Ako na slimáky: nové finty, ktoré fungujú

Cez deň sú slimáky a slizniaky ukryté, v noci vylezú a požierajú všetko zelené, čo im príde do cesty. Každý záhradkár pozná hneď niekoľko spôsobov, ako proti tejto hávedi bojovať. No často sa stáva, že nefunguje ani jeden z nich. Vtedy treba skúsiť menej známe postupy.

05.08.2021 06:00
slimáky Foto:
debata (6)

Slizniaky sú potravou ježkov a žiab, preto je dobré týmto užitočným tvorom pripraviť v záhrade podmienky, aby sa tam udomácnili. Ježkovi stačí hromada lístia alebo dreva, pod ktoré sa môže ukryť, žaba potrebuje aspoň malé jazierko. Slimákmi sa zasa živia vtáky so silnými zobákmi, do záhrady ich prilákame vysadením stromov a krov s ozdobnými plodmi.

Ktoré mechanické prekážky fungujú

Slizniakom zamedzíme prístup k rastlinám rôznymi zábranami a prekážkami. Môžeme okolo rastlín vytvoriť ochrannú hradbu z ostrého piesku, z popola alebo vápna – to všetko sú materiály, ktoré neznášajú. Na tento účel je vhodný aj ostrý štrk a rozdrvené vajcové alebo orechové škrupiny. Nepomohlo? Postavme okolo rastlín veže z plastových fliaš s odrezaným dnom. Tento spôsob je však vhodný iba pre mladé rastliny, neskôr, keď narastú, treba fľaše odstrániť.

lienka Čítajte aj Čo s lienkami: chrániť alebo likvidovať?

Pivo, granuly, baterka

Záhradkári sa často snažia lapiť slizniaky do pivovej pasce. Nádobku s pivom, ktorému slizniaky nedokážu odolať, napríklad prázdny téglik od jogurtu, umiestnime v blízkosti rastliny, ktorú treba ochrániť. Téglik nesmie byť na úrovni pôdy, pretože by sa v pive utopili aj užitočné živočíchy ako bystrušky, ktoré sú prirodzenými nepriateľmi slimákov. Ochrana pivom je však pomerne nákladná a nie vždy účinná. Keď nechcete robiť slizniakom pravidelné pivové večierky, môžete vyskúšať chemické granuly. Treba ich však používať s mierou a nie v kôpkach, najlepšie je rozhodiť ich okolo rastlín. Jeden z najúčinnejších spôsobov je vyjsť večer do záhrady, na slimáky si doslova dobre posvietiť baterkou, pozbierať ich do vedra a zlikvidovať vriacou vodou.

shutterstock 684727129 Čítajte aj August praje roztočcovi: ako sa ho zbaviť?

Ploty a múry pomôžu len čiastočne

Pokiaľ sa vám zdá vriaca voda príliš drastická, môžete vyzbierané škodce vyhodiť za záhradu na nejakú nevyužívanú plochu. Treba však rátať s tým, že si nájdu cestu späť. Dobré je, keď záhradu ohraničuje plot alebo múr, no nie sú stopercentnou zárukou ochrany pred slizniakmi. Nízky múrik slimáky a slizniaky prelezú, vo vlhkých častiach múrika sa môžu dokonca ubytovať. Najlepší je suchý a vysoký drevený plot.

Keď nechcete robiť slizniakom pravidelné pivové večierky, môžete vyskúšať chemické granuly.

Čo ste možno ešte nevyskúšali

Bio záhradkári môžu namiesto granúl siahnuť po niektorom prípravku biologickej ochrany, prípadne po sírane hlinitom, určenom na ničenie slizniakov. Zaberá aj málo známa pasca z grapefruitu. Grapefruit rozkrojíme a vyberieme dužinu. V poloviciach grapefruitových šúp vyrežte malý otvor. Slizniaky priláka grapefruitová vôňa, otvor im uľahčí vstup. Von sa už nedokážu dostať, budú sa zbierať vnútri pod šupami.

Obmedzte im možnosti úkrytu

Slizniaky vyhľadávajú teplé, vlhké a tmavé miesta, kde sa cez deň schovávajú. Preto im treba obmedziť počet takýchto úkrytov. Trávu kosíme aj na odľahlých miestach záhrady, dlažobné kamene udržiavame pevne osadené. V záhrade urobíme poriadok, odstránime rôzne odložené staré dosky, uvoľníme a presvetlíme zahádzané zákutia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #slimáky #slizniaky #škodce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december