Ako urýchliť výrobu kompostu

Je nenahraditeľným hnojivom aj výbornou nástielkou. Kompost je požehnaním záhradkárov, no rozklad organických zvyškov si vždy žiada nejaký ten čas. Proces výroby kompostu však môžeme aj trocha urýchliť.

03.08.2021 06:00
kompost Foto:
debata

Kompostovať môžeme v princípe každú organickú hmotu, no niektorým materiálom by sme sa mali vyhnúť. Do kompostu nepatrí papier z farebných časopisov ani hrubý papier či lepenka, ďalej chemické výrobky, trváce buriny a zvyšky potravy, ktoré by mohli prilákať hmyz alebo hlodavce. Naopak, vhodné sú zvyšky rastlín, kávová usadenina, škrupiny z vajec, slama, seno, pokosená tráva, šupy zo zeleniny, prach z vysávača (ale iba z prírodných kobercov a podláh), použitá črepníková zemina, hnoj, papier aj nalámané alebo rozdrvené konáre.

rez ovocných stromov Čítajte aj Kedy a ako rezať ovocné dreviny

Čo do kompostu áno a čo nie

Pokosená tráva, šupy zo zeleniny aj prach z vrecka vysávača sa rozložia rýchlo. Orezané konáre stromov alebo živého plota je lepšie pred pridaním do kompostu rozdrviť a hlúby či listy by sme mali pred pridaním do kompostu zmiešať s jemnejšou hmotou, napríklad s pokosenou trávou. Takisto pre trávu platí, že ju pred pridaním do kompostu premiešame s inou hmotou, aby v komposte nezľahla a nevytvorila mazľavú hmotu.

Ako na to, keď máme čas

Pri zakladaní kompostu najskôr uložíme na dno kompostéra asi dvadsať centimetrovú vrstvu záhradného odpadu. Keď je sucho, zalejeme ho a zakryjeme päť centimetrovou vrstvou pôdy. Týmto spôsobom ukladáme ďalšie vrstvy až do naplnenia zásobníka. Jednu vrstvu vždy doplníme aj kompostovým aktivátorom a ďalšiu zasa mletým vápencom (asi 138 gramov na kubický meter). Vrch zakryjeme vekom alebo starým kobercom. Ak sa na komposte objavia mravce, znamená to, že je suchý. Každú ďalšiu pridanú vrstvu treba poliať.

mulč Čítajte aj Ako vyhrať boj s burinou

A čo keď sa ponáhľame

Keď nekompostujeme, ale potrebujeme vhodný materiál na nastielanie, môžeme si kompost pomerne rýchlo vyrobiť. Čierne plastové vrece naplníme záhradným a kuchynským odpadom. Necháme ho stáť na slnečnom mieste asi šesť týždňov, čo je čas, za ktorý sa obsah vreca dostatočne rozloží. Potom ním pokryjeme povrch pôdy. Túto nástielku môžeme ešte prikryť kartónom alebo fóliou, no nemali by sme ju zakopávať, pokiaľ nie je úplne rozložená.

Mini kompostér vhodný aj do bytu

Keď nemáme dosť organických zvyškov na naplnenie kompostéra, ale chceme využiť kuchynský odpad, môžeme si vytvoriť mini verziu kompostového zásobníka. Domáca továrnička na kompost s dážďovkami je ideálny spôsob recyklovania kuchynského odpadu. Potrebujeme plastový kôš na smeti. Asi desať a dvadsať centimetrov od dna vypichneme dookola dva rady otvorov. Dno koša naplníme kamienkami, na ne uložíme vrstvu hnoja alebo dobre rozloženého kompostu. Prilievame vodu, kým nezačne vytekať cez vypichnuté otvory. Potom nasadíme dážďovky hnojné (asi sto), zakryjeme ich tenkou vrstvou hnoja alebo kompostu a zakryjeme. Po dvoch týždňoch začneme pridávať kuchynské odpadky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #rastliny #kompost #organické zvyšky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december