Bio bazén: kúpanie, do ktorého netreba sypať chlór

Horúce letné dni privedú každý rok mnoho ľudí k úvahám o vybudovaní vlastného bazéna. Nemusí byť len klasický, s chemicky upravenou vodou. Čoraz väčšiu obľubu získavajú bio bazény, ktoré neškodia človeku ani záhrade. Zároveň sú na pozemku neprehliadnuteľným estetickým prvkom.

07.08.2021 06:00
bio bazén Foto:
debata

Ekologické bazény sú šetrné k prírode, teda aj k záhrade, a neškodia ani ľuďom. Na rozdiel od chemicky udržiavaných bazénov umožňujú bio bazény zdravé kúpanie aj citlivým ľuďom trpiacim rôznymi alergiami. Okrem bio bazéna je možné vybudovať v záhrade aj prírodné jazierko na kúpanie. Čím sa od seba líšia? Najmä vzhľadom. Bio bazén vyzerá a funguje ako klasický bazén. Jazierko má v záhrade slúžiť najmä ako prirodzená vodná plocha, jeho využitie na kúpanie je možné, ale až druhoradé.

drevoplast Čítajte aj Drevoplast je malý zázrak

Čo spája bazén s jazierkom

Bio bazén aj jazierko vznikli preto, aby sa ľudia mohli kúpať v zdravej vode bez chlóru. Majú spoločného menovateľa, a to spôsob filtrácie. Voda je v bio bazéne aj jazierku celoročne priezračná a netreba ju vypúšťať. To všetko bez jediného čistiaceho chemického prvku. Princíp bio čistenia spočíva vo využití užitočných baktérií, ktoré znižujú obsah živín vo vode tak, aby sa spomalila tvorba znečisťujúcich rias. Je vhodné pridať k biologickej samoúdržbe aj neškodlivé filtre alebo UV lampy, ktoré vodu sterilizujú.

Koľko miesta potrebujeme

Každá vodná plocha potrebuje určitý priestor. Na rozdiel od klasických bazénov treba pri bio bazéne rátať s metrážou navyše, pretože okrem miesta na plávanie bude potrebný aj priestor na okrasné rastliny a ekologický filtračný systém. Minimálny rozmer bio bazéna je okolo 35 štvorcových metrov. Filtračná a rastlinná plocha tvoria vždy okolo 20 percent celkového rozsahu. Je teda jasné, že bio bazén nie je vhodný do malých záhrad. Tam treba zvoliť radšej bio jazierko, ktorého plocha môže byť oveľa menšia.

záhrada dizajn Čítajte aj Optické triky na zväčšenie malej záhrady

Ako na samotnú výstavbu

Základom budovania bio bazéna aj jazierka sú výkopové práce. Do jamy sa potom inštaluje špeciálna vystužená nepriepustná jazierková fólia z mäkčeného PVC, ktorá neobsahuje rozpúšťadlá, fungicídy ani ťažké kovy. „Je odolná aj proti starnutiu, prerastaniu koreňov a vplyvu mikroorganizmov,“ upresňuje Ondrej Babjak, odborník zo spoločnosti Sika. Alternatívou je homogénna nepriepustná fólia z mäkčeného PVC. Po osadení fólie inštaluje odborník hladinový zberač, čerpadlo s rozvodňou, bio filtračný systém a filtračnú vrstvu. Potom nasleduje vysadenie rastlín a nános riečneho štrku.

Prečo zvoliť bio bazén alebo bio jazierko

  • nemíňate peniaze za chémiu
  • neškodíte prírode
  • chránite alergikov, či už majú kožné alebo dýchacie problémy
  • vodnú plochu môžete tvarom aj veľkosťou prispôsobiť okoliu
  • šetríte čas: voda sa sama filtruje aj si reguluje teplotu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #bazén #bio #jazierko #filtrácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december