Prečo plamienky a pivonky vädnú?

Patria k našej záhradnej klasike, a zároveň k najnápadnejším kvetinám – keď sa im darí. Horšie je, keď plamienky a pivonky prestávajú prosperovať. Čo sa s nimi vtedy deje a ako zachrániť ich krásu a ohnivú vitalitu? Základ je prizvať si čo najskôr na pomoc nožnice a chémiu.

10.08.2021 06:00
plamienky Foto:
Krásu popínavých plamienkov často ohrozuje hubová choroba.
debata

Vädnutie, zasychávanie a hnednutie stoniek. Tak dáva pivonka najavo, že s ňou niečo nie je v poriadku. Nestrácajme čas hľadaním príčin v pôde alebo v nesprávnej starostlivosti. V drvivej väčšine prípadov je infekcia tým dôvodom, prečo rastlina neprospieva. Prvé infekcie vznikajú na bazálnej časti stoniek, ktoré sa začnú pokrývať sivým, páperistým povlakom huby. Povlak pripomína pleseň sivú.

Vlhko hube prospieva

Na povrchu aj vnútri napadnutých stoniek sa tvoria malé, tvrdé, čierne útvary – skleróciá. Ide o pretrvávajúce orgány huby Botrytis paeoniae. Skleróciá sa dostávajú do pôdy, kde prežívajú až dovtedy, kým nenastanú priaznivé podmienky pre klíčenie a vznik nových infekcií. Veľkým urýchľovačom tohto hubového ochorenia je vlhko.

voňavé ruže Čítajte aj Ktoré ruže voňajú najkrajšie

Ako pivonku ochrániť

Napadnuté stonky rastliny je potrebné odrezať pod povrchom pôdy. Rastliny postriekame bordóskou zmesou, husté porasty preriedime, aby sa choroba šírila čo najmenej. Dôležité je tiež postriekať listy pivonky fungicídmi, s výberom vhodných chemických prípravkov poradia v špecializovaných predajniach a záhradníctvach.

A čo trápi plamienky?

Najmä veľkokveté hybridy bývajú ohrozené hubou Ascochyta clematidina. Jej prítomnosť sa na rastline prejavuje vädnutím terminálnych výhonkov. Ako prvé vädnú najmladšie listy. Listové stopky zasa hnednú na miestach, kde sa pripájajú k listovej čepeli. Huba, ktorá spôsobuje tieto príznaky, vytvára na starších častiach stoniek spóry uvoľňujúce plodnice. Túto hubovú chorobu si ľahko pomýlime s pôsobením nepatogénnych vplyvov, pretože veľmi podobne sa prejavuje suchá, nepriepustná pôda alebo nesprávne vrúbľovanie.

fuksie Čítajte aj Voda môže fuksie aj zahubiť

Do boja vyrážame s nožnicami

Napadnuté časti stoniek plamienka zrežeme až po zdravé pletivo. Neskôr vyvinuté mladé listy aj listy vytvorené nasledujúcu jar postriekame bordóskou zmesou alebo fungicídmi na báze benomylu. Je dobré priebežne kontrolovať rastliny v záhrade, pretože pri väčšine ochorení platí, že včasným zásahom môžeme rastlinu zachrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #huby #pivonky #pleseň #plamienky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december