Ako rastliny predpovedajú počasie

Rosa na tráve signalizuje pokojnú atmosféru, zatvorené kvety sedmokrások zasa blížiaci sa dážď. Dlhodobým pozorovaním dokázali naši predkovia spojení s prírodou určiť, aké počasie bude v najbližších hodinách či dňoch. Môžeme sa to naučiť i my a zistíme, že na pranostikách a porekadlách o počasí je veľký kus pravdy.

24.08.2021 06:00
rastliny a počasie Foto:
Pozorovaním rastlín dokázali naši predkovia určiť, aké bude počasie v najbližších hodinách a dňoch. Môžeme sa to naučiť i my.
debata (1)

Drachnička roľná kvitne v júni a keď je pekné ráno, kvety má úplne roztvorené. Keď vzdušná vlhkosť dosiahne vysokú hodnotu okolo 80 percent, rastlinka zatvorí korunné lupienky, aby ochránila peľ. A tak sa dodnes pýtame: „Drachnička, drachnička, povedzže mi len, čaká nás škaredý a či pekný deň?“ Pred dažďom sa zatvárajú aj ďalšie rastliny, napríklad sedmokráska, púpava či tulipán. Listy lipy zasa pred dažďom zakryjú kvety a listy ďateliny sa zovrú.

Nielen rastliny fungujú ako meteo stanice

Rosa na tráve na konci letného dňa ukazuje na pokojnú atmosféru. Rosa vzniká kondenzáciou vzdušnej vlhkosti na chladnúcej zemi, Tento jav však nie je možný, keď sú mraky, ktoré izolujú chladnúcu zem. Iná situácia zasa nastáva uprostred marca, keď zvykne prísť oteplenie pripomínajúce jar. Vtedy zakvitnú trnky, no netreba sa tešiť, pretože ešte môže prísť chladné počasie. K tomuto javu sa viaže pranostika „Keď kvitnú trnky, mráz štrnky-brnky.“

zber liečivých rastlín Čítajte aj Ktoré liečivé rastliny treba zbierať v auguste a septembri

Čo nám o počasí hovoria kvety

Hovorí sa, že jar sa začína vtedy, keď môžeme stúpiť naraz na dvanásť sedmokrások. Je to preto, že sedmokrásky patria medzi najhojnejšie jarné rastliny a na trávnikoch sa zjavujú prevažne v skupinách. Keď sa listy ukazujú zospodu, to zasa svedčí o blížiacom sa daždi. Vysoká vzdušná vlhkosť spôsobuje, že listové stonky sú ohybnejšie než zvyčajne a vo vetre pri zmene počasia vidno i spodné strany listov.

Keď je na Bartolomeja slnečno, väčšinou potom nasleduje dlhé obdobie teplého počasia a dobrá úroda.

Čo vedeli už starí Rimania

Od 3. júla do 15. augusta sú tradične najteplejšie dni v roku. Starí Rimania ich nazvali „Psie dni“ podľa psej hviezdy Sírius, ktorá je najjasnejšia práve v tomto období. Keď sa cez Psie dni začne dlhé obdobie pekného počasia, väčšinou vydrží aj celú jeseň. Pokiaľ sa počasie neustáli do polovice júla, potom nie je nádej na pekné leto.

Aký bude zvyšok augusta a september?

Keď je 24. augusta na Bartolomeja slnečno, väčšinou potom nasleduje dlhé obdobie teplého počasia, ktoré sľubuje dobrú úrodu (Bartolomej teplý, jasný nám na jeseň všetko skrásni). No a tesne pred rovnodennosťou 21. septembra väčšinou prichádza prudký pokles teploty, niekedy aj s mrazmi. Z pozorovania tohto javu vznikla pranostika Sv. Matúš prináša studenú rosu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #počasie #dážď #kvety #rastliny #pranostiky #sedmokrásky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december