Čučoriedku sa oplatí pestovať, chráni imunitu

Čučoriedka patrí do skupiny super potravín, ktoré sú bohaté na antioxidanty. Navyše skvele chutí, takže by bola škoda, keby tento malý zázrak vo vašej záhrade chýbal. Na plody si síce počkáte niekoľko rokov, ale stojí to zato.

18.08.2021 06:00
čočoriedky Foto:
debata

Brusnica čučoriedková je krík, ktorý dorastá do výšky päťdesiat centimetrov. Darí sa mu najmä v kyslých pôdach ihličnatých či listnatých lesov. Keďže nemá veľa prirodzených škodcov či ochorení, je obľúbený aj u záhradkárov, ktorí oceňujú jeho nenáročné pestovanie. Plody aj listy čučoriedky patria medzi liečivé dary prírody.

Nie je náročná, ale na pár vecí si potrpí

Čučoriedka má síce vyššie nároky na pôdu, pretože potrebuje podobné podmienky ako v lese, no to sa dá vyriešiť kyslou pôdou a kyprým vlhkým substrátom. Rastlina miluje slnečné miesta a priepustnú pôdu, v tieni a pri nedostatku slnku zarodí menším množstvom plodov. Pred výsadbou potrebuje výdatnú zálievku a jamu hlbokú aspoň osemdesiat centimetrov, aby sa do nej zmestil kyslý substrát, ktorým sa jama vyplní.

shutterstock 299543492 Čítajte aj Čučoriedky: prečo sú také zdravé

Kto si počká, ten sa dočká

Lepším riešením než vysádzať čučoriedky roztrúsené po záhrade je sadiť ich v skupinkách a každému koreňu nechať odstup aspoň meter a pol, takto uľahčíte opeľovanie aj udržiavanie kyslosti v pôde. Čučoriedkovému kríku síce trvá dva až tri roky, kým začne dávať väčšou úrodu a potrebuje dokonca až desať rokov, aby dorástol do finálnej výšky, ale čakanie stojí zato, pretože potom rodí aj desiatky rokov.

Pomáha pri mnohých zdravotných problémoch

Okrem chutných plodov, ktoré sa zbierajú ručne, sa dajú využiť aj listy čučoriedok. Tie sa zbierajú od júna do septembra tak, že ich odtrhnete alebo stiahnete z bezkvetných konárikov a potom vysušíte na slnku alebo pri teplote do štyridsať stupňov. Čaj zo sušených listov je ideálny najmä pre ľudí, ktorých trápi vysoký cholesterol alebo vysoký obsah cukru v krvi. Plody majú aj sťahujúci či protizápalový účinok, ktorý pomáha pri hnačkách, pri liečbe cukrovky či zápaloch močového mechúra alebo hrdla. A každá čučoriedková bobuľka je zásobárňou látok, ktoré posilňujú imunitu a chránia nás pred infekciami.

Video
Lahodké sladké smoothie s čučoriedkami

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Čučoriedkové smoothie na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #záhrada #čučoriedka #listy #plody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december