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #lienka #škodce #vošky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december