V obliečkach zo žihľavy sa vraj spí kráľovsky

Žihľava v záhrade nemusí byť vždy na škodu, pokiaľ jej nie je priveľa. Keď rastie na slnečnom mieste, privábi motýle aj lienky, ktoré sa postarajú o likvidáciu vošiek. Dá sa z nej vyrobiť prírodné hnojivo a ako liečivá rastlina pomáha pri mnohých zdravotných neduhoch, napríklad pri bolestiach kĺbov a hlavy či vypadávaní vlasov. Žihľava však dokáže ešte oveľa viac, než je o nej všeobecne známe.

26.08.2021 06:00
žihľava Foto:
debata

Keď vysádzame v záhrade nové rastliny, je dobré poobzerať sa, kde rastie žihľava. Táto rastlina prosperuje v pôde s vysokým obsahom dusíka, a tak nám môže poslúžiť ako indikátor úrodnosti pôdy. Na základe tohto poznatku dokonca archeológovia považujú prítomnosť žihľavy za znak pravdepodobného dávneho osídlenia daného miesta. Dusíkatá pôda vyhovuje najmä listovej zelenine, pred jej pestovaním miesto od žihľavy vyčistíme.

žihľava Čítajte aj Žihľava je liek aj eko prípravok proti škodcom

Ako prírodné hnojivo je výborná

Zo žihľavy môžeme vyrobiť účinné prírodné hnojivo tak, že listy a stonky dáme do veľkej nádoby a každý kilogram žihľavy zalejeme desiatimi litrami vody. Necháme mesiac lúhovať a potom roztokom polievame rastliny. Žihľava je tiež výborný zdroj minerálnych látok pre komposty, no treba dávať pozor, aby sme do kompostu nepridali jednoročnú žihľavu alebo podzemky trvácich rastlín. Semená by vyklíčili a podzemky by sa v komposte rozrástli.

Pomáha ovociu dozrieť

Keď chceme urýchliť dozrievanie jabĺk či hrušiek, uložme ich do vrstvy žihľavy. Ovocie dozreje a zmäkne oveľa rýchlejšie aj vtedy, keď ho vložíme do papierového vrecka so žihľavou. Ovocie počas takéhoto procesu dozrievania denne kontrolujeme a zrelé plody vyberáme. Pri práci používame rukavice.

Zo žihľavy sa varievalo aj pivo, ktoré vraj pomáha pri liečbe žltačky.

Žihľavové obliečky, žihľavové pivo

Škótska kráľovná Mária Stuartová vyhlasovala, že obliečky utkané zo žihľavových vláken boli tie najmäkšie, v akých kedy spala. Zo žihľavových vláken sa plietli aj rybárske siete a laná. Z listov sa získavalo zelené farbivo, varil čaj aj pivo, ktoré je vraj vhodné pri liečbe žltačky, ale iba vtedy, keď sa listy nazbierajú pred prvým májom. Po objavení obsahu železa sa žihľava začala využívať na úpravu krvotvorby a je známe, že prináša úľavu pri bolestiach kĺbov a upravuje metabolizmus. Žihľava sa kedysi všeobecne používala ako rastlinný všeliek.

zber liečivých rastlín Čítajte aj Ktoré liečivé rastliny treba zbierať v auguste a septembri

Čo pomáha proti popŕhleniu

V žihľave nám príroda dala veľký dar, ktorý môžeme zbierať od apríla až do septembra. Žihľava obsahuje toľko užitočných látok, že je priam hviezdou medzi liečivými rastlinami. Cesta ku zdraviu však býva neraz vystlaná nepríjemným popŕhlením. Preto žihľavu zbierame v pevných dlhých rukaviciach a pomáha aj to, keď rastliny pred vytrhnutím omotáme do hrubšieho igelitového vrecka alebo papiera. Ak nás rastlina predsa len popŕhli, na postihnuté miesto priložíme koliesko cibule alebo roztlačený strúčik cesnaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #záhrada #burina #žihľava #liečivá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december