Burina v dlažbe? Najlepšie tipy na jej odstránenie

Burina dokáže zo škár medzi dlaždicami vystreliť ako blesk a doslova zo dňa na deň zmení príjazdovú cestičku, chodník alebo terasu na zanedbanú plochu. Neželaných rastlín sa treba zbaviť, otázka je, ako si pritom neničiť chrbát alebo životné prostredie. A tiež je dobré vedieť, ako zabrániť tomu, aby sa burina v škárach rozrastala.

21.08.2021 06:00
burina v dlažbe Foto:
debata (10)

Overeným, účinným a istým spôsobom na odstránenie buriny z dlažby je mechanické zoškrabávanie a vykopávanie. Výrazne ho uľahčuje škrabka s nastaviteľnou tyčou, ktorú môžeme prispôsobiť svojej výške a šetriť si tak pri práci chrbát. Keď sa do odstraňovania buriny pustíme po daždi, pôjde to rýchlejšie aj o niečo ľahšie. Vytrhané rastliny, tak ako ani žiadna iná burina, nepatria do kompostu.

Plameň zničí rastliny až ku koreňom a zabráni ich ďalšiemu rastu.

Ničiť treba burinu, nie dlažbu

Veľkým pomocníkom v boji proti prerastajúcej burine je elektrický vypaľovač. Plameňom rýchlo zničí rastliny až ku koreňom a zabráni tak zároveň ich ďalšiemu rastu. Elektrický vypaľovač poskytuje dvojaký úžitok, pretože ho môžeme využiť aj ako teplovzdušnú pištoľ, prípadne ho použiť pri podpaľovaní ohnísk a grilov. Pri vypaľovaní buriny však pozor, aby sme nepoškodili dlažbu. Je dobré najskôr vyskúšať účinok plameňa na nejakom menšom, menej viditeľnom mieste dlažby.

mach Čítajte aj Ako vyhrať boj s machom

Starý dobrý vysokotlakový čistič

Patrí k najobľúbenejším spôsobom ničenia dlažbovej buriny a plným právom. Či už na jar alebo na jeseň je vysokotlakový čistič neoceniteľným pomocníkom pri údržbe rekreačno-obytných plôch záhrady. Okrem nečistôt odstráni tlak vodného prúdu z chodníka či terasy aj burinu. Vzniknuté špáry po burine zasypeme pieskom.

Pomôcky, ktoré sa nájdu v každej kuchyni

Každá gazdinka veľmi dobre pozná čistiace účinky octu a sódy. Jedno i druhé sa úspešne používa pri upratovaní v domácnostiach, tak prečo nie aj vonku pred domom? Roztok vody so sódou alebo octom aplikujeme na burinu, sódu môžeme na rastliny aj nasypať. Sóda i ocot burinu spoľahlivo zlikvidujú.

mulč Čítajte aj Ako vyhrať boj s burinou

Ako zabrániť rastu buriny

Podobne ako na záhonoch držíme burinu na uzde mulčovaním, môžeme ju „dusiť“ aj v špárach. Treba na to však myslieť už pri budovaní cestičiek, parkovacieho miesta a terasy. Pod ich plochu treba položiť špeciálnu netkanú textíliu, ktorá je určená na tento účel. Okrem toho, že celý podklad spevní, zabraňuje tiež prerastaniu buriny. Ďalší dobrý spôsob je nevypĺňať špáry pieskom, ale špárovacou maltou.

Extra tip: účinná a lacná je vriaca voda

Neškodí prírode a skoro nič nestojí. Necháme zovrieť vodu a potom ňou jednoducho zalejeme burinu v dlažobných špárach. Necháme zaschnúť. Keď burina takto odumrie, stačí ju už len mechanicky vytiahnuť a zlikvidovať. Aj v tomto prípade platí, že burina nepatrí do kompostu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #burina #terasa #dlažba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december