Rozmarín je viac ako len bylinka na varenie

Bylinka či korenina známa ako rozmarín pochádza zo Stredomoria, kde rastie vo voľnej prírode. V našich záhradách si už našla stabilné miesto a s obľubou ju pestujeme aj na balkónoch a oknách, kde je vždy poruke pri varení. Rozmarín má však aj širšie využitie a môže byť naším veľkým pomocníkom.

22.08.2021 06:00
rozmarín Foto:
 Vôňa rozmarínu chráni zeleninu tak, že odpudzuje zo záhrady nepríjemných škodcov.
debata

Rozmarín je trvalka, ktorá sa pestuje ľahko. Stačí odrezať alebo odstrihnúť výhonok, nechať ho zakoreniť v pohári s vodou a potom vysadiť do zeme – hotovo. Rozmarín sa ujme rýchlo a pestuje ľahko. Pozor treba dať jedine na vodu. Keďže rastlina pochádza zo Stredomoria, je zvyknutá na teplo a sucho, preto jej škodí mráz a nadbytok vody. Polievame preto iba občasne a s citom.

žihľava Čítajte aj Žihľava je liek aj eko prípravok proti škodcom

Vôňa, ktorá sa nedá s ničím pomýliť

Typická korenistá vôňa i chuť predurčila rozmarín na využitie v kuchyni. Používa sa samostatne aj ako súčasť koreninových zmesí, napríklad provensálskej. V podstate sa dá použiť pri príprave ktoréhokoľvek jedla či prílohy, no mimoriadne dobre ladí najmä s mäsom, hlavne grilovaným. Rozmarín pridávame do jedla vždy s mierou a radšej po troškách a postupne, aby jeho výrazná chuť neprehlušila chuť samotného jedla. Pri varení tiež treba myslieť na to, že rozmarín rozvíja svoju výraznú chuť a pokiaľ to s ním preženieme, môže nás prekvapiť tým, že jedlu dodá horkú pachuť.

shutterstock 274973366 Čítajte aj Nízky tlak alebo málo vlasov? Pestujte bylinky

Chráni zeleninu pred škodcami

Keď už je reč o vôni, práve ona je silnou zbraňou, ktorou môžeme v záhrade zabojovať proti škodcom. Vôňa rozmarínu odpudzuje napríklad nepríjemné vŕtavky mrkvové. Keď vysadíme rozmarín v blízkosti kapusty, mrkvy alebo okrúhlice, ochránime zeleninu pred škodcami, ktoré napádajú jej korene. Vôňa rozmarínu totiž zmätie samičky pri hľadaní miesta na kladenie vajíčok.

Dá sa z neho vypestovať pekný živý plot

Keď pestujeme rozmarín v kvetináči, vyzerá aj slúži ako bylinka. Pokiaľ ho zasadíme do záhrady, dokáže sa rozrásť do rozmerov kra. Preto je vhodný aj na vytvarovanie živého plota. Má voňavé vždyzelené listy, na jar a v lete kvitne drobnými modrými kvietkami. V našich podmienkach sa ako plot hodí len do teplých oblastí, pretože na zimu je citlivý. Potrebuje slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu, ktorá ľahko vysychá.

Urobte si voňavý domáci wellness

Keď necháme prúd teplej vody tiecť do vane cez zväzok čerstvého rozmarínu, pripravíme si tak príjemný voňavý kúpeľ. Okrem toho, že v ňom môžeme relaxovať, povzbudzuje rozmarínový kúpeľ apetít, čo sa využíva napríklad pri nechutenstve. Predtým však zväzok rozmarínu opláchneme, aby sme ho zbavili nečistôt a hmyzu. Rozmarínový olej je zasa vhodný na masáž boľavých kĺbov. Lyžička sušeného rozmarínu zaliateho horúcou vodou pomáha pri chrípke, astme aj pri tráviacich ťažkostiach.

Video
Lákavo vyzerajúci pstruh s krevetami je výsledkom snaženia herca a speváka Juraja Baču v našom štúdiu. Ukázal nám svoj vlastný recept na prípravu tejto dobroty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chrípka #vôňa #rozmarín #chuť #bylinka #trvalka #živý plot
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december