August praje roztočcovi: ako sa ho zbaviť?

Roztočec snovací je častý škodca, ktorý napáda jablone, broskyne, slivky, niektoré kry vrátane ruží, ďalej uhorky, rajčiaky a jahody, a tiež niektoré trvalky, napríklad prvosienky alebo montbrécie. Len ťažko ho vidieť voľným okom. Platí, že roztočca treba hlavne objaviť a potom rýchlo zlikvidovať.

02.08.2021 06:00
shutterstock 684727129 Foto:
debata

Na napadnutie roztočcom nie sú náchylné len spomínané rastliny, ale aj izbové a skleníkové rastliny, ďalej rastliny v studenom parenisku a tiež rastliny vo fóliovom tuneli. Roztočca zbadáme len veľmi ťažko, jeho prítomnosť je jasná zväčša až vtedy, keď už napáchal nenapraviteľné škody. Preto platí: sledovať, kontrolovať, objaviť, zasiahnuť a vyhrať.

Čo ho prezradí

Poškodenie rastlín, spôsobené roztočcom, je nezameniteľné. Na listoch sa objavia bledé škvrny, listy celkovo strácajú pôvodnú farbu a na okrajoch sa začnú stáčať. Pri rozsiahlom napadnutí môžu listy opadať a v najhoršom štádiu celá rastlina uhynie. Zákernosť tohto škodcu spočíva v tom, že si jeho prítomnosť v záhrade len ťažko všimneme pri bežných činnostiach. Najväčšiu šancu zbadať ho máme po polievaní alebo po jemnom daždi, keď sa na pavučinkách medzi rastlinami zachytia kvapôčky vody. Objaviť ho môžeme aj večer, keď si na rastliny posvietime baterkou.

mulč Čítajte aj Ako vyhrať boj s burinou

Voda ako zbraň

Roztočcovi sa darí v suchu a teple. Jeho vývoj narušíme častým polievaním pôdy pod rastlinami citlivými na napadnutie. Je dobré rastliny aj kropiť, a to nielen zvrchu, ale aj zospodu, pretože roztočce sa rozmnožujú na spodnej strane listov. Keď chceme pred roztočcom ochrániť izbové a skleníkové rastliny, postavíme ich počas pekných dní von, aby neboli v suchom a teplom prostredí.

Pomáha dravec v skleníku

V boji proti roztočcom pomáha aj to, keď im neumožníme prezimovať. Koncom jesene odstránime zvyšky rastlín, prázdne črepníky dôkladne vyčistíme a potom ešte umyjeme dezinfekčným prostriedkom. Do skleníka zamoreného roztočcom môžeme nasadiť dravé roztoče druhu Phytoseiulus persimili. Tento druh sa živí roztočcami a rozmnožuje sa rýchlejšie, takže ich počtom rýchlo prevýši. Po zlikvidovaní roztočcov tento roztoč hynie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #rastlina #skleník #škodcovia #roztočec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december