Ťažkú pôdu zlepšíme pieskom – lenže akým?

Poznáme rôzne druhy piesku a každý z nich sa využíva na iné účely. Predtým, než začneme ťažkú záhradnú pôdu vylepšovať pieskom, je dobré vedieť, ktorý druh je na to vhodný. Po bežnom kopanom piesku v tomto prípade radšej nesiahajme.

25.08.2021 06:00
pôda Foto:
debata

Zrejme najčastejšie používaný je záhradnícky piesok, ktorý sa prisýpa do zmesi na presádzanie. Ďalší známy druh je piesok na trávnik. Ide o zmes síranu amónneho (hnojivo bohaté na dusík), síranu železnatého a jemného piesku. Pokiaľ chceme mať pekný zelený trávnik bez machu, rozhodíme na meter štvorcový trávnika asi 115 gramov tohto piesku, pokiaľ návod nehovorí inak. Piesok na trávnik nie je vhodný na iné účely, pretože pre kvetiny alebo zeleninu môže obsahovať priveľa dusíka.

mach Čítajte aj Ako vyhrať boj s machom

Od jesene až do jari je čas na hrubý piesok

Ílovitú pôdu môžeme odteraz až do jari kedykoľvek zľahčiť hrubým pieskom zmiešaným s rovnakým dielom organickej hmoty. Po povrchu pôdy rozhodíme asi vedro piesku na meter štvorcový a zapracujeme ho do vrchnej vrstvy pôdy. Hrubý piesok sa dá použiť aj do zeminy na výsadbu a sejbu. Vhodný je aj do cementu alebo betónu, ktorý využijeme pri stavbe záhradných múrikov.

Piesok na trávnik nepatrí pod kvetiny alebo zeleninu, pretože obsahuje priveľa dusíka.

Jemný neznamená vždy dobrý pre pôdu

Keď jemný piesok zmiešame s vápnom a cementom, dostaneme maltu na murárske práce, do pôdy je však tento piesok nevhodný. Jemný je aj sklársky piesok, známy tiež ako strieborný. Ten sa naopak do pôdy hodí. Použiť ho môžeme pri sejbe aj na rozhodenie na povrch trávnika.

Ktorý piesok nepatrí do pôdy

Piesok na hranie nie je toxický a nezanecháva škvrny, používa sa však výlučne do detských pieskovísk. To isté platí o morskom piesku. Nerozsýpame ho v záhrade, keďže obsahuje soľ a tá by mohla poškodiť rastliny. Takisto nie je vhodný ani do malty, pretože sa zle spája s cementom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #výsadba #trávnik #piesok #presádzanie #sejba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december